X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienia nawracające a MTHFR c.665c>t w układzie heterozygotycznym
Odpowiedz

Poronienia nawracające a MTHFR c.665c>t w układzie heterozygotycznym

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • justyna_per Debiutantka

Wysłany: 3 stycznia, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, po 3 poronieniach z rzędu zrobilam badania w kierunku trombofilii i wyszła mi mutacja MTHFR c.665c>t w układzie heterozygotycznym. Czy u którejś z Was to zdiagnozowano? Jak to się leczy? Co zalecają lekarze? Czy uważają, że faktycznie ta mutacja jest przyczyną poronień? Moja pierwsza ciąża była książkowa, mamy zdrowe 3 letnie dziecko teraz boję się, że maluch odziedziczy po mnie tę mutację :(

• Fabregasowa Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część lekarzy twierdzi że ta mutacja nie ma wpływu na poronienia ale sama mutacja powoduje że źle wchłania się kwas foliowy więc duże ryzyko wad cedy nerwowej dla dziecka. Dla ciebie kwas foliowy wyłącznie w formie metylowanej, np aliness, little me Healthlabs czy prenatal uno (najnowsza formula wyłącznie z folianami). Koniecznie do zbadania poziom homocysteiny, wit b12, kwasu foliowego. Maz też niech lepiej przyjmuje foliany bo jego plemnik też ma znaczenie

👩‍🦰1990, 🧔1986

Ja: niedoczynność tarczycy, po LEEP. Pai homo, MTHFR

10.2024 19t 🩷💔
    01.2025 cb
  • justyna_per Debiutantka

Wysłany: 15 stycznia, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już od kilku lekarzy usłyszałam, że 30% populacji ma te mutacje i nie ma ona związku z poronieniami. Żadne towarzystwa naukowe nie rekomenduje oznaczania stężenia homocysteiny we krwi ani badania polimorfizmów MTHFR u kobiet w diagnostyce poronień nawracających. Chciałabym znaleźć przyczynę moich poronień, myślałam, że ją znalazłam ale skłaniam się ku temu, że zlecanie tego badania to naciąganie pacjentek na dodatkowe koszta. Może wypowiedzą się dziewczyny z mutacją, które bardziej zgłębiły temat.

• Nineq Autorytet

Wysłany: 15 stycznia, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tą co wymieniłaś + c.1286A hetero i tak jak wspomina Fabregasowa wyżej trzeba brać tylko metylowane formy. Zbadaj homocysteine, powinna być poniżej 10, najlepiej koło 8 jak pamiętam.
    Ja od poronienia biorę tylko metylowane formy.
    Już bardziej wpływ na poronienia mają PAI, protrombina, czynnik V Leiden i R2. To trombofilia wrodzona, a może być jeszcze nabyta i tu kolejne badania (trochę ich jest).

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

💙🥰

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ