Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Czekając na Tęczowe Dziecko 🌈💗
Odpowiedz

Czekając na Tęczowe Dziecko 🌈💗

Oceń ten wątek:
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny błagam Was. Nie popadajcie w takie skrajności. Nie niszczcie sobie same jeszcze bardziej tej głowy. I tak musimy dużo znosić. Dbajcie o siebie. Stawiajcie siebie na pierwszym miejscu.

🍀🍀🍀🍀

Pinkflower lubi tę wiadomość

03.2023💔 8tc 👼

01.2025🔜 ivf
  • S.Roszpunka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syska wrote:
    Dziewczyny, jak w ogóle dajecie radę ? Ja np w pracy przyznaje się zupełnie, że robię to co muszę. Nie mam głowy żeby się zabierać za coś jeszcze więcej, jakieś projekty czy coś bo jestem cały czas jak w amoku jakimś. Wzięłam na jutro wolne, zapisałam się na pedi może to mi poprawkami humor. Ale z 2 strony sobie myślę że pedi kosztuje 120 zł a jeden monitoring 100 więc...trochę mam wyrzuty sumienia.

No wiesz Ty co! Wyrzuty sumienia za pedi? Nigdy w życiu! Korzystaj! Masz do tego pelne prawo, by zrobić coś tylko i wyłącznie DLA SIEBIE 😘❤️

Echo, Pinkflower lubią tę wiadomość

17.09.2009 ❤ córka, 27 tc
    03.2023 💔
    09.2024 💔
  • Ropuszka Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2023, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny jestem zmuszona do was dołączyć. Jestem po 3 stracie. 10.06 dowiedziałam że serduszko mojego maleństwa przestało bić w 11 TC.
    Pytanie mam do was co dalej robiliście w kierunku badań ? Na pokładzie mam prawie 8 letnia córeczkę. W ciągu roku to już właśnie 3 poronienie... Ostatnie dwa poronienia w ciągu 2 tygodniu od pozytywnego testu.
    Moje badania są ok jedynie tarczyca 2,60 ale biorę eutyrox 25.
    Wszystkie badania (toxoplazmowa HIV hcv itp. wszystko prawidłowo) co dalej ?

• Echo Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ropuszka wrote:
    Cześć dziewczyny jestem zmuszona do was dołączyć. Jestem po 3 stracie. 10.06 dowiedziałam że serduszko mojego maleństwa przestało bić w 11 TC.
    Pytanie mam do was co dalej robiliście w kierunku badań ? Na pokładzie mam prawie 8 letnia córeczkę. W ciągu roku to już właśnie 3 poronienie... Ostatnie dwa poronienia w ciągu 2 tygodniu od pozytywnego testu.

Kochana Ropuszko, tak bardzo mi przykro, że przez to przechodzisz :( Dobrze, że napisałaś. Tutaj znajdziesz wsparcie <3

Jest wiele badań, które można wykonać po poronieniu i właściwie to zależy od Ciebie jak głęboko chcesz w to wejść. W innym wątku zostawiłam listę badań, które ja wykonałam, więc kopiuję je tutaj:

1. Test DNA na trombofilię wrodzoną - pakiet zawierający czynnik V Leiden (G1691A), Protrombina (czynnik II) (G20210A), MTHFR C677T, MTHFR A1298C, PAI-1/SERPINE1, V R2 (H1299R)

Link do badania: https://www.testdna.pl/produkt/trombofilia-wrodzona-standard/

2. Zespół antyfosfolipidowy - pakiet 5 badań

Link do badania: https://diag.pl/sklep/pakiety/zespol-antyfosfolipidowy-aps-klasyczne-markery-serologiczne/

3. ANA2
    4. Ocena równowagi cytokin Th1/Th2
    5. Kariotypy
    6. Cross-match
    7. KIR
    8. TSH, FT3, FT4, anty-TPO,
    9. Prolaktyna
    10. Białko c, białko s
    11. Antytrombina III
    12. Krzywa cukrowa i insulinowa
    13. Wymazy: Biocenoza pochwy, Chlamydia, Mycoplasma hominis, Ureaplasma
    14. Wit. D, B12, kwas foliowy, magnez, morfologia z rozmazem, próby wątrobowe, kreatynina
    15. Homocysteina

Mąż:
    1. Badanie nasienia rozszerzone + fragmentacja DNA
    2. MSOME
    3. MIOXSYS
    4. HBA

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2023, 12:13

Lia. lubi tę wiadomość

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 04.2024 ✖ wada genetyczna ❄️
    - 08.2024 ✖
    - 09.2024 ✖ nieudana mezoterapia
    - 11.2024 ✖

---
    Każda kropla morzem dla mej łódki...
  • Ropuszka Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2023, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo te wszystkie badania da radę zrobić na NFZ czy wszystko prywatnie ?

• Echo Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ropuszka wrote:
    Dziękuję bardzo te wszystkie badania da radę zrobić na NFZ czy wszystko prywatnie ?

Wszystko robiłam prywatnie, więc nie jestem zorientowana jak to jest z dofinansowaniem. Może ktoś inny podpowie?

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 08.2024 ✖
    - 11.2024 ✖

---
  • Echo Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    Echo no nie karz mi się odpalać żeby Cię ochrzanić z góry na dół. Najpierw TY później dziecko. Wyobrażasz sobie być w ciąży i mieć takie drętwienia i bóle? Bardzo proszę zapisać się na prześwietlenie. Na to nie czeka się długo. Także i jeszcze przed owulacją może zdążysz. A nawet, jakbyś miała zrobić rtg w 24 dniu cyklu, to nic się nie stanie.

Myślisz, że to dobry pomysł 🙈? Jeszcze rozważam konsultację z ginekologiem w klinice 🙈 Ale możesz być ze mnie dumna, bo jestem już zapisana do fizjoterapeuty 😅

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 08.2024 ✖
    - 11.2024 ✖

---
  • Lia. Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly, nasz głos rozsądku ❤️ Popieram, Echo, proszę zadbać o siebie! Taki ból i związany z tym stres na pewno nie wpływają dobrze na starania. Zdrowa mama = zdrowy przyszły Dzidziuś.

Pinkflower, Echo, Butterfly23 lubią tę wiadomość

Ja (27):
    ☀️ AMH 3,26, NK 13%, ANA, antygen HPA-1, kariotyp, p.p/płytkowe, NK z krwi i maciczne, CD138, cytokiny - ok
    ⛈ PCO, IO, Kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, hiperhomocysteinemia
    Mąż (37):
    ☀️ ANA, aTPO, aTG, p. p/plemnikowe, fragmentacja, kariotyp, cytokiny - ok

Starania od czerwca '21
    marzec '22 - cb 💔
    listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
    14.01.2023 - ⏸️❤️ -> poronienie 8 tc. 💔 - córeczka 🥺
    styczeń '24 - 1 ICSI: 4BC - ❌
    luty '24 - 2 ICSI: 4CB - ❌
    październik '24 - 3 ICSI, Reprofit Ostrava: 19.10. transfer 2 blastek 4BC i 1B ⏳

❄️ 3BB
  • Echo Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boję się promieniowania, bo muszę zrobić zwykłe RTG i czynnościowe :( a dosłownie tydzień temu robilam zdjęcie panoramiczne i 5 punktowych u stomatologa, bo to jest super ważne żeby tutaj wszystko było ok :(

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 08.2024 ✖
    - 11.2024 ✖

---
  • Lia. Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ropuszka wrote:

Bardzo mi przykro 😔 wszystkie tu to przeszłyśmy, więc Cię rozumiemy jak nikt inny 😣
    Echo już chyba wszystko napisała, małymi kroczkami możesz odhaczać kolejne badania. U mnie pierwsze co zbadano to była właśnie krzepliwość (pakiet na trombofilię), wymazy na bakterie, a po 3 poronieniu kariotypy. Zarówno w Polsce jak i w DE. No i duża morfologia krwi, hormony, tarczyca.

Ja (27):
    ☀️ AMH 3,26, NK 13%, ANA, antygen HPA-1, kariotyp, p.p/płytkowe, NK z krwi i maciczne, CD138, cytokiny - ok
    Mąż (37):

Starania od czerwca '21
    marzec '22 - cb 💔
    październik '24 - 3 ICSI, Reprofit Ostrava: 19.10. transfer 2 blastek 4BC i 1B ⏳

❄️ 3BB
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Boję się promieniowania, bo muszę zrobić zwykłe RTG i czynnościowe :( a dosłownie tydzień temu robilam zdjęcie panoramiczne i 5 punktowych u stomatologa, bo to jest super ważne żeby tutaj wszystko było ok :(
    Na pewno miałaś założony na siebie ten kubrak ochronny.
    Tez uważam ze na 1 miejscu powinno być Twoje zdrowie.

Echo, Butterfly23 lubią tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥
    35 dpt 1.73 cm człowieczka

preg.png
  • Echo Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mega się boję, bo to są trzy zdjęcia kręgosłupa i to bez kubraczka :( ale dobra, chwyciłam najbliższy wolny termin, czyli 22.06. Dzień wcześniej mam termin w klinice, to podpytam gin co on na to.

Lia., Butterfly23 lubią tę wiadomość

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 08.2024 ✖
    - 11.2024 ✖

---
  • S.Roszpunka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ropuszka wrote:

Echo już wszystko napisała.
    Ja tylko dodam od siebie, że przykro mi, że znów przez to przechodzisz. Ale masz nas, nasze wsparcie, nasze dobre słowo 😘 Przytulam Cię mocno ❤️

17.09.2009 ❤ córka, 27 tc
    03.2023 💔
    09.2024 💔
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Echo wrote:
    Myślisz, że to dobry pomysł 🙈? Jeszcze rozważam konsultację z ginekologiem w klinice 🙈 Ale możesz być ze mnie dumna, bo jestem już zapisana do fizjoterapeuty 😅

Nie denerwuj mnie! Na badania, ale już!
    I jestem dumna, ale będę jeszcze bardziej jak zrobisz prześwietlenie 😍
    Doczytałam, idziesz za tydzień 🥰 No i elegancko. I nie stresuj się tym, naprawdę 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2023, 14:20

Echo lubi tę wiadomość

03.2023💔 8tc 👼

01.2025🔜 ivf
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ropuszka wrote:

Ropuszka jeżeli to jest Twoje kolejne poronienie, to na NFZ możesz zrobić badania, ale nie wiem jakie. Musiałabyś poczytać. Genetyczne jakieś na pewno, więc będziesz musiała się zapisać do poradni genetycznej

03.2023💔 8tc 👼

01.2025🔜 ivf
  • Echo Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    Nie denerwuj mnie! Na badania, ale już!
    I jestem dumna, ale będę jeszcze bardziej jak zrobisz prześwietlenie 😍
    Doczytałam, idziesz za tydzień 🥰 No i elegancko. I nie stresuj się tym, naprawdę 😘

<3 <3 <3

Butterfly23 lubi tę wiadomość

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 08.2024 ✖
    - 11.2024 ✖

---
  • Ropuszka Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2023, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za słowa otuchy i za wszelkie informacje. Zapisałam sobie wszystko w notesie i zobaczę co powie mój gin u którego zostawiam kolosalne pieniądze. Jeżeli nic na ten temat nie wspomni będę miała pewność że muszę zmienić ginekologa.
    Echo to prawda co mówią dziewczyny jeżeli będziesz patrzyła cały czas że możesz być w ciąży to do niczego dobrego to nie doprowadzi. Pamiętaj że wciazy wszystkie dolegliwości się nasilają więc powinnaś wszystko sobie na spokojnie zbadać i wyleczyć dla zdrowia Twojego i oczywiście dzidziusia

Lia., Butterfly23, S.Roszpunka lubią tę wiadomość

• Lia. Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Apropos tego rentgenu, Echo! Ja byłam 16 stycznia umówiona na rentgen, a 14go wysikałam dwie kreseczki. Nigdy tak chętnie nie odwoływałam żadnego terminu. Także potraktuj to jako dobre zaklęcie! Lubimy rentgeny! 😀

Echo, Butterfly23, S.Roszpunka lubią tę wiadomość

Ja (27):
    Mąż (37):

Starania od czerwca '21
    marzec '22 - cb 💔

❄️ 3BB
  • Lia. Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, potrzebuję porady.

Byłam właśnie na konsultacji w mojej dawnej klinice w DE.
    Dostałam skierowanie na histeroskopię - taką krótką, bez znieczulenia, 5-10 min i po wszystkim. Ponoć mają jakieś mikroskopijne kamerki i mogą zobaczyć bez otwierania szyjki, czy nie ma polipów lub innych dziwnych rzeczy i wezmą próbkę do biopsji. Nic za to nie płacę.

Zastanawiam się, bo listopadzie miałam robioną histero zabiegową, usunięto mi zrosty i w biopsji nic nie wyszło. Także nie wiem czy to ma sens. No i boję się trochę tam znowu gmerać.

Choć po poronieniu mam dziwne miesiączki z przerwami i te cholerne plamienia 🙄

Brać czy nie?

Ja (27):
    Mąż (37):

Starania od czerwca '21
    marzec '22 - cb 💔

❄️ 3BB
  • Echo Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2023, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lia. wrote:
    Dziewczynki, potrzebuję porady.

Byłam właśnie na konsultacji w mojej dawnej klinice w DE.
    Dostałam skierowanie na histeroskopię - taką krótką, bez znieczulenia, 5-10 min i po wszystkim. Ponoć mają jakieś mikroskopijne kamerki i mogą zobaczyć bez otwierania szyjki, czy nie ma polipów lub innych dziwnych rzeczy i wezmą próbkę do biopsji. Nic za to nie płacę.

Zastanawiam się, bo listopadzie miałam robioną histero zabiegową, usunięto mi zrosty i w biopsji nic nie wyszło. Także nie wiem czy to ma sens. No i boję się trochę tam znowu gmerać.

Choć po poronieniu mam dziwne miesiączki z przerwami i te cholerne plamienia 🙄

Brać czy nie?

Grażyna, zapłacone to brać ;) A tak serio, to od listopada wiele się wydarzyło i może to nie jest zły pomysł żeby zerknąć czy wszystko jest ok?

Lia. lubi tę wiadomość

2023 ♡ - 2 straty
    2024 ♡ - IVF ✰
    - 08.2024 ✖
    - 11.2024 ✖

---
‹‹ 30 31 32 33 34 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ