torba do szpitala:)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNajlepiej zapytaj w szpitalu ,w który chcesz rodzic-co potrzeba wziąć ze sobą. W moim nie mam brać kompletnie nic oprócz kapci,ręczników,klapek pod prysznic i ciuszków na wyjście ze szpitala. Koszuli tez mam nie brać swojej,bo szkoda ja zabrudzić np.pokarmem czy odchodami.
A najlepsze,ze bylam juz spakowana,potem pojechalam na spotkanie z polozna do szpitala,wróciłam do domku i sie...rozpakowałam
Nie no wzięłam w razie W swoja koszulkę,stanik do karmienia,wkladki laktacyjne,chusteczki nawilzajace-dla siebie,skarpetki jakby w nogi bylo mi zimno,szlafroczek...co tam jeszcze...smoczuś do małej...i nic więcej
Jak co,to moj skarbek mi cos przywiezie:-)
A!!! Najważniejsze!! Na pewno wyniki badan,kartę ciazy...
Pieluszki zapewnia szpital,ciuszki tez szpitalne..takze co tu brać wiecej:-)monisia881, karmar, Ewela87 lubią tę wiadomość
-
Dla mamy:
UBRANIA:
-koszula do porodu
-2x koszulka na zmiane
-szlafrok
-klapki pod prysznic
-Jaonki jakieś
-majtki wielorazowe (bo te jednorazewoe podobno lipa)
-stanik sportowy
-skarpetki
HIGIENA:
-Podkłady laktacyjne
-podkłady poporodowe
-Podkłady naklejane
-nakładki sylikonowe
-malutki ręcznik na czoło
-ręcznik duży ciemny
-ręcznik do włosów
-reczniki papierowe
-szczoteczka do zębów
-szczotka do włosów
KOSZMETYKI:
-pasta do zebów
-szampon
-żel do intymnej
-żel pod prysznic
-mydełko
-odżywka do włosów
-gąbka mała
-krem do twarzy
-pomadka nawilżająca
-spinka,opaska,gumka
-krem do rąk
LEKI:
-maść do brodawek najlepiej maltan
-Tantum rosa (minimum 4 opakowania)
-Apap/Peralgina
-wazelina
SPOŻYWKA:
-biszkopty
-2l wody niegazowanej (minimum!!)
-sok jabłkowy
-1 mała butelka wody niegazowanej z dziubkiem
-cukierki
-sztućce
-kubek
+JASIEK
+KOŁO POPORODOWEmonisia881 lubi tę wiadomość
-
Dla siebie:
• wygodna koszula lub T-shirt (dłuższy) do porodu oraz 2 koszule umożliwiające karmienie piersią;
• szlafrok, klapki;
• 2x biustonosz do karmienia piersią;
• dwie paczki zwykłych jednorazowych pieluch np. Bella + majtki wielorazowe
• przybory toaletowe (jak najmniej zapachowe): mydło, szczoteczka do zębów, pasta, szczotka, gumka do włosów, szampon
• dwa ręczniki (kąpielowy i zwykły);
• ręczniki papierowe
• mokre chusteczki
• woda mineralna niegazowana;
• paczka zwykłych podpasek
• wkładki laktacyjne
• pomadka do ust
• ubranie na wyjście ze szpitala
• herbatka laktacyjna
• ! wywar mocy w termosie
• lizaki + baton energetyczny
• olejek do masażu
• ciepłe skarpety
• aparat, kamera, telefon
• DOKUMENTY
Dla Dziecka:
• 5 kaftaników dla noworodka np. typu body
• trzy pary śpioszków lub 3 pajacyki;
• dziesięć pieluszek tetrowych i paczkę jednorazowych
• dwie bawełniane czapeczki;
• dwie pary skarpetek;
• kocyk lub rożek;
• ręcznik;
• poduszka rogal do karmienia;
• rękawiczki niedrapki
• ciepły kombinezon na wyjście
Dla Ojca (dotyczy porodów rodzinnych):
• wygodne ubranie na zmianę;
• buty na zmianę (klapki, kapcie);
• coś do jedzenia;monisia881, naox lubią tę wiadomość
-
Do porodu:
-koszula porodowa (czyt. idealna do zabrudzenia koszulka męża)
-podkłady bella mamma na odchodzące wody
-woda niegazowana
-pomadka
-ręcznik
-klapki
-telefon
-gumka do włosów
Po porodzie:
-2 koszule do karmienia
-ręcznik mały i duży do kąpieli
-bella mamma (2 opakowania wystarczą na pobyt w szpitalu)
-szlafrok
-gumka do włosów
-biszkopty
-woda niegazowana
-sztućce
-mydło
-pasta, szczotka do zębów
-grzebień
-ręcznik papierowy
-klapki
Na wyjście:
-ubrania dla mamy
-ubrania dla dziecka
-fotelik
Nie ma co brac na zapas, ktoś zawsze może dowieźć, ewentualnie pielęgniarki pożyczą. Ja nabrałam bagaży jak na wypad nad morze, a połowa wróciła do domu w stanie nietkniętym, ba - byłam tylko zła, że grzebałam i zamiast znaleźć potrzebną rzecz to znajdowałam duperele.monisia881, dddodiii lubią tę wiadomość
-
dziewczyny dziekuje ale chyba to normalne ze bierze sie wszystkiego na zapas bo w razie ,, jesli czegos zabraknie "
dziekiuje za rady i czekam na dalsze informacje bo widze zdania sa podzielone . a nie ukrywam ze tez wlasnie juz bym chciala miec ta torbe spakowana i moze sie goraczkuje ale chyba kazda z nas tak ma ;\monisia881 -
Monika moja rodzina miała 15km drogi do szpitala, bo rodziłam w innym mieście, a mimo wszystko nie jechałam zapakowana jak na wojnę. To nie PRL, że niczego się nie dostanie. Na chlopski rozum zaniedługo bedziemy chcialy brac do szpitala własne łóżka, bo przecież wygodniej
-
Adulcova,masz rację,nie ma co przesadzać,ale... w pełni rozumiem Monię i mam tak jak ona - wolę mieć mega walichę,ale wszystko zabrane niż się denerwować i czekać aż Mąż przyjedzie w odwiedziny i przywiezie to,czego brakuje Przy drugim porodzie pewnie będę się czuła pewniej i będę wiedzieć,które rzeczy mogę zostawić w domu,ale teraz też się wolę spakować trochę "na zapas" Nie chcę,żeby mi lub dziecku czegoś zabrakło Monia,kiedy pakujesz torbę? Ja planuję wziąć się za to w przyszły weekend (12.09.) - mamy wtedy ostatnie spotkanie w szkole rodzenia,a chcę,żeby Mąż mi pomógł przy pakowaniu,bo chcę,żeby wiedział,gdzie co jest
-
nick nieaktualnyO Matko!! Po co tyle tego Bez sensu!! Bez przesady! Przeciez w szpitalach dają większość rzeczy,po co brać tyle tego wszystkiego?
Ja wiem jedno i jedno moge doradzic-jedz lub zadzwon do szpitala co potrzeba zabrać ze sobą,a co oferuje szpital i tyle-proste
Nie ma sensu brać takiej masy rzeczy -chyba,ze szpital nie daje kompletnie nic,ale błagam mamy XXI wiek! Kurde jak zobaczyłam te listy,to aż nie wierze,ze z takim pakunkiem panny jada do szpitala na dwie/trzy doby Przeciez zawsze ktos cos moze dowieźć -
adulcova wrote:Do porodu:
-koszula porodowa (czyt. idealna do zabrudzenia koszulka męża)
dddodiii, Bluberry, monisia881, Natka88, monaaa85, karmar, Honey, Zelma, aneczka1983, Maleczka, Malina81, Sylwia33, Leniu lubią tę wiadomość
-
Belladonna być może to dobry patent na poród - o ile można w ogóle o czymś takim mówić . Jednak ja byłam pewna siebie bez takiego czegoś, a na piękności przyjdzie czas po porodzie, bo jednak krocze z krwi to mało seksowny moment. Dla mnie #1 było dziecko, a nie moja koszula.. Wolę się stroić na inne okazje
Ja torbę miałam spakowaną ok 1,5msc przed i jak zapakowałam ją raz tak już została, bo pewnie im więcej bym grzebała tym więcej bym zmieniała. -
u mnie torba spakowana na 1,5 miesiąc przed porodem, rózniaste rzeczy w niej były tzn to co wszedzie piszą żeby zabrac taki standard:) a napewno to co mi się przydało to podkłady poporodowe 2 opakowania (ja jedno zużyłam przed porodem bo wody mi odeszły a nie miałam jeszcze skurczy i zostałam w szpitalu na noc i leciało non stop ze mnie wiec bardzo sie przydały), koszule miałam dwie swoje a i tak rodziłam w takiej szpitalnej bo taki wymóg, pampersy dla małego, 2 pieluszki tetrowe, kawa i herbatka laktacyjna, duzo wody, majtki jednorazowe mialam jedno opakowanie 10szt, chusteczki nawilżane dla dziecka ale i ja sobie z nich korzystałam, przybory toaletowe dla mamy i ubranka dla dzidziusia (najlepsze sa pajacyki)
monisia881, Honey, Rajska lubią tę wiadomość
-
Ja tam biorę byle koszulkę L. Ja i tak pewnie szybko się jej pozbędę i będę łaziła w samym staniku, bo chcę korzystać z wanny. Nie czuję wstydu, L mnie przecież widział mln razy, a położne również niejedno widziały.
W domu właściwie większość czasu chodzimy na golasa, więc jestem przyzwyczajonaWiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2015, 07:47
-
u mnie w szpitalu trzeba bardzo dużo rzeczy wziąć, powoli znikają szpitale, które gwarantowały wyprawki szpitalne
a to lista rzeczy ze szpitala, w którym planuję rodzić:
Potrzebne będą:
koszula nocna umożliwiająca karmienie, szlafrok oraz kapcie,
biustonosz, bawełniana bielizna osobista,
przybory toaletowe oraz ręcznik,
zapas podkładek (podpasek) ginekologicznych, niejałowych, z wkładem chłonnym na cały okres pobytu
podkłady jednorazowe na łóżko o wymiarach ok. 60x60 cm
miękkie, tekstylne obuwie dla osoby towarzyszącej.
Wyposażenie dla noworodka:
5 pieluch tetrowych
1 paczka pieluszek jednorazowych
10 opakowań gazików jałowych 5x5 cm
1 kocyk lub rożek
3 koszulki
3 pary śpiochów lub pajacyków
3 czapeczki
3 pary skarpetek
2 ręczniki frotte
chusteczki nawilżające
krem pielęgnacyjny na pośladki