Obumarcie płodu 11 tc
-
Cześć dziewczyny, może być trochę długo...w 2021 roku w pierwszym cyklu starań zaszłam w ciążę i urodziłam naturalnie zdrową córeczkę. Nie obyło się bez drobnych powikłań w trakcie ciąży - krwiak zdiagnozowany w 7 tygodniu i nisko ułożone dziecko w 18 tygodniu, brałam wtedy duphaston i luteinę, miałam także dość wysokie tsh całą ciążę ale w normie bez wdrożonych leków, później do samego końca było już wszystko w porządku. Pod koniec zeszłego roku zdecydowaliśmy z mężem że czas na rodzeństwo dla córki. Znów udało się zajść w ciążę w pierwszym cyklu. Sytuacja z krwiakiem się powtórzyła również w drugiej ciąży. W 8 tygodniu na wizycie serduszko ładnie biło, krwiak się zmniejszył. W zeszłym tygodniu miałam umówione badania prenatalne na których okazało się, że serduszko przestało bić, zatrzymało się na około 10+5 ( ciężko było określić przez obrzęk płodu) z miesiączki wychodziło 11+5. Szpital, tabletki i zabieg.. nie miałam zrobionych żadnych badań podstawowych jeszcze...poprostu nie zdążyłam -po konsultacji z ginekologiem miał je zrobić krótko przed wizytą w połowie lutego. Był może ktoś w podobnej sytuacji i co mogło być przyczyną obumarcia płodu? Proszę podpowiedzcie mi jakie badania powinnam wykonać ( na badanie genetyczne płodu się nie zdecydowałam).
-
Paula9378654 wrote:Cześć dziewczyny, może być trochę długo...w 2021 roku w pierwszym cyklu starań zaszłam w ciążę i urodziłam naturalnie zdrową córeczkę. Nie obyło się bez drobnych powikłań w trakcie ciąży - krwiak zdiagnozowany w 7 tygodniu i nisko ułożone dziecko w 18 tygodniu, brałam wtedy duphaston i luteinę, miałam także dość wysokie tsh całą ciążę ale w normie bez wdrożonych leków, później do samego końca było już wszystko w porządku. Pod koniec zeszłego roku zdecydowaliśmy z mężem że czas na rodzeństwo dla córki. Znów udało się zajść w ciążę w pierwszym cyklu. Sytuacja z krwiakiem się powtórzyła również w drugiej ciąży. W 8 tygodniu na wizycie serduszko ładnie biło, krwiak się zmniejszył. W zeszłym tygodniu miałam umówione badania prenatalne na których okazało się, że serduszko przestało bić, zatrzymało się na około 10+5 ( ciężko było określić przez obrzęk płodu) z miesiączki wychodziło 11+5. Szpital, tabletki i zabieg.. nie miałam zrobionych żadnych badań podstawowych jeszcze...poprostu nie zdążyłam -po konsultacji z ginekologiem miał je zrobić krótko przed wizytą w połowie lutego. Był może ktoś w podobnej sytuacji i co mogło być przyczyną obumarcia płodu? Proszę podpowiedzcie mi jakie badania powinnam wykonać ( na badanie genetyczne płodu się nie zdecydowałam).
Niestety bez badań genetycznych to ciężko wnioskować. W większości przypadków to wada zarodka (może być genetyczna a mogły być problemy z serduszkiem skoro był obrzęk). Robiłaś badania na trombofilie skoro dwukrotnie był problem z krwiakiem? Chyba od tego bym zaczęłastarania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
PCOS w obrazie usg - brak objawów, cykle regularne, potwierdzone owulacje
❌MTHTR A1298 homo
❌PAI hetero
✅homocysteina - 7
✅ASA
✅KIR 4/5 brak 2DS5
✅HLA-C oboje C1
? ANA miano 1:80 typ jąderkowy i plamisty
🙍♂️'90
Koncentracja 2,1 mln/ml
Morfologia 4%
❌FSH - 15,64
✅kariotyp, CFTR, usg jąder
2022 - histeroskopia (polipy)
2024 - polipektomia
I IVF (menopur 150, orgalutran)
11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
12.12.24 FET I EG (estrofem, cyclogest, duphaston, claxane)
5 dpt ⏸️, 6 dpt beta 55, 8 dpt beta 162, 11 dpt beta 537, 15 dpt beta 3378, 21 dpt USG GS 1,65 cm CRL 0,2 cm, 7w6d CRL 1,47 cm i ❤️, 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) indukcja farmakologiczna 💔. -
Malowybitna wrote:Niestety bez badań genetycznych to ciężko wnioskować. W większości przypadków to wada zarodka (może być genetyczna a mogły być problemy z serduszkiem skoro był obrzęk). Robiłaś badania na trombofilie skoro dwukrotnie był problem z krwiakiem? Chyba od tego bym zaczęła
-
U mnie również był obrzęk płodu i lekarze twierdzili, że najprawdopodobniej to poważna wada serca.. ja miałam zrobione wszystkie podstawowe badania, żadnych dolegliwości, ciaza wydawała się bezproblemową.. Na wizycie u genetyka usłyszałam tylko, że to wada losowa i nie mieliśmy na to żadnego wpływu..01.2025 13tc 💙👼 💔
-
Agat99 wrote:U mnie również był obrzęk płodu i lekarze twierdzili, że najprawdopodobniej to poważna wada serca.. ja miałam zrobione wszystkie podstawowe badania, żadnych dolegliwości, ciaza wydawała się bezproblemową.. Na wizycie u genetyka usłyszałam tylko, że to wada losowa i nie mieliśmy na to żadnego wpływu..
-
Paula9378654 wrote:Mi powiedzieli że obrzęk mógł być od wady lub od tego, że dziecku od tygodnia już serduszko nie bije.01.2025 13tc 💙👼 💔
-
Agat99 wrote:U nas obrzęk był wczesniej, gdy serduszko jeszcze biło więc to na pewno wada ale też nie robiliśmy badań genertcznych żeby potwierdzić jaka dokładnie..
-
Paula9378654 wrote:U nas na wizycie w 8 tygodniu lekarz nic nie zauważył, serduszko biło mocno i miarowo. Robiłaś już może jakieś badania? Zespół antyfosfolipidowy, trombofilia itp?01.2025 13tc 💙👼 💔
-
Agat99 wrote:U mnie również był obrzęk płodu i lekarze twierdzili, że najprawdopodobniej to poważna wada serca.. ja miałam zrobione wszystkie podstawowe badania, żadnych dolegliwości, ciaza wydawała się bezproblemową.. Na wizycie u genetyka usłyszałam tylko, że to wada losowa i nie mieliśmy na to żadnego wpływu..
U mnie w 11 tc na usg okazało się, że serduszko nie bije, mimo że tydzień wcześniej wszystko było super. Badania genetyczne - wynik prawidłowy. Teraz podczytuję i faktycznie, podczas tego ostatniego USG lekarz mówił coś o obrzęku, ale dopiero teraz, po Waszych wpisach, myślę, że może to w takim razie była wada serca. I jakoś mi lżej z takim gdybaniem, bo wtedy nie obwiniam siebie..jedno dziecko, niepłodność wtórna
11.2023 poronienie 15tc
12.2024 poronienie 11tc -