X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Duphaston
Odpowiedz

Duphaston

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Eedzia11 Autorytet

Wysłany: 12 września, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka,
    temat: Duphaston

Na fb powstała grupa, w której dziewczyny 'oskarżają' Duphaston o poronienie. Trochę mnie to zaszokowało, ponieważ w mojej ciąży pierwszy raz zapisano mi Duphaston gdy było serduszko i pierwszy raz przy tym poroniłam. Wiem, że teoretycznie ma on pomagać ale dziewczyny piszą, że służy ogólnie do wywoływania okresu. Piszą, że póki to brały to miały kilka poronień a jak przestały mimo, że lekarz przepisywał, to ciąże zakończone powodzeniem.

Wg ai google
    'Duphaston pomaga utrzymać ciążę, ponieważ zawiera dydrogesteron, który jest syntetycznym progestagenem działającym podobnie do naturalnego progesteronu. Lek ten uzupełnia niedobór tego hormonu, który jest kluczowy dla prawidłowego przebiegu ciąży. Duphaston stosuje się, aby zminimalizować ryzyko poronienia, zwłaszcza w przypadku kobiet z poronieniami nawykowymi. "

Przykładowo mi przepisano i niektórym dziewczynom z fb bez badania poziomu proga. Zatem jestem ciekawa waszych opinii. Zastanawiam się czy takie myślenie ma sens, czy to szukanie na siły przyczyn na swoje frustracje czy może faktycznie coś w tym jest.

Tak jak wyżej, za pierwszej ciąży brałam tylko acard gdy było serduszko i donosiłam a teraz posłuchałam i brałam acard plus Duphaston i serduszko stanęło.

Zwyczajnie zwątpiłam, czy przy kolejnej ciąży brać go czy nie...

czerwiec 2025:
    TSH 2,711 uIU/ml
    FSH 12,79 mlU/ml
    LH 5,88 mlU/ml
    Estradiol 51,3 pg/ml
    Prolaktyna 41,18 ng/ml
    DHEA-SO4 215 ug/dl
    Testosteron 55,9 ng/dl
    SHBG 35,3 nmol/l
    Progesteron 2,12 ng/ml
    AMH 0,20 ng/ml
    Kwas foliowy >23,40 ng/ml
    FT3 3,45 pg/ml (zakres 2,60-5,10)
    FT4 0,94 ng/dL (zakres 0,64-1,25)
    Stwierdzona anemia (mikrocytoza, hipochromia ercs.)
    do poprawy (anemia):
    MCV 67,4fL (zakres 80-98)
    HGB 10,8g/dL (zakres 12-16)
    HCT 32,9% (37-47)

d6f40cd609a1bc8e53555774d83c8af9.png

➡️ kwiecień 2021 ⏸️
    💔 maj 2021 - łyżeczkowanie (puste jajo)
    ➡️ 31 styczeń 2022 ⏸️
    ❤️ 11 październik 2022 - mamy synusia
    ➡️ 08 marzec 2024 ⏸️
    💔 11 kwiecień 2024 poronienie w domu (puste jajo)
    ➡️ 16 lipca 2025 ⏸️
  • Dotipik Autorytet

Wysłany: 13 września, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eedzia11 wrote:
    Hejka,
    temat: Duphaston

Na fb powstała grupa, w której dziewczyny 'oskarżają' Duphaston o poronienie. Trochę mnie to zaszokowało, ponieważ w mojej ciąży pierwszy raz zapisano mi Duphaston gdy było serduszko i pierwszy raz przy tym poroniłam. Wiem, że teoretycznie ma on pomagać ale dziewczyny piszą, że służy ogólnie do wywoływania okresu. Piszą, że póki to brały to miały kilka poronień a jak przestały mimo, że lekarz przepisywał, to ciąże zakończone powodzeniem.

Wg ai google
    'Duphaston pomaga utrzymać ciążę, ponieważ zawiera dydrogesteron, który jest syntetycznym progestagenem działającym podobnie do naturalnego progesteronu. Lek ten uzupełnia niedobór tego hormonu, który jest kluczowy dla prawidłowego przebiegu ciąży. Duphaston stosuje się, aby zminimalizować ryzyko poronienia, zwłaszcza w przypadku kobiet z poronieniami nawykowymi. "

Przykładowo mi przepisano i niektórym dziewczynom z fb bez badania poziomu proga. Zatem jestem ciekawa waszych opinii. Zastanawiam się czy takie myślenie ma sens, czy to szukanie na siły przyczyn na swoje frustracje czy może faktycznie coś w tym jest.

Tak jak wyżej, za pierwszej ciąży brałam tylko acard gdy było serduszko i donosiłam a teraz posłuchałam i brałam acard plus Duphaston i serduszko stanęło.

Zwyczajnie zwątpiłam, czy przy kolejnej ciąży brać go czy nie...
    Edzia11, nie wiem co to za grupa od Duphastonu, ale wiesz Dziewczyny mogą się nakręcać. Jak masz wątpliwości co do leku, porozmawiaj z farmaceutom a najlepiej lekarzem ginekologiem, to są wiarygodne źródła informacji.
    Duphaston, bierze się bo ma wpływać na macice, żeby nie było jakiś skurczy itp, ma wpływ relaksacyjny na macice. Przeczytaj ulotkę.
    Kochana, myślenie, że to od Duphastonu-nie ma sensu.
    Dobrze, że miałaś Duphaston. Wiem, że chciałabyś znać przyczynę itp. I zastanawiasz się co poszło nie tak, co mogłaś zrobić lepiej. Ale być może nigdy się nie dowiesz. Są pytania, na które nie będzie odpowiedzi.
    Idź do jakiegoś fajnego lekarza, który wytłumaczy co i jak i w razie w zgłębi diagnostykę.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ