Skierowanie na CC
-
Witam, jestem w 32 tygodniu ciąży choruje na nadciśnienie i tachykardie biorę 3x2 dziennie dopygyt, isoptin 120 x 1,isoptin 40x3.
Kardiolog dała mi zaświadczenie o rozważeniu porodu przez CC.
Moja lekarka prowadząca powiedziała że wypisze mi skierowanie do szpitala na CC.
Moje pytanie brzmi czy w szpitalu mogą podważyć takie zaświadczenie i skierowanie od lekarza prowadzącego do porodu?
Myślałam jeszcze żeby iść do psychiatry o zaświadczenie o tokofobii ale lekarka powiedziała że wpisze tokofobie też na skierowanie do CC.
Co sądzicie, mogą podważyć czy mam spać spokojnie?
-
The topic of a C-section referral can be confusing, so it’s really helpful to hear how others went through the process. Wishing everyone here a smooth and positive experience!
-
Też bym się tym trochę stresowała, ale z tego co wiem, samo skierowanie i zaświadczenie od lekarza nie oznacza jeszcze, że szpital automatycznie zakwalifikuje do CC. Na miejscu lekarz ocenia całą sytuację i może jeszcze skonsultować ją z innymi specjalistami.
Przy nadciśnieniu i tachykardii dobrze, że masz opinię kardiologa – zabrałabym na kwalifikację całą dokumentację, wyniki i listę leków. Jeśli chodzi o tokofobię, istnieją zalecenia dotyczące uwzględniania silnego lęku przed porodem, ale nie traktowałabym samego wpisu na skierowaniu jako gwarancji CC.
Na Twoim miejscu umówiłabym się wcześniej na kwalifikację w wybranym szpitalu i zapytała wprost, jakie dokumenty chcą mieć przy przyjęciu. Wtedy będziesz wiedziała, na czym stoisz, zamiast martwić się do samego porodu. -
Z tego co wiem, ostateczna kwalifikacja do CC należy do lekarza w szpitalu, więc skierowanie od prowadzącej nie zawsze oznacza, że decyzja jest już przesądzona. Przy nadciśnieniu, tachykardii i dodatkowo tokofobii warto jednak mieć całą dokumentację od kardiologa i prowadzącej. Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło spokojnie i zgodnie z planem.
-