X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Czy to są zrosty :(
Odpowiedz

Czy to są zrosty :(

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • malaczarna191 Debiutantka

Wysłany: 31 grudnia 2013, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    We wrześniu tego miałam przeprowadzony zabieg łyżeczkowania (brak zarodka i krwawienie w 9 tc.). Kilka dni po zabiegu krwawienie ustało. Następna miesiączka pojawiła się dopiero po 42 dniach i było to raczej mocne plamienie. Przed poronieniem miałam bardzo obfite miesiączki a cykle od 33-38 . Następna przyszła po 27 dniach i była bardzo obfita. Obecnie mija 32 dzień cyklu który uważam za bezowulacyjny gdyż temperatura wzrosła tylko nieznacznie. W dniach 24-29 miała brązowe plamienie. Teraz temperatura jest już bardzo niska i nie mama żadnych objawów pms. Obawiam się tzw. zrostów. Mam już umówioną wizytę u lekarza ale trochę muszę na nią poczekać więc chciałabym coś się dowiedzieć bo bardzo mnie to niepokoi. Czy to możliwe, że z lewym jajnikiem może być coś nie tak bo to z niego były te słabe miesiączki. I czy mimo, że ta jedna była obfita mogą to być jednak zrosty? Dodam jeszcze, że po poronieniu schudłam i do tej pory nie mogę dojść do swojej wagi (158 cm i 45 kg).
    Bardzo proszę o poradę i dziękuję.

Mój Aniołek 23.09.2013 [*]
  • ash Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłaś na usg kontrolnym po zabiegu?

ug3715nmrb0zdbvc.png

Wysłany: 31 grudnia 2013, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak byłam dwa razy. Po czterech tygodniach od zabiegu i po 1,5 miesiąca. oba nic nie wykazały.

• ash Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2013, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrosty na uSG byłoby widać, także nie zamartwiaj się.

ug3715nmrb0zdbvc.png

Wysłany: 31 grudnia 2013, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za odpowiedź :) Trochę mnie uspokoiłaś. Czytałam że widać je dopiero przy hsg dlatego zaczęłam się zastanawiać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2013, 16:12

• zielarka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2014, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrostów endo z pewnością nie widać na usg, widać je dopiero przy podaniu kontrastu.
    Skąpa miesiączka (brak owulacji) może być efektem stresu i spadku wagi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2014, 16:07

FITop1.png

Wysłany: 1 stycznia 2014, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy to że druga miesiączka była ofita nawet powiedziałabym, że bardzo to może wykluczyć zrosty? Czy mogły się one pojawić dopiero teraz po trzech miesiącach od zabiegu?

• zielarka Autorytet

Wysłany: 1 stycznia 2014, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po zabiegu też bardzo długo miałam schizę zrostową...to była chyba forma odreagowania całego stresu związanego ze stratą. Gdy moja żałoba się zakończyła schiza ze zrostami odeszła, a w moim ciele nastał spokój.
    Daj sobie czas, zadbaj o ciało, jedz zdrowo by nie ważyć za mało.
    Obserwuj co będzie się działo dalej z @, daj jej czas.

Pierwszy cykl po zabiegu mógł być bezowulacyjny, stąd słaba @. Drugi cykl nadrobił sprawę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2014, 23:14

FITop1.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2014, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój gin mówił że zrostów nie widać na USG .
    Z tego co wiem skąpe miesiączki często są przy cyklach bezowulacyjnych, ale mogę się mylić. Spokojna głowa :) I ze zrostami można zajść w ciążę ;)

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • zozol Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2014, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrostów nie widać na USG i skąpa i obfita miesiączka też nie ma tu nic do rzeczy. Jestem po jednym poronieniu zatrzymanym i jednym samoistnym, miałam wykonywaną histeroskopię (było podejrzenie przegrody w macicy) okazało się że były dwa zrosty, zostały usunięte podczas tego zabiegu. Zrosty mogą utrudniać zajście w ciążę a raczej w jej utrzymaniu, bo jeżeli zarodek zagnieździ się w właśnie na zroście to nie ma szans na utrzymanie się. U mnie zrosty były przy szujce macicy co ponoć nie było przyczyną tego drugiego poronienia. Ale kto tam wie. Trzymam kciuki za udane starania.

qm4p206.png

Nasz największy skarb
    https://www.maluchy.pl/li-68536.png

• zozol Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeżeli chodzi o spadek wagi to zbadaj sobie tarczycę, po poronieniu Twoja gospodarka hormonalna mogła się rozregulować.

qm4p206.png

Nasz największy skarb
    https://www.maluchy.pl/li-68536.png

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ