X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Obumarcie płodu 11 tc
Odpowiedz

Obumarcie płodu 11 tc

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Paula9378654 Nowa

Wysłany: 13 lutego, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, może być trochę długo...w 2021 roku w pierwszym cyklu starań zaszłam w ciążę i urodziłam naturalnie zdrową córeczkę. Nie obyło się bez drobnych powikłań w trakcie ciąży - krwiak zdiagnozowany w 7 tygodniu i nisko ułożone dziecko w 18 tygodniu, brałam wtedy duphaston i luteinę, miałam także dość wysokie tsh całą ciążę ale w normie bez wdrożonych leków, później do samego końca było już wszystko w porządku. Pod koniec zeszłego roku zdecydowaliśmy z mężem że czas na rodzeństwo dla córki. Znów udało się zajść w ciążę w pierwszym cyklu. Sytuacja z krwiakiem się powtórzyła również w drugiej ciąży. W 8 tygodniu na wizycie serduszko ładnie biło, krwiak się zmniejszył. W zeszłym tygodniu miałam umówione badania prenatalne na których okazało się, że serduszko przestało bić, zatrzymało się na około 10+5 ( ciężko było określić przez obrzęk płodu) z miesiączki wychodziło 11+5. Szpital, tabletki i zabieg.. nie miałam zrobionych żadnych badań podstawowych jeszcze...poprostu nie zdążyłam -po konsultacji z ginekologiem miał je zrobić krótko przed wizytą w połowie lutego. Był może ktoś w podobnej sytuacji i co mogło być przyczyną obumarcia płodu? Proszę podpowiedzcie mi jakie badania powinnam wykonać ( na badanie genetyczne płodu się nie zdecydowałam).

• Malowybitna Ekspertka

Wysłany: 13 lutego, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula9378654 wrote:
    Cześć dziewczyny, może być trochę długo...w 2021 roku w pierwszym cyklu starań zaszłam w ciążę i urodziłam naturalnie zdrową córeczkę. Nie obyło się bez drobnych powikłań w trakcie ciąży - krwiak zdiagnozowany w 7 tygodniu i nisko ułożone dziecko w 18 tygodniu, brałam wtedy duphaston i luteinę, miałam także dość wysokie tsh całą ciążę ale w normie bez wdrożonych leków, później do samego końca było już wszystko w porządku. Pod koniec zeszłego roku zdecydowaliśmy z mężem że czas na rodzeństwo dla córki. Znów udało się zajść w ciążę w pierwszym cyklu. Sytuacja z krwiakiem się powtórzyła również w drugiej ciąży. W 8 tygodniu na wizycie serduszko ładnie biło, krwiak się zmniejszył. W zeszłym tygodniu miałam umówione badania prenatalne na których okazało się, że serduszko przestało bić, zatrzymało się na około 10+5 ( ciężko było określić przez obrzęk płodu) z miesiączki wychodziło 11+5. Szpital, tabletki i zabieg.. nie miałam zrobionych żadnych badań podstawowych jeszcze...poprostu nie zdążyłam -po konsultacji z ginekologiem miał je zrobić krótko przed wizytą w połowie lutego. Był może ktoś w podobnej sytuacji i co mogło być przyczyną obumarcia płodu? Proszę podpowiedzcie mi jakie badania powinnam wykonać ( na badanie genetyczne płodu się nie zdecydowałam).

Niestety bez badań genetycznych to ciężko wnioskować. W większości przypadków to wada zarodka (może być genetyczna a mogły być problemy z serduszkiem skoro był obrzęk). Robiłaś badania na trombofilie skoro dwukrotnie był problem z krwiakiem? Chyba od tego bym zaczęła :)

starania od 2022
    🙍‍♀️'92
    AMH - 7,48
    PCOS w obrazie usg - brak objawów, cykle regularne, potwierdzone owulacje
    ❌MTHTR A1298 homo
    ❌PAI hetero
    ✅homocysteina - 7
    ✅ASA
    ✅KIR 4/5 brak 2DS5
    ✅HLA-C oboje C1
    ? ANA miano 1:80 typ jąderkowy i plamisty
    🙍‍♂️'90
    Koncentracja 2,1 mln/ml
    Morfologia 4%
    ❌FSH - 15,64
    ✅kariotyp, CFTR, usg jąder

2022 - histeroskopia (polipy)
    2024 - polipektomia

I IVF (menopur 150, orgalutran)
    11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
    12.12.24 FET I EG (estrofem, cyclogest, duphaston, claxane)
    5 dpt ⏸️, 6 dpt beta 55, 8 dpt beta 162, 11 dpt beta 537, 15 dpt beta 3378, 21 dpt USG GS 1,65 cm CRL 0,2 cm, 7w6d CRL 1,47 cm i ❤️, 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) indukcja farmakologiczna 💔.
  • Paula9378654 Nowa

Wysłany: 13 lutego, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malowybitna wrote:
    Niestety bez badań genetycznych to ciężko wnioskować. W większości przypadków to wada zarodka (może być genetyczna a mogły być problemy z serduszkiem skoro był obrzęk). Robiłaś badania na trombofilie skoro dwukrotnie był problem z krwiakiem? Chyba od tego bym zaczęła :)
    Nie robiłam jeszcze żadnych badań, jeżeli chodzi o krwiaki to usłyszałam jedynie że nie wiadomo od czego powstają i że to się często zdarza 😢 Tak naprawdę dopiero teraz po stracie zaczęłam zgłębiać temat i szukać co mogę zbadać aby sytuacja się nie powtórzyła.

• Agat99 Ekspertka

Wysłany: 13 lutego, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie również był obrzęk płodu i lekarze twierdzili, że najprawdopodobniej to poważna wada serca.. ja miałam zrobione wszystkie podstawowe badania, żadnych dolegliwości, ciaza wydawała się bezproblemową.. Na wizycie u genetyka usłyszałam tylko, że to wada losowa i nie mieliśmy na to żadnego wpływu..

01.2025 13tc 💙👼 💔
  • Paula9378654 Nowa

Wysłany: 13 lutego, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agat99 wrote:
    U mnie również był obrzęk płodu i lekarze twierdzili, że najprawdopodobniej to poważna wada serca.. ja miałam zrobione wszystkie podstawowe badania, żadnych dolegliwości, ciaza wydawała się bezproblemową.. Na wizycie u genetyka usłyszałam tylko, że to wada losowa i nie mieliśmy na to żadnego wpływu..
    Mi powiedzieli że obrzęk mógł być od wady lub od tego, że dziecku od tygodnia już serduszko nie bije.

• Agat99 Ekspertka

Wysłany: 13 lutego, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula9378654 wrote:
    Mi powiedzieli że obrzęk mógł być od wady lub od tego, że dziecku od tygodnia już serduszko nie bije.
    U nas obrzęk był wczesniej, gdy serduszko jeszcze biło więc to na pewno wada ale też nie robiliśmy badań genertcznych żeby potwierdzić jaka dokładnie..

01.2025 13tc 💙👼 💔
  • Paula9378654 Nowa

Wysłany: 14 lutego, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agat99 wrote:
    U nas obrzęk był wczesniej, gdy serduszko jeszcze biło więc to na pewno wada ale też nie robiliśmy badań genertcznych żeby potwierdzić jaka dokładnie..
    U nas na wizycie w 8 tygodniu lekarz nic nie zauważył, serduszko biło mocno i miarowo. Robiłaś już może jakieś badania? Zespół antyfosfolipidowy, trombofilia itp?

• Agat99 Ekspertka

Wysłany: 14 lutego, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula9378654 wrote:
    U nas na wizycie w 8 tygodniu lekarz nic nie zauważył, serduszko biło mocno i miarowo. Robiłaś już może jakieś badania? Zespół antyfosfolipidowy, trombofilia itp?
    Nie, lekarz nic takiego mi nie zlecał więc na razie czekam na okres, później podstawowe badania krwi i kontrolna wizyta usg. Dopiero wtedy zdecydujemy z pomocą lekarza co dalej żeby nie wpadać w wir badania wszystkiego na ślepo co i tak może nic nam nie wyjaśnić..

01.2025 13tc 💙👼 💔
  • mariegold_ Przyjaciółka

Wysłany: 15 lutego, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agat99 wrote:

U mnie w 11 tc na usg okazało się, że serduszko nie bije, mimo że tydzień wcześniej wszystko było super. Badania genetyczne - wynik prawidłowy. Teraz podczytuję i faktycznie, podczas tego ostatniego USG lekarz mówił coś o obrzęku, ale dopiero teraz, po Waszych wpisach, myślę, że może to w takim razie była wada serca. I jakoś mi lżej z takim gdybaniem, bo wtedy nie obwiniam siebie..

jedno dziecko, niepłodność wtórna
    11.2023 poronienie 15tc
    12.2024 poronienie 11tc
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ