🌱 Nowy początek 🌱
-
WIADOMOŚĆ
-
ms.paranoya wrote:@Claramente trzymam kciuki za jutro, szacun, że tak szybko wszystko ogarnęłaś 😁 jak mogę podpytać, to skąd fruniesz ? Bo chyba nie widziałam, jeśli pisałaś ?
@Laurelli gratulacje, cudowne wieści ❤️
Ja już wyczilowałam, okres jest coraz słabszy i nie utrudnia mi życia, ale za to od tygodnia męczę się z potwornym bólem głowy 🤯 no nic, poprawiam koronę i jak tylko skończę @, to zaczynamy starania od nowa 🤭 w końcu będzie pięknie ☀️
Ja mieszkam na co dzień w Niemczech, od dwóch lat, ale wciąż jeszcze nie zdążyłam się tu porządnie „zainstalować” 😄 Trzymam za Ciebie kciuki w kolejnym cyklu, jak teraz u Ciebie - minęły już te bóle głowy?
Olcykowa wrote:Wgl wczoraj kupiłam kolejny bilet na koncert, tym razem w lipcu 🙂 Nie chce rezygnować z okazji, które mogą się nie powtórzyć 🙂
Bardzo dobrze, @olcykowa – nie można odkładać życia na potem i tkwić w takim zawieszeniu! 🤍🌿
ms.paranoya lubi tę wiadomość
09.2025 💔 10 tc
02.2026 💔 10 tc
🔎 Diagnostyka
APS (zespół antyfosfolipidowy) ✅
Trombofilia ✅
Kariotypy ⏳ -
Dziewczyny mam i ja dobre wieści 🥰 odebrałam wyniki pappy i ryzyka niskie. Nie muszę robić nifty. Cieszę się ogromnie i się nie spodziewałam po moich przejściach .
Cerva, Claramente, Biochemiczka, Mati01, Mq1991, Laurelli, Ninia, nadzieja09, ABK, Daisy1, Milunia, Fox, 19Maggie94, Cień, _Dysia_, Olcykowa, Megmery, justyna_per, Wixa🌸, Jusia92, emciak, Iskierka ✨, ms.paranoya lubią tę wiadomość
2009-puste jajo płodowe - poronienie samoistne
2010- syn👶duphaston
2021-ciąża zatrzymana, poronienie 9 tydz
2013-córka👶duphaston, luteina, polocard
2024-ciąża zatrzymana poronienie 8 tydz TR18, duphaston
2024-ciaza zatrzymana,
poronienie 11 tydz, duphaston
2025-poronienie samoistne 6 tydz, duphaston+neoparin
Po 6 ciąży MTHFR1268 homo+Pai/serpine homo
Po 7 ciąży
HLAC C1 grupa *07 *12
Kir AA
Obecne : 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4del, 2DS4(del - 22p) 3DL1, 3DL2, 3DL3, 2DP1, 3DP1 norm
Nueobecne: 2Dl2, 2DL5(grupa1) 2DL5 (grupa2) 2DS1, 2DS2, 2DS3, 2DS4norm, 2DS5, 3DS1.3DP1 var
Zespol antyfosfolipidowy-wykluczony -
@ABK – współczuję, że przechodzisz przez taki stres i nerwy... Ściskam mocno 🫂 Mam nadzieję, że dostaniesz odpowiedzi już wkrótce 🤍
@justyna_per – totalnie przemawia do mnie to, co piszesz o tym, że boisz się, że czas ucieka... Ja mam bardzo podobnie. Do tego rozumiem też wątek życia za granicą - to naprawdę spore wyzwanie, bo nie znamy systemu tak dobrze jak w kraju i wszystko jest trudniejsze... Ściskam Cię mocno 🤍
@Cien – ach, te „złote rady” od koleżanek... 😅 Ja automatycznie się wyłączam, jak to słyszę. W ogóle nie traktuję tego poważnie, bo serio - one nie wiedzą, o czym mówią 🙈
@waleria – w ogóle się nie dziwię, że straciłaś zaufanie do lekarza... Dobrze, że w szpitalu stanęli na wysokości zadania, ale to, co Cię spotkało, jest straszne. Zrobiłaś wszystko dobrze, a mimo to przez czyjąś ignorancję musiałaś przejść przez piekło... Bardzo mocno Cię tulę 🫂 Zadbaj teraz o siebie 🤍
@Mati01 – trzymam teraz mocno kciuki, żeby po transferze wszystko było już dobrze 🤞🤍
@Ninia – och, jakie cudowne wieści! 🥹 Cudownie się to czyta. Gratuluję synka ❤️ Czekam na więcej dobrych wiadomości po prenatalnych 🤍
Mati01, Waleria, justyna_per lubią tę wiadomość
09.2025 💔 10 tc
02.2026 💔 10 tc
🔎 Diagnostyka
Trombofilia ✅
Kariotypy ⏳ -
Paola2604 wrote:Dziewczyny mam i ja dobre wieści 🥰 odebrałam wyniki pappy i ryzyka niskie. Nie muszę robić nifty. Cieszę się ogromnie i się nie spodziewałam po moich przejściach .
Fantastyczne wieści! Rośnijcie i rozwijajcie się zdrowo ❤️
Paola2604 lubi tę wiadomość
09.2025 💔 10 tc
02.2026 💔 10 tc
🔎 Diagnostyka
Trombofilia ✅
Kariotypy ⏳ -
@Ninia i @Paola2604 gratulacje!! Co za wspaniałe wieści 🥰🤩 serduszko się raduje ☀️✨
@Cerva zamieszanie w dochodzeniu do siebie potrafi taką frustrację wprowadzać i złość ze rozumiem Cię bardzo. Mam nadzieję że to była ovu i będziemy czekać na pozytywny test. Po stracie organizm działa na własnych zasadach. Więc tu wszystko mogło się przestawić, objawy mam na myśli.
@Claramente ojej…przykro mi. Rozumiem to tak bardzo, mieszkam sama zagranicą i do dupy są niektóre zasady- czekanie do 3 straty. Poprostu złość jaką na to przeżywałam. Nie chcę mówić nawet ilości przekleństw które używałam na kraj w którym mieszkam wtedy.
I z drugiej strony tak jak u Ciebie, postarałaś się, wolne, bilety, lot żeby zbadać się i jeszcze teraz nic z tego
przykro mi i rozumiem Twoją złość.
Paola2604, Claramente lubią tę wiadomość
💃🏻 35 ✨
🦋 Niedoczynność tarczycy – leczona
🧬 PAI‑1 4G/4G homo
🧔🏻♂️ 39- zdrowy
📄 Kariotyp OK ✅
🌍 Ciąża i życie za granicą
🍬 first baby
💔👼 Poronienie X.2025 (9/7 tc) 🕊️ Poronienie zabiera marzenie, nie odbiera nadziei ✨🤍
12.01.2026 – ⏸️ + Acard 💊
03.02- 0,74 cm maluszka i mamy 💖
25.02-2,6 cm maluszka wszystko dobrze💖
02.03- 3,85 maluszka
06.03- NIPT niskie ryzyka i dziewczynka pod moim serduszkiem 💖👧🏻
18.03 prenatalne-wszystko OK 🌸✨

-
🌿Claramente o kurczę, masakra, że udało Ci się zgrać terminy, a tu takie coś. 😔 cena z kosmosu… szok
🌿Paola no i cudnie, ciesz się brzuszkiem na spokojnie 🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca, 15:33
Claramente, Paola2604 lubią tę wiadomość
33 🙋🏼♀️
👶🏼 08.2024
01.2026 💔 poronienie zatrzymane
03.2026 wznowienie starań 🌈 -
@Ninia, @Paola2604 gratulacje 🥰 Cieszę się, że dałyście znać, te dobre nowiny zawsze mnie jakoś tak podnoszą na duchu, że w końcu wszystko się ułoży 🤍
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca, 16:26
Laurelli, Paola2604, Cień, Ninia, _Dysia_, Jusia92, Iskierka ✨, ms.paranoya lubią tę wiadomość
👧🏼37 🧑🏼
02.2024 starania o pierwsze 👶
02.2025 💔 11tc
08.2025 💔 10tc
📍6cs za nami, przerwa na histero + biopsję
⚠️ANXA5 M2/N, cross-match 26.5%, Allo-MLR 0%, KIR Bx jeden obecny 2DS2, HLA-C on: C2C2
💊 Żelazo, wit. C, D, B12, B9, Norsan Omega-3, Q10 Ubichinol, L-arginina, maślan sodu, probiotyki, Prenacaps Ovi, NAC, resweratrol, Kerabione
Jeszcze będzie pięknie ✨️ -
Dzięki dziewczyny za słowa wsparcia ❤️
@Laurelli - a jak jest teraz, gdy patrzysz z dystansu i zbliża się 2. trymestr? Inaczej patrzysz na ciążę za granicą, czy wciąż są rzeczy, które są trudne?09.2025 💔 10 tc
02.2026 💔 10 tc
🔎 Diagnostyka
Trombofilia ✅
Kariotypy ⏳ -
Claramente wrote:Dzięki dziewczyny za słowa wsparcia ❤️
@Laurelli - a jak jest teraz, gdy patrzysz z dystansu i zbliża się 2. trymestr? Inaczej patrzysz na ciążę za granicą, czy wciąż są rzeczy, które są trudne?
Przede wszystkim nie sugerować się tym co ktoś opowiada. Mamy tutaj grupę Polek która liczy w tysiącach i oczywiście są tam opisy dziewczyn które jeszcze bardziej w negatywny sposób komentują prowadzenia tutaj ciąży, i można się nasłuchać i w negatywny sposób bardzo nastroić. A później w realu jest inaczej.
Mimo mojej złości i braku diagnostyki z ich strony, to po stracie i przy aktualnej ciąży zostałam zaopiekowana bardzo dobrze, ogólnie zasada jest że ciążę nie prowadzi lekarz tylko położna. Wizyty w normalnym systemie są co 2-3 miesiące. Niekiedy pierwsze USG się ma dopiero na prenatalnych. Ale u mnie moja położna umawia mnie co 2-3 tyg na kontrolę, robi zawsze USG żeby sprawdzić malutka. W poniedziałek mam kolejna kontrole specjalnie przed świętami żeby na spokojnie sobie przeżywać święta. To będzie już 4-5 wizyta u położnej, nie pamiętam 🙈
Nie licząc pobrania nifty gdzie też miałam wizytę i widziałam malutka i kolejną gdzie miałam usg prenatalne 🥰
Czuje się spokojniejsza dzięki temu, częstotliwości tych wizyt i że mam dobrą opiekę. A naczytałam się tyle złych rzeczy, naprawdę.
Poprostu zasada czekania do 3 poronień za granicą bez diagnostyki jest bezduszną zasadą spisująca kobietę na niepotrzebne cierpienie. Mam nadzieję że to ulegnie zmianie. W Wielkiej Brytanii jest przecież tak samo. Nie wiem jak inne kraje. Ale zdziwiona jestem że w Niemczech też. Myślami że na Islandii to tak-bo tutaj oni mają podejście bardzo naturalne. Co ma być to będzie i już. Po porodzie jeśli urodzisz rano potrafią wysłać do domu już pod wieczór.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca, 16:15
Claramente lubi tę wiadomość
💃🏻 35 ✨
🦋 Niedoczynność tarczycy – leczona
🧬 PAI‑1 4G/4G homo
🧔🏻♂️ 39- zdrowy
📄 Kariotyp OK ✅
🌍 Ciąża i życie za granicą
🍬 first baby
💔👼 Poronienie X.2025 (9/7 tc) 🕊️ Poronienie zabiera marzenie, nie odbiera nadziei ✨🤍
12.01.2026 – ⏸️ + Acard 💊
03.02- 0,74 cm maluszka i mamy 💖
25.02-2,6 cm maluszka wszystko dobrze💖
02.03- 3,85 maluszka
06.03- NIPT niskie ryzyka i dziewczynka pod moim serduszkiem 💖👧🏻
18.03 prenatalne-wszystko OK 🌸✨

-
A ja się załamałam, właśnie spływają mi wyniki dzisiejszych badań i już wiem że nic w tym cyklu nie wyszło… 😭😭😭 nie wiem co mam ze sobą zrobić.
Progesteron niziutko. Miesiąc temu był 14,9 dziś 12,5. Gdyby była ciąża to już byłby przecież wyższy wynik. Do tego TSH mi wskoczyło na 2.42 a było 1,95 miesiąc temu.
Wyć mi się chce. Ja nie mam już siły…😭😭😭👩🏼💼’89 👨🏻💻’87
Marzymy o pierwszym bobo ✨
5 cs
06.09.2025 - ⏸️- 10 dpo
08.09 - b-hcg 65 mlU/mL, progesteron 28,1 ng/mL
10.09 - b-hcg 260 mlU/mL, progesteron 28,5 ng/mL
15.09 - b-hcg 1469 mlU/mL progesteron 28,4 ng/mL
22.09 - 5+4 widoczny pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
09.10 - 💔
10.10.2025 - poronienie zatrzymane 8/6 tyg. Nasze serca rozpadły się na miliony kawałków 😭💔
12.12.2025 lecimy z nową suplementacją
- Prenacaps multi 1
- Magnez
- Biocardine Omega-3
- Ubiquinol (CoQ10)
- Witamina B12
- Laktoferyna
- powoli kończymy żelazo -
Milunia wrote:A ja się załamałam, właśnie spływają mi wyniki dzisiejszych badań i już wiem że nic w tym cyklu nie wyszło… 😭😭😭 nie wiem co mam ze sobą zrobić.
Progesteron niziutko. Miesiąc temu był 14,9 dziś 12,5. Gdyby była ciąża to już byłby przecież wyższy wynik. Do tego TSH mi wskoczyło na 2.42 a było 1,95 miesiąc temu.
Wyć mi się chce. Ja nie mam już siły…😭😭😭
Ale to jest dobry wynik, świadczy, że owulacja była. Spokojnie! ❤️
Znam dziewczynę, która miała proga 7 dpo - 5. Ma teraz piękną córeczkę. ☺️Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca, 16:21
Laurelli lubi tę wiadomość
33 🙋🏼♀️
👶🏼 08.2024
01.2026 💔 poronienie zatrzymane
03.2026 wznowienie starań 🌈 -
@Claramente kurczę, przykra sytuacja 😔 Eh ta biurokracja, ciężko się w tym połapać gdy nie ma się z tym na codzień do czynienia.
Mimo wszystko ta cena którą podali jest kosmiczna, w gamecie wycenili mi histero diagnostyczną na 2840 + wycinki 250, a operacyjną na 3500. W Barskiej 3000 diagnostyczna, operacyjna 3500, plus dopłaty za badanie wycinków. Po wizycie kwalifikacyjnej dostałam termin już na kolejny cykl, więc ogólnie idzie szybko. Daj sobie chwilę, żeby sobie to wszystko poukładać 🤗
Claramente lubi tę wiadomość
👧🏼37 🧑🏼
02.2024 starania o pierwsze 👶
02.2025 💔 11tc
08.2025 💔 10tc
📍6cs za nami, przerwa na histero + biopsję
⚠️ANXA5 M2/N, cross-match 26.5%, Allo-MLR 0%, KIR Bx jeden obecny 2DS2, HLA-C on: C2C2
💊 Żelazo, wit. C, D, B12, B9, Norsan Omega-3, Q10 Ubichinol, L-arginina, maślan sodu, probiotyki, Prenacaps Ovi, NAC, resweratrol, Kerabione
Jeszcze będzie pięknie ✨️ -
Cerva wrote:Ale to jest dobry wynik, świadczy, że owulacja była. Spokojnie! ❤️
Znam dziewczynę, która miała proga 7 dpo - 5. Ma teraz piękną córeczkę. ☺️
Jak już się nakręciłam to chyba nic mnie nie uspokoi. Z dobrych wieści homocysteina spadła z 12 na 8,56.
Nie wiem co myśleć o estradiolu bo w grudniu było 48,2 a teraz 71. Wgl te wyniki są jakieś pokręcone. Część wyżej, część niżej i już sama nie wiem jak to interpretować.👩🏼💼’89 👨🏻💻’87
Marzymy o pierwszym bobo ✨
5 cs
06.09.2025 - ⏸️- 10 dpo
08.09 - b-hcg 65 mlU/mL, progesteron 28,1 ng/mL
10.09 - b-hcg 260 mlU/mL, progesteron 28,5 ng/mL
15.09 - b-hcg 1469 mlU/mL progesteron 28,4 ng/mL
22.09 - 5+4 widoczny pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
09.10 - 💔
10.10.2025 - poronienie zatrzymane 8/6 tyg. Nasze serca rozpadły się na miliony kawałków 😭💔
12.12.2025 lecimy z nową suplementacją
- Prenacaps multi 1
- Magnez
- Biocardine Omega-3
- Ubiquinol (CoQ10)
- Witamina B12
- Laktoferyna
- powoli kończymy żelazo -
Milunia wrote:A ja się załamałam, właśnie spływają mi wyniki dzisiejszych badań i już wiem że nic w tym cyklu nie wyszło… 😭😭😭 nie wiem co mam ze sobą zrobić.
Wyć mi się chce. Ja nie mam już siły…😭😭😭
Na tsh wpływa bardzo brak snu i jego jakość. Chociaż wg mnie to 2.42 to bardzo dobre tsh, ja miałam powyżej 2,5 i zaszłam w ciaze.
Ja przez sen w listopadzie miałam tsh niecałe 1, a miesiąc później w grudniu 7, wszystko przez to że moje dziecko nie spalo w nocy a ja z nim.
Oprócz tsh badaj również ft3 i ft4.
Ona: 36l
Amh: 4,26
Tsh: 2,33 (0,270-4,200) 0.8 do zbicia (letrox 125, strumektomia 12.2018)
Fsh: 4,19
Lh:6,67
Prl: 15.85
Jajowody drozne (hsg maj 2022)
Monitoring owulacji okey
Miesiniak (w niczym nie przeszkadza)
On: 39l
Testosteron: 4,33
Fsh: 2,68
Lh: 3,74
Slabe parametry nasienia
Koncentracja 15,57 mln/ml > 16mln/ml
Numer plemnika 70 M/Proba > 70M/Proba
Ruch postepowy 18% > 32%
Ruchome 40.71% > 40%
Morfologia 4.95% > 4%
Żywotność 60,81% > 60
Kariotypy oboje ok
12.2022 gonal 150, menopur 75->100, orgalutran, gonapedryl+ovi.
11pobranych -> 7 do zaplodnienia
05.01 transfer 5 dniowy swiezaczek 3.2.1.🤞
Na feriach zostały ❄❄ 5.2.1 i 4.3.1. Z 6 doby
8dpt 60.8
11 dpt 126
13 dpt 330
18 dpt 1796
07.25 FET 5.2.1. ❌
02.2026 FET 4.3.1.
7dpt 29.7
9dpt 93.4
11dpt 185.8
14dpt 997.5

-
Ninia wrote:Dziewczyny, przychodzę z garścią dobrych wiadomości. Do mnie właśnie dotarł wynik Panoramy. Czekam na synka, zdrowy w zakresie chorób jakie bada ten NIPT. Cała się trzęsę. Jestem mega szczęśliwa, a jednocześnie trochę liczyłam, że los mi odda zmarłą córkę. Głupie to strasznie.
Gratulacje! 🎉
Nie ,żałuj", że to synek. Zobaczysz — będzie Twoim oczkiem w głowie. Pokochasz go najbardziej na świecie. A później… żadna kobieta nie będzie dla niego dość dobra, bo to będzie największa miłość Twojego życia. 💙
Daisy1, Laurelli, Ninia lubią tę wiadomość
🦋 Hashimoto | 🌺 endometrioza / adenomioza
🧪 AMH: 0,34
🧬 MTHFR C677T (het.) | PAI-1 4G/5G (het.)
💉 IVF od 2019 r.
→ 8 procedur IVF/ICSI
→ bardzo niska odpowiedź: często 0 oocytów, maks. 1 pęcherzyk
🔹 Transfery: 5× ET/KET (zarodki 2-dniowe) → ❌
🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB 🤍
🔹 VI 2025 → ciąża → poronienie w 8. tc 💔
🧫 Biopsja kontrolna endometrium (luty 2026):
→ CD138: 0–1 d.p.w.
→ CD56: 54/1 d.p.w. -
Claramente wrote:Hej dziewczyny, kilka dni mnie nie było, bo sporo się wydarzyło…
Poleciałam do Polski, żeby zrobić histeroskopię. Poszłam rano do szpitala i na miejscu okazało się, że powinnam była wcześniej dopytać o kwestię ubezpieczenia. Niestety z zagranicznym ubezpieczeniem w Polsce mimo skierowania nie mogę zrobić badania.
Chciałam nawet zapłacić prywatnie, ale cena mnie totalnie zaskoczyła... Powiedziano mi, że koszt wynosi między 6 a 11 tys. zł, więc zrezygnowałam. Później pomyślałam, że może i byłabym w stanie to zapłacić, ale okazało się, że i tak przez jakieś procedury nie da się tego załatwić tego samego dnia, kiedy byłam w szpitalu.
To trochę moja wina, bo mogłam się wcześniej zorientować... Zbagatelizowałam to, zakładając, że najwyżej zapłacę. Ale ta cena jest dla mnie nieco kosmiczna, widziałam później, że w Bocianie prywatnie to raczej 1500–2000 zł.
Cała ta sytuacja mnie podłamała... Poczułam się trochę tak, jakbym walczyła ze światem i jakby wszystko było przeciwko mnie. Mam duży mętlik w głowie. W Niemczech, gdzie mieszkam i jestem ubezpieczona, też nie jest łatwo, trzeba by się naprawdę postarać, żeby zrobić histeroskopię, bo podejście jest takie, że czeka się na 3 poronienia...
Na razie chyba odpuszczam temat. Moja ginekolog zasugerowała, że możemy spróbować antybiotykoterapii „w ciemno”, jeśli nie uda się zrobić histeroskopii. Zobaczę jeszcze, co zrobię, ale na ten moment trochę się poddałam i muszę to sobie poukładać w głowie.
Miałam już konkretny plan, że ogarnę całą diagnostykę i bardzo się na to nastawiłam, a teraz wszystko się posypało... Na tę chwilę jestem trochę w zawieszeniu.
Taki update ode mnie, a teraz biorę się za nadgonienie zaległości 😊
Jeśli masz ubezpieczenie w Niemczech i ,,mieszkasz,, w Polsce:
występujesz do niemieckiego ubezpieczyciela o dokument S1
rejestrujesz go w NFZ
i wtedy masz pełny dostęp do leczenia w Polsce.
💉 IVF od 2019 r.
→ 8 procedur IVF/ICSI
🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB 🤍
Claramente ja też miałam robić histero i sprawdzałam w Warszawie i z tym wycinkiem wychodziło 3500-4000 zł a potem mój lekarz co pracuje w szpitalu Bielańskim powiedział, że na NFZ terminy nie są jakieś bardzo długie. Jestem w szoku, że usłyszałaś taką kwotę.
-
Paola2604 wrote:Dziewczyny mam i ja dobre wieści 🥰 odebrałam wyniki pappy i ryzyka niskie. Nie muszę robić nifty. Cieszę się ogromnie i się nie spodziewałam po moich przejściach .
Gratulacje, cudne wieści 🥰
Paola2604 lubi tę wiadomość
💉 IVF od 2019 r.
→ 8 procedur IVF/ICSI
🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB 🤍
Dziewczyny wracając jeszcze do kosztów leczenia w Polsce.
Pacjent nieubezpieczony w NFZ płaci sporo, bo pobyt w szpitalu rozliczany jest jako tzw. „osobodzień” – wlicza się w to łóżko, wyżywienie, opieka personelu i podstawowe leczenie, a do tego dochodzą koszty zabiegów, badań czy leków.
Jeśli masz ubezpieczenie w kraju UE/EFTA (strefa Schengen) i planujesz operację/zabieg w Polsce, dobrze jest przenieść swoje ubezpieczenie do NFZ za pomocą dokumentu S1.
Karta EKUZ sama w sobie wystarcza tylko na nagłe leczenie, planowana operacja może być wtedy bardzo droga.🦋 Hashimoto | 🌺 endometrioza / adenomioza
💉 IVF od 2019 r.
→ 8 procedur IVF/ICSI
🔹 MZ 2024/2025 → 2× CB 🤍
→ CD56: 54/1 d.p.w.