Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Cross-match słabo dodatni
Odpowiedz

Cross-match słabo dodatni

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Daisy1 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2025, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny! Mam za sobą dwa poronienia. Odebrałam dziś wyniki badania cross-match, wynik 26.5%, wg zakresu referencyjnego słabo dodatni (13.0-30.0). Czy w takiej sytuacji miałyście wdrażane już jakieś leczenie? Będę wdzięczna za podzielenie się Waszym doświadczeniem

👧🏼37 🧑🏼
    02.2024 starania o pierwsze 👶
    02.2025 💔 11tc
    08.2025 💔 10tc
    📍6cs - Accofil, Encorton, Duphaston
    ⚠️ANXA5 M2/N, cross-match 26.5%, Allo-MLR 0%, KIR Bx brak 2DS1, 2DS3, 2DS4, 2DS5, 3DS1, HLA-C on: C2C2
    💊 Żelazo, wit. C, D, B12, B9, Norsan Omega-3, Q10 Ubichinol, L-arginina, maślan sodu, probiotyki, Prenacaps Ovi, NAC, resweratrol, Kerabione
    Jeszcze będzie pięknie ✨️
  • Piękniedziśpachnie Nowa

Wysłany: 7 stycznia, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja wprawdzie nie miałam słabo dodatniego a ujemny i na to miałam szczepienia w Łodzi. Obecnie mam prawie 31%. Szczerze to nie wiem jak to rozumieć. Dziewczyny jak mają cross-match dodatni to się załamują że trzeba zbić, a AI (wiem, że to nie jest najlepsze źródło wiedzy, choć zbiera ją z różnych miejsc) sugeruje że musi być dodatni bo to oznacza tolerancję przeciwciał partnera. Ja sugerowałam się opiniami innych kobiet tu ale wynika z tego coś innego. A Ty jak to widzisz?

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piękniedziśpachnie wrote:
    Hej. Ja wprawdzie nie miałam słabo dodatniego a ujemny i na to miałam szczepienia w Łodzi. Obecnie mam prawie 31%. Szczerze to nie wiem jak to rozumieć. Dziewczyny jak mają cross-match dodatni to się załamują że trzeba zbić, a AI (wiem, że to nie jest najlepsze źródło wiedzy, choć zbiera ją z różnych miejsc) sugeruje że musi być dodatni bo to oznacza tolerancję przeciwciał partnera. Ja sugerowałam się opiniami innych kobiet tu ale wynika z tego coś innego. A Ty jak to widzisz?
    Jeśli choci o cross-match robiony metodą FCXM (np w APC w Łodzi), to im wyzszy tym jest gorszy- wtedy trzeba go zbijać. Wyniki do ok. 30% nie są jeszvze takie złe, to zależy od immunologa czy coś zaleca. Powyżej jest juz grubsze leczenie (immunosupresja, ivig itp)

Daisy1 lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 34l👦🏻36l
    Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI, 2x histeroskopia (2023 i 2025)
    AMH 7,34, Cross-match 30,2%, ANA2 ❌️, CD56❌️

2025 I IVF
    -25.01 stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03/08.04 I i II FET ❌️
    -08.05 III FET 21dpt 💔
    -17.07 IV FET ❌️
    -08-12.2025 leczenie immunologiczne
    -20.12 V FET CB 💔
    2026 II IVF
    -10.01 stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -22.01 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    -12.02 VI FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin, Prograf)- b-HCG 8dpt 95, 10dpt 195, 12dpt 394, 14dpt 938🤞🍀
    ❄️❄️❄️❄️❄️ na zimowisku
  • Daisy1 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Mq1991, jak zawsze w punkt 😊
    @piękniedziśpachnie, nie wiem czy robiłaś badanie w APC, jeżeli tak, to wynik >30 jest dodatni - obecność przeciwciał przeciwko limfocytom partnera, i tutaj lekarz decyduje czy włączyć coś na jego obniżenie patrząc na całokształt wyników.
    Ja też dostałam zalecenia szczepień, niestety nie dowiedziałam się dokładnie z jakiego powodu. Skonsultuję się jeszcze u innego immuno.

Mq1991 lubi tę wiadomość

👧🏼37 🧑🏼
    02.2024 starania o pierwsze 👶
    02.2025 💔 11tc
    08.2025 💔 10tc
    📍6cs - Accofil, Encorton, Duphaston
    ⚠️ANXA5 M2/N, cross-match 26.5%, Allo-MLR 0%, KIR Bx brak 2DS1, 2DS3, 2DS4, 2DS5, 3DS1, HLA-C on: C2C2
    💊 Żelazo, wit. C, D, B12, B9, Norsan Omega-3, Q10 Ubichinol, L-arginina, maślan sodu, probiotyki, Prenacaps Ovi, NAC, resweratrol, Kerabione
    Jeszcze będzie pięknie ✨️
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy1 wrote:
    @Mq1991, jak zawsze w punkt 😊
    @piękniedziśpachnie, nie wiem czy robiłaś badanie w APC, jeżeli tak, to wynik >30 jest dodatni - obecność przeciwciał przeciwko limfocytom partnera, i tutaj lekarz decyduje czy włączyć coś na jego obniżenie patrząc na całokształt wyników.
    Ja też dostałam zalecenia szczepień, niestety nie dowiedziałam się dokładnie z jakiego powodu. Skonsultuję się jeszcze u innego immuno.
    @Daisy dobrze ze planujesz konsultację jeszcze z innym immunologiem. Wielu lekarzy immunologow odradza szczepienia, bo mogą niestety zrobić więcej krzywdy niż pożytku.

Daisy1 lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 34l👦🏻36l
    Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI, 2x histeroskopia (2023 i 2025)
    AMH 7,34, Cross-match 30,2%, ANA2 ❌️, CD56❌️

2025 I IVF
    -25.01 stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03/08.04 I i II FET ❌️
    -08.05 III FET 21dpt 💔
    -17.07 IV FET ❌️
    -08-12.2025 leczenie immunologiczne
    -20.12 V FET CB 💔
    2026 II IVF
    -10.01 stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -22.01 punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    -12.02 VI FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin, Prograf)- b-HCG 8dpt 95, 10dpt 195, 12dpt 394, 14dpt 938🤞🍀
    ❄️❄️❄️❄️❄️ na zimowisku
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

💔 Jak przetrwać Święta, gdy Twoje ramiona są puste? Poradnik dla par starających się o dziecko

Święta Bożego Narodzenia. Magiczny czas, pełen ciepła, rodzinnych spotkań i... presji. Dla par, które od dawna marzą o dziecku, grudzień potrafi być emocjonalnym rollercoasterem. Wzruszenie miesza się z frustracją, poczuciem niesprawiedliwości i bólem, a każda reklama czy uśmiechnięte dziecko przy stole tylko uwypukla to, czego w ciągu roku udaje się jakoś nie dostrzegać.

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ