Badania po poronieniu i nowe starania o Fasolke
-
Cześć
Jestem tutaj nowa, postanowilam dolaczyc do Was i zasiegnac informacji.
Jestem po dwoch poronieniach, pierwsze listopad w zeszlym roku w 8 tc, drugie w lutym tego roku rowniez poczatek ciazy. Nie wiadomo dlaczego tak sie stalo, wszystkie badania byly w normie.
Zaczynamy z mezem kolejne starania, dzis wybieram sie do lekarza po skierowania na badania. Jakie badania nalezy wykonac oprocz tych podstawowych ???Czekam z niecierpliwością na cud ... -
Cinkusia wrote:Cześć
Jestem tutaj nowa, postanowilam dolaczyc do Was i zasiegnac informacji.
Jestem po dwoch poronieniach, pierwsze listopad w zeszlym roku w 8 tc, drugie w lutym tego roku rowniez poczatek ciazy. Nie wiadomo dlaczego tak sie stalo, wszystkie badania byly w normie.
Zaczynamy z mezem kolejne starania, dzis wybieram sie do lekarza po skierowania na badania. Jakie badania nalezy wykonac oprocz tych podstawowych ???
Po drugim poronieniu najlepiej zrobić badanie kariotypów twoich i męża. Powinnaś na to dostać skierowanie na NFZ.
Poza tym pakiet na zespół antyfosfolipidowy, p/przeciw plemnikowe, homocysteinę, oraz powtórzyć wszystkie hormonalne i również zrobić Testosteron i Androstendion oraz tarczycowe
Tutaj masz linka do wątku na forum z wypisanymi badaniami:
https://ovufriend.pl/forum/poronienie/badania-po-poronieniu,1245.html
Jeśli będziesz chciała to badania genetyczne (mutacje PAI, MTHFR, i resztę) można zrobić w pakiecie badań na trombofilię - jest to pakiet 6 mutacji. Wychodzi taniej niż robienie osobno każdego. Jednak lekarze zalecają robienie ich dopiero po 3 poronieniu.
Mąż może również zrobić badania hormonalne, p/przeciw plemnikowe oraz badanie nasienia.
Warto zrobić też badania B12, Ca 125, kwasu foliowego, insuliny i glukozy oraz białka C i S.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2017, 10:41
20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%
2019 Histeroskopia - wszystko ok
08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
Pismak wrote:Po drugim poronieniu najlepiej zrobić badanie kariotypów twoich i męża. Powinnaś na to dostać skierowanie na NFZ.
Poza tym pakiet na zespół antyfosfolipidowy, p/przeciw plemnikowe, homocysteinę, oraz powtórzyć wszystkie hormonalne i również zrobić Testosteron i Androstendion oraz tarczycowe
Tutaj masz linka do wątku na forum z wypisanymi badaniami:
https://ovufriend.pl/forum/poronienie/badania-po-poronieniu,1245.html
Jeśli będziesz chciała to badania genetyczne (mutacje PAI, MTHFR, i resztę) można zrobić w pakiecie badań na trombofilię - jest to pakiet 6 mutacji. Wychodzi taniej niż robienie osobno każdego. Jednak lekarze zalecają robienie ich dopiero po 3 poronieniu.
Mąż może również zrobić badania hormonalne, p/przeciw plemnikowe oraz badanie nasienia.
Bardzo Ci dziękuję za pomoc i odpowiedz, teraz bede wiedziala na co zwrocic uwage, bo po poronieniach lekarz nie skierowal mnie na zadne badaniaCzekam z niecierpliwością na cud ... -
Może trzeba zmienić lekarza.... mój po 3 poronieniach i 1 udanej ciąży tez nie skierował mnie na nic a jak zmieniłam dostałam cała listę badań. Robimy:
- kariotypy
- pakiet trombofilii (6 genów odpowiedzialnych za krzepliwość)
- hormony (LH, Estradiol, FSH, estradiol, prolaktyna, progesteron)
- hormony tarczycy (TSH, FT3, FT4, anty-TPO)
U mnie już wyszła nieprawidłowa mutacja jednego z genów z trombofilii wiec jest szansa ze wystarczy ciąże prowadzić z acardem mooooze czymś jeszcze co zapobiegnie zakrzepom...
Cinkusia lubi tę wiadomość
-
Paróweczka wrote:Może trzeba zmienić lekarza.... mój po 3 poronieniach i 1 udanej ciąży tez nie skierował mnie na nic a jak zmieniłam dostałam cała listę badań. Robimy:
- kariotypy
- pakiet trombofilii (6 genów odpowiedzialnych za krzepliwość)
- hormony (LH, Estradiol, FSH, estradiol, prolaktyna, progesteron)
- hormony tarczycy (TSH, FT3, FT4, anty-TPO)
U mnie już wyszła nieprawidłowa mutacja jednego z genów z trombofilii wiec jest szansa ze wystarczy ciąże prowadzić z acardem mooooze czymś jeszcze co zapobiegnie zakrzepom...
Zmieniłam lekarza, jestem w trakcie badan Niestety juz wyszla wysoka prolaktyna czekam na reszte wtnikow i kolejna wizyta za 3 tygodnie.
Dziękuję za pomoc, na kolejnej wizycie powiem o zakrzepicy bo wystapila ze strony rodziców mojej mamy oraz ojca mojego meza i jego dziadków.
A wydawalo by sie ze jak nic nie boli wszystko jest dobrze
Ciesze sie ze tutaj trafilam . PozdrawiamCzekam z niecierpliwością na cud ... -
Dziewczyny a orientujecie się może,czy te badania można wykonać od razu,czy trzeba czekać jakiś czas po poronieniu?
Moje poronienie zaczęło się w sobotę.W piątek przyjeżdżam do Pl na 2tyg.i chciałabym wykorzystać ten czas na badania.Czytałam jednak,że hormony się bada jakiś czas po poronieniu,jak organizm dojdzie do siebie.Czy to prawda? Mogę choć zrobić te mutacje? -
Lady_Dior wrote:Dziewczyny a orientujecie się może,czy te badania można wykonać od razu,czy trzeba czekać jakiś czas po poronieniu?
Moje poronienie zaczęło się w sobotę.W piątek przyjeżdżam do Pl na 2tyg.i chciałabym wykorzystać ten czas na badania.Czytałam jednak,że hormony się bada jakiś czas po poronieniu,jak organizm dojdzie do siebie.Czy to prawda? Mogę choć zrobić te mutacje?
https://www.poronienie.pl/medycyna/badania-po-poronieniu-2/badania-po-poronieniu/13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -