WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienia nawracające a MTHFR c.665c>t w układzie heterozygotycznym
Odpowiedz

Poronienia nawracające a MTHFR c.665c>t w układzie heterozygotycznym

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • justyna_per Znajoma

Wysłany: 3 stycznia, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, po 3 poronieniach z rzędu zrobilam badania w kierunku trombofilii i wyszła mi mutacja MTHFR c.665c>t w układzie heterozygotycznym. Czy u którejś z Was to zdiagnozowano? Jak to się leczy? Co zalecają lekarze? Czy uważają, że faktycznie ta mutacja jest przyczyną poronień? Moja pierwsza ciąża była książkowa, mamy zdrowe 3 letnie dziecko teraz boję się, że maluch odziedziczy po mnie tę mutację :(

• Fabregasowa Autorytet

Wysłany: 11 stycznia, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część lekarzy twierdzi że ta mutacja nie ma wpływu na poronienia ale sama mutacja powoduje że źle wchłania się kwas foliowy więc duże ryzyko wad cedy nerwowej dla dziecka. Dla ciebie kwas foliowy wyłącznie w formie metylowanej, np aliness, little me Healthlabs czy prenatal uno (najnowsza formula wyłącznie z folianami). Koniecznie do zbadania poziom homocysteiny, wit b12, kwasu foliowego. Maz też niech lepiej przyjmuje foliany bo jego plemnik też ma znaczenie

👩‍🦰1990🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP.
    Pai homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb

⏸️ 11dpo, 22.03 🥳
    22.03 bhcg 117, prog 37
    24.03 bhcg 288
    27.03 bhcg 1149
    31.03 bhcg 5718
    9.04 CRL 0.48cm z ❤️
    23.04 CRL 1.9cm 😺
    7.05 3.72cm 😺

Bąblu, widzimy się w listopadzie!🥹

~neoparin 40, acard 75, euthyrox 50, besins 2×100

preg.png
  • justyna_per Znajoma

Wysłany: 15 stycznia, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już od kilku lekarzy usłyszałam, że 30% populacji ma te mutacje i nie ma ona związku z poronieniami. Żadne towarzystwa naukowe nie rekomenduje oznaczania stężenia homocysteiny we krwi ani badania polimorfizmów MTHFR u kobiet w diagnostyce poronień nawracających. Chciałabym znaleźć przyczynę moich poronień, myślałam, że ją znalazłam ale skłaniam się ku temu, że zlecanie tego badania to naciąganie pacjentek na dodatkowe koszta. Może wypowiedzą się dziewczyny z mutacją, które bardziej zgłębiły temat.

• Nineq Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tą co wymieniłaś + c.1286A hetero i tak jak wspomina Fabregasowa wyżej trzeba brać tylko metylowane formy. Zbadaj homocysteine, powinna być poniżej 10, najlepiej koło 8 jak pamiętam.
    Ja od poronienia biorę tylko metylowane formy.
    Już bardziej wpływ na poronienia mają PAI, protrombina, czynnik V Leiden i R2. To trombofilia wrodzona, a może być jeszcze nabyta i tu kolejne badania (trochę ich jest).

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

💙K.🥰

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ