Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poród Problemy z kręgosłupem - poród naturalny czy cc?
Odpowiedz

Problemy z kręgosłupem - poród naturalny czy cc?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej:) od jakiegoś czasu zmagam się z nawrotami rwy kulszowej, czasami przy ataku jestem przez jakiś czas przywiązana do łóżka... odpukać w ciąży rwa jeszcze mnie nie "chwyciła". Z rezonansu wyszła przepuklina na kręgosłupie oraz inne cyrki w odcinku lędźwiowym. Jeśli macie podobne doświadczenia lub inne problemy z kręgosłupem, proszę napiszcie jaki poród jest najlepszym wyjściem? Wybieram się do neurologa w najbliższym czasie, ponieważ gin mówi, że to on zadecyduje, jednak chciałabym znać opinię innych na ten temat. Szczerze, wcześniej o tym nie myślałam, dopóki koleżanka nie nastraszyła mnie, że jej znajoma z przepukliną na kręgosłupie po sn była przez miesiąc przywiązana do łózka, bo taki był nacisk na nerw.

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• belladonna Autorytet

Wysłany: 9 lipca 2018, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zależy od tego jakie zmiany w kręgosłupie. Czasem wystarczy rodzić w jakiejś pozycji ktora odciąża kręgosłup. Czasem dyskopatia lub przepuklina mogą być wskazaniem do cc. Skonsultuj z dobrym ortopedą, ginekologiem ale również warto pogadac z położną.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2018, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 8 miesięcy temu operację kręgosłupa, przepuklina była tak duża że nic juz nie pomagało. Jestem w 8 tc jestem przed wizyta u ortopedy, nie wiem co powie ale obawiam się że bedzie cc.

• Domiluk Koleżanka

Wysłany: 11 sierpnia 2018, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam podobną sytuację. Cierpię na dyskopatię lędźwiowo-krzyżową i mam przepukliny. Podczas wizyty ortopeda sam stwierdził, że mogą być komplikacje i jak najbardziej wskazane rozwiązanie ciąży poprzez cesarskie cięcie. Z tą opinią dopiero będę u ginekologa więc nie mam pojęcia co on na to.
    Zastanawia mnie jedna rzecz, jakie znieczulenie dostane skoro krążki miedzykregowe są zdeformowane...boję się znieczulenia ogólnego:( Wiecie może coś na ten temat?

16udugpjm9p131x6.png
    Pierwsza ciąża wyczekiwana,
    Hashimoto + niedoczynność tarczycy,
    ANA2 dodatnie, dyskopatia
    12tydz. krwotok i krwiak - opanowany
    Cukrzyca ciążowa na insulinie doposiłkowej
  • Rencia Znajoma

Wysłany: 12 sierpnia 2018, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam dyskopatię. Ale to nie kwalifikuje do CC. Za to rozejście spojenia łonowego już tak. Chociaż i przy rozejściu nikt nie chciał mi dać skierowania. Ginekolog zwalał na ortopeda a ortopeda na ginekologa bo to on ze mną będzie rodzić.

Renia
  • Domiluk Koleżanka

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może to też zależy od objawów jeszcze. Ja w tej chwili mam już braki czucia w nogach i problemy z chodzeniem. Ból okropny. No ale choruje na to już ponad 8 lat.
    Jednak tak jak piszesz, nie jestem taka pewna co na to powie ginekolog, może zanegować i koniec.

16udugpjm9p131x6.png
    Pierwsza ciąża wyczekiwana,
    Hashimoto + niedoczynność tarczycy,
    ANA2 dodatnie, dyskopatia
    12tydz. krwotok i krwiak - opanowany
    Cukrzyca ciążowa na insulinie doposiłkowej
  • judysia86 Przyjaciółka

Wysłany: 8 października 2018, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rencia wrote:
    Też mam dyskopatię. Ale to nie kwalifikuje do CC. Za to rozejście spojenia łonowego już tak. Chociaż i przy rozejściu nikt nie chciał mi dać skierowania. Ginekolog zwalał na ortopeda a ortopeda na ginekologa bo to on ze mną będzie rodzić.

moja bratowa w takiej sytuacji dostała od ortopedy

"Tam gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba" ❤️
  • promienna Nowa

Wysłany: 12 października 2018, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś

Trzony kręgów lędźwiowych o prawidłowej wysokości, typowej strukturze. W części górno-przedniej trzonu kręgu L4 okorowany fragment kostny jak w przypadku limbus vertebra. Przestrzenie mk niezwężone. Szerokość kanału kręgowego kostnego i otworów nieprawidłowa. Stawy mk niezmienione. Na poziomie L5-S1 tylna szerokopodstawna przepuklina krążka mk wpukla się na głębokość 6mm, nieco modeluje worek oponowy i dyskretnie zwęża otwory mk. Szerokość kanału kręgowego w wymiarze strzałkowym zmniejszona do 9mm. Drobne guzki Schmorla blaszek granicznych trzonów kręgów L1 - L3. Innych zmian nie uwidoczniono. rawidłowa Wnioski: Dyskopatia L5-S1 ze stenozą kanału kregowego. Limbus vertebra L4.
    Wnioski: Dyskopatia L5-S1 ze stenozą kanału kręgowego. Limbus Vertebra L4. Poza tym jak w opisie.

Będę wam wdzięczna za odpowiedź

• zalamana89 Koleżanka

Wysłany: 19 października 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nikt ci tutaj nie pomoze, lekarze tak samo. mam podobnie i nikt nic nie wie...moze lekarze zamiast sie uczyc sciagali i teraz taka niewiedza panuje

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 października 2018, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dyskopatia nie jest przeciwskazaniem do porodu naturalnego. Choc jak wiadomo sa rozne teorie. I najlepiej doradzic sie swojego lekarza neurologa czy ortopede gdyz kqzdy przypadek jest inny.
    Ja mialam CC ale nie ze wzgledu na b.duzych zmiany w kregislupie a ze wzgledu na inne problemy zdrowtne. Znieczulenie zwykle mialam podane wewnatrz oponowe.
    Ale powtarzam wazna jest konsultacja u swoich lekarzy.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ