Problemy z kręgosłupem - poród naturalny czy cc?
-
Hej:) od jakiegoś czasu zmagam się z nawrotami rwy kulszowej, czasami przy ataku jestem przez jakiś czas przywiązana do łóżka... odpukać w ciąży rwa jeszcze mnie nie "chwyciła". Z rezonansu wyszła przepuklina na kręgosłupie oraz inne cyrki w odcinku lędźwiowym. Jeśli macie podobne doświadczenia lub inne problemy z kręgosłupem, proszę napiszcie jaki poród jest najlepszym wyjściem? Wybieram się do neurologa w najbliższym czasie, ponieważ gin mówi, że to on zadecyduje, jednak chciałabym znać opinię innych na ten temat. Szczerze, wcześniej o tym nie myślałam, dopóki koleżanka nie nastraszyła mnie, że jej znajoma z przepukliną na kręgosłupie po sn była przez miesiąc przywiązana do łózka, bo taki był nacisk na nerw.4 cs - 29 marca II kreseczki
heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G
-
Zależy od tego jakie zmiany w kręgosłupie. Czasem wystarczy rodzić w jakiejś pozycji ktora odciąża kręgosłup. Czasem dyskopatia lub przepuklina mogą być wskazaniem do cc. Skonsultuj z dobrym ortopedą, ginekologiem ale również warto pogadac z położną.
-
nick nieaktualny
-
Hej, mam podobną sytuację. Cierpię na dyskopatię lędźwiowo-krzyżową i mam przepukliny. Podczas wizyty ortopeda sam stwierdził, że mogą być komplikacje i jak najbardziej wskazane rozwiązanie ciąży poprzez cesarskie cięcie. Z tą opinią dopiero będę u ginekologa więc nie mam pojęcia co on na to.
Zastanawia mnie jedna rzecz, jakie znieczulenie dostane skoro krążki miedzykregowe są zdeformowane...boję się znieczulenia ogólnego:( Wiecie może coś na ten temat?
Pierwsza ciąża wyczekiwana,
Hashimoto + niedoczynność tarczycy,
ANA2 dodatnie, dyskopatia
12tydz. krwotok i krwiak - opanowany
Cukrzyca ciążowa na insulinie doposiłkowej -
Może to też zależy od objawów jeszcze. Ja w tej chwili mam już braki czucia w nogach i problemy z chodzeniem. Ból okropny. No ale choruje na to już ponad 8 lat.
Jednak tak jak piszesz, nie jestem taka pewna co na to powie ginekolog, może zanegować i koniec.
Pierwsza ciąża wyczekiwana,
Hashimoto + niedoczynność tarczycy,
ANA2 dodatnie, dyskopatia
12tydz. krwotok i krwiak - opanowany
Cukrzyca ciążowa na insulinie doposiłkowej -
Rencia wrote:Też mam dyskopatię. Ale to nie kwalifikuje do CC. Za to rozejście spojenia łonowego już tak. Chociaż i przy rozejściu nikt nie chciał mi dać skierowania. Ginekolog zwalał na ortopeda a ortopeda na ginekologa bo to on ze mną będzie rodzić.
moja bratowa w takiej sytuacji dostała od ortopedy"Tam gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba" ❤️ -
Trzony kręgów lędźwiowych o prawidłowej wysokości, typowej strukturze. W części górno-przedniej trzonu kręgu L4 okorowany fragment kostny jak w przypadku limbus vertebra. Przestrzenie mk niezwężone. Szerokość kanału kręgowego kostnego i otworów nieprawidłowa. Stawy mk niezmienione. Na poziomie L5-S1 tylna szerokopodstawna przepuklina krążka mk wpukla się na głębokość 6mm, nieco modeluje worek oponowy i dyskretnie zwęża otwory mk. Szerokość kanału kręgowego w wymiarze strzałkowym zmniejszona do 9mm. Drobne guzki Schmorla blaszek granicznych trzonów kręgów L1 - L3. Innych zmian nie uwidoczniono. rawidłowa Wnioski: Dyskopatia L5-S1 ze stenozą kanału kregowego. Limbus vertebra L4.
Wnioski: Dyskopatia L5-S1 ze stenozą kanału kręgowego. Limbus Vertebra L4. Poza tym jak w opisie.
Będę wam wdzięczna za odpowiedź -
nick nieaktualnyDyskopatia nie jest przeciwskazaniem do porodu naturalnego. Choc jak wiadomo sa rozne teorie. I najlepiej doradzic sie swojego lekarza neurologa czy ortopede gdyz kqzdy przypadek jest inny.
Ja mialam CC ale nie ze wzgledu na b.duzych zmiany w kregislupie a ze wzgledu na inne problemy zdrowtne. Znieczulenie zwykle mialam podane wewnatrz oponowe.
Ale powtarzam wazna jest konsultacja u swoich lekarzy. -