Forum Poronienie bardzo wysokie anty TPO po martwej ciąży
Odpowiedz

bardzo wysokie anty TPO po martwej ciąży

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • anusiakt Znajoma
    Postów: 17 2

    Wysłany: 17 grudnia 2015, 11:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy ktoś mógłby podzielić się wiedzą. Mam TSH, FT3, FT4 w normie , zaś przeciwciała anty TPO 112 przy normie do 36. 20 listopada miałam łyżeczkowanie po obumarciu ciąży. jakie są rokowania? czy możecie także polecić dobrego endokrynologa z radomia?

    [*] 20.11.2015
  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 3 stycznia 2016, 20:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusiakt wrote:
    dziewczyny czy ktoś mógłby podzielić się wiedzą. Mam TSH, FT3, FT4 w normie , zaś przeciwciała anty TPO 112 przy normie do 36. 20 listopada miałam łyżeczkowanie po obumarciu ciąży. jakie są rokowania? czy możecie także polecić dobrego endokrynologa z radomia?

    Najprawdopodobniej masz poczatki przewlekłego zapalenia tarczycy, choroby o nazwie Hashimoto. Być może nie widac tego jeszcze w wynikach FT3 i FT4, ale to zależy w jakiej normie masz te wyniki, bo dół normy przy Hashimoto nie jest dobrą normą.
    Jakie rokowania? No żyć będziesz :D Ale musisz znaleźć dobrego endo, nie pierwszego lepszego, który dokładnie Cię zbada, zrobi USG, które potwierdzi, że to Hashi i będzie Cię prowadził przez kolejne lata. Tego schorzenia wyleczyć się nie da, więc ważne jest, żeby regularnie do końca życia badać hormony tarczycy i jeśli to konieczne, suplementować je w lekach. Na obniżenie przeciwciał skutecznie pomaga dieta bezglutenowa i bezmleczna.


    Wiadomość wyedytowana przez autora 3 stycznia 2016, 20:42

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • anusiakt Znajoma
    Postów: 17 2

    Wysłany: 4 stycznia 2016, 10:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badania robione ok 3 tyg po zabiegu:
    tsh: 3,003 (0,350-4,940);
    FT3: 2,52 (1,71-3,71) ;
    FT4 1,03 (0,7-1,48);
    anty TPO : 112,6 (0-34),
    anty TG 22,61 (0-115).
    dodatkowo zrobiłam badania p/c kardiolipinie
    IgG 4,48 (wynik ujemny)
    IgM 4,36 (wynik ujemny).
    W trakcie ciąży dodatkowo pojawiła się cukrzyca ciążowa, która obecnie już ustąpiła.
    Jestem przed wizytą u lekarza więc nie wiem co dalej ze mną i czy jeszcze uda mi się zostać mamą.

    [*] 20.11.2015
  • Lili30 Autorytet
    Postów: 553 505

    Wysłany: 4 stycznia 2016, 17:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapraszam do wpisu w moim pamiętniku tam obszernie jest wyjaśnione co i jak z tarczyca. Moim zdaniem tsh niby masz w normie, ale każdy dobry endokrynolog powie Ci ze dla kobiety panującej ciążę i w wieku rozrodczym powinno być do 1,0. Przeczytaj wpis w pamiętniku moim. Anty TPO jest podwyższone co może świadczyć o hashimoto ale potrzebny Ci dobry endokrynolog który Cię poprowadzi. Skąd jesteś? Jaki region Polski?

    3 Aniołki w niebie
    atdc6iye40ls1crt.png
  • anusiakt Znajoma
    Postów: 17 2

    Wysłany: 4 stycznia 2016, 20:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lili30 tak jak wspomniałam jestem z okolic radomia. Chcę dodać, że na początku ciąży tsh podskoczyło mi do poziomu ponad 6, lekarz zalecił powtorkę tsh i dodatkowo ft3 ft4 i po kilku dniach od tego feralnego wyniku tsh było na poziomie 4,5 (reszta w normie). przy okazji zrobiłam krzywą cukrzycową i okazało się że mam cukrzycę ciążową. pomimo szybkiej reakcji lekarza nie udalo się - serduszko mojego Maleństwa się zatrzymało ok 8 tygodnia ciąży a ok 10 tygodnia przeszłam łyżeczkowanie. Najsmutniejsze jest to że na wizytę do lekarza jechałam z nastawieniem że jest wszystko ok. Objawy ciążowe nie ustąpiły po śmierci Dziecka tyklo kilka dni po zabiegu. Chociaż smutek i żal przeszywa moje serce to pragnę jak najszybciej zostac mamą o ile to mi pisane.

    [*] 20.11.2015
  • Lili30 Autorytet
    Postów: 553 505

    Wysłany: 5 stycznia 2016, 11:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powinnaś porządnie zając się tarczycą unormować poziom hormonów i wtedy zacząć starania. Wiem co piszę ponieważ sama borykam się z problemami tarczycowymi i również starciłam ciąże aż trzy, teraz szczęśliwie jestem mamą ;) Zrób konkretne badania. Niestety nie znam zbytnio Twoich okolic w rejonie Krakowa znam kilku świetnych lekarzy.

    3 Aniołki w niebie
    atdc6iye40ls1crt.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 stycznia 2016, 13:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    LIli30 bardzo proszę podaj namiary na ginekologa do którego chodzisz w Krakowie, też mam Hashimoto przed ciążą wyniki super( TSH 0,8 ft3 i ft4 wyrównane po 65 % normy) i cóż z tego ciąża obumarła w 7 tygodniu.. jestem właśnie w trakcie badań i szukam dobrego ginekologa..

  • Lili30 Autorytet
    Postów: 553 505

    Wysłany: 7 stycznia 2016, 14:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Kasiak87 czy to dobry ginekolog nie mi oceniać, dla mnie dobry ponieważ pomógł mi donosić ciążę, ale ostrzegam jest specyficzny ';) Doc Tomasz Milewicz przyjmuje na ul Sadowej

    3 Aniołki w niebie
    atdc6iye40ls1crt.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 stycznia 2016, 23:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź, słyszałam już o nim ale nie wiem czy się zdecyduje :)

  • monik84111 Koleżanka
    Postów: 89 7

    Wysłany: 27 października 2017, 10:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś


    Hej dziewczyny jestem po 4 poronieniu dzis odebralam wyniki Any TPO 233:( przy normie do 35 , zaznaczam , ze badanie wykonywalam 5 dni po zabiegu lyzeczkowania, czy to moze miec wplyw na tak podwyzszony wynik? czy to nie ma znaczenia? pozdrawiam serdecznie

    monik84111

Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego

Projekt OvuFriend: "Opracowanie nowych w skali światowej rozwiązań w obszarze uczenia maszynowego wspierających w planowaniu rodziny i pokonywaniu problemu niepłodności" współfinansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Inteligentny Rozwój 2014-2020.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)