Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Poród › Skierowanie na CC
Odpowiedz

Skierowanie na CC

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Majówka000 Debiutantka

Wysłany: 11 października 2025, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, jestem w 32 tygodniu ciąży choruje na nadciśnienie i tachykardie biorę 3x2 dziennie dopygyt, isoptin 120 x 1,isoptin 40x3.
    Kardiolog dała mi zaświadczenie o rozważeniu porodu przez CC.
    Moja lekarka prowadząca powiedziała że wypisze mi skierowanie do szpitala na CC.
    Moje pytanie brzmi czy w szpitalu mogą podważyć takie zaświadczenie i skierowanie od lekarza prowadzącego do porodu?
    Myślałam jeszcze żeby iść do psychiatry o zaświadczenie o tokofobii ale lekarka powiedziała że wpisze tokofobie też na skierowanie do CC.
    Co sądzicie, mogą podważyć czy mam spać spokojnie?

• clutteredhearing Nowa

Wysłany: 23 września, 05:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    The topic of a C-section referral can be confusing, so it’s really helpful to hear how others went through the process. Wishing everyone here a smooth and positive experience!

doodle jump
  • mollymorgan Nowa

Wysłany: 1 października, 05:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bym się tym trochę stresowała, ale z tego co wiem, samo skierowanie i zaświadczenie od lekarza nie oznacza jeszcze, że szpital automatycznie zakwalifikuje do CC. Na miejscu lekarz ocenia całą sytuację i może jeszcze skonsultować ją z innymi specjalistami.

Przy nadciśnieniu i tachykardii dobrze, że masz opinię kardiologa – zabrałabym na kwalifikację całą dokumentację, wyniki i listę leków. Jeśli chodzi o tokofobię, istnieją zalecenia dotyczące uwzględniania silnego lęku przed porodem, ale nie traktowałabym samego wpisu na skierowaniu jako gwarancji CC.

Na Twoim miejscu umówiłabym się wcześniej na kwalifikację w wybranym szpitalu i zapytała wprost, jakie dokumenty chcą mieć przy przyjęciu. Wtedy będziesz wiedziała, na czym stoisz, zamiast martwić się do samego porodu.

sports games
  • shortcakeattempt Nowa

Wysłany: 1 października, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem, ostateczna kwalifikacja do CC należy do lekarza w szpitalu, więc skierowanie od prowadzącej nie zawsze oznacza, że decyzja jest już przesądzona. Przy nadciśnieniu, tachykardii i dodatkowo tokofobii warto jednak mieć całą dokumentację od kardiologa i prowadzącej. Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło spokojnie i zgodnie z planem.

Stickman Hook
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ