X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienia nawykowe 3 ciąże
Odpowiedz

Poronienia nawykowe 3 ciąże

Oceń ten wątek:
  • Marysia996 Autorytet

Wysłany: 17 listopada, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel_lika0 wrote:
    A jaki masz poziom amh?

Robiłam masę badań:
    -panel antyfoslolipofowy ok
    -tombofilia z czego wyszła mutacja pai homozygota 4g4g i mtfhr
    - Anq1 delikatnie dodatnie 1;80 niby bez znaczenia klinicznego (cytoplazmatyczny i ziarnisty)
    - Wirus hiv, toxoplazmoza, kila, wzw b i c ok cytomegalia przechodziłam juz bo mam przeciwciała igm 1.01
    -Homocysteina 4,02 mikromol/l
    - Ferrytyna niska 27 ale biorę surbifer durules i wpływu na poronienia też raczej nie miało
    - Tsh obecnie 1.5
    - te Hormony od hashimoto ok, usg tarczycy ok
    - Insulina 8.6
    - Glukoza 89
    - Panel celiakia ok
    - immunoglubulinu igA 1.67
    - Wit d 61
    - Amh 1.91
    - Panel urogenitalny ( te ureiplasmy, urea chlamydie itp) ok
    Hormony
    - 3 dzień:
    Prolaktyna 9,35
    Testosteron 48
    Fsh 7
    Lh 4.53
    Estradiol 45
    -21 dnia:
    Progesteron 17,8 taki poziom miałam jak się badałam 2 cykle po ostatnim poronieniu, podczas 2 poronienia miałam tylko 7
    - Genotyp kir bx
    - Kwas foliowy 29
    - Witamina b12 1036
    - Żelazo 63
    - Kariotypy moje i męża prawidlowe
    - powiew moczu i badanie ogólne ok ale miałam leczenie bo miałam escherisie coli w małej ilości ale mimo to poprosiłam o antybiotyk i posiew juz potem wyszedł czysty

To chyba wszystko co miałam. Ewentualnie myśleliśmy o cross match.

Jeśli chodzi o histeroskopie obecnie chodzę do 2 lekarzy bo jestem nie ufna po ostatnim ginekolologu( który nawet przy progesteronie 7 w 21 dniu nie właczył mi luteiny i ciąża tutaj tez raczej przy 2 poronieniu z tego powodu sie poronila) , i żaden z tym 2 nie mówił mi o hosteroskopii
    Może trzeba bardziej rozszerzyć immunologię. Jeszcze zostają podstawy typu szczegółowe wymazy na bakterie, pasożyty, biopsja itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada, 15:53

39tc.👼
    wrzesień '24 cb👼
    kwiecień '25 cb👼
    maj '25 - rezygnacja ze starań
    listopad '25 - diagnostyka poronień nawykowych

10.2024 nowy Naprotechnolog🧑‍⚕️🩺

🔸PCOS
    🔸trombofilia wrodzona
    🔸immunologia⏳
    Kir+HLA✅
    ASA❌

🔜Histero+biopsja?
    🔜dr Paśnik

Metformina+Euthyrox+Acard+Utrogestan+Encortolon💊
    Prenacaps Ovi+Probiotyki+B12+D3+Omega 3💊
    Acard+Heparyna🤰
  • Angel_lika0 Znajoma

Wysłany: 17 listopada, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie dziewczyny czy tak jak czytacie różne historie tutaj czy uważacie, że ta mutacja pai I mtfhr mogłaby faktycznie przyczyna tak wczesnych poronień?

• Angel_lika0 Znajoma

Wysłany: 17 listopada, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia996 wrote:
    Może trzeba bardziej rozszerzyć immunologię. Jeszcze zostają podstawy typu szczegółowe wymazy na bakterie, pasożyty, biopsja itp.
    Cały pakiet urogenitalny miałam robiony i wyszedł ok.
    Wszystkie badania powyzejsą zrobione po 3cim poronieniu. Wczesniej ich nie robilam. Bo tak odczytuje, ze Pani praktyki nie są to powody do poronienia? ( tetrazoospermia i pai I mthfr)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada, 18:37

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 17 listopada, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel_lika0 wrote:
    Drogie dziewczyny czy tak jak czytacie różne historie tutaj czy uważacie, że ta mutacja pai I mtfhr mogłaby faktycznie przyczyna tak wczesnych poronień?
    Immunolog mi mówiła, że przy tych mutacjach bardzo ważny jest poziom homocysteiny, białka c i bialka s. Same w sobie nie powodują poronienia i nie stosuje się na nie heparyny o ile te 3 parametry są w normie. Homocysteinę masz nisko, może warto by było zbadać te dwa bialka? Pomyślałabym jeszcze o badaniu cross-match i właśnie tej histeroskopii z biopsją cd 56 i cd 138
    Ewentualnie jeszcze KIR jeśli chcesz iść w immunologię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada, 18:42

👱‍♀️ 33l👦🏻36l
    Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI.
    AMH 7,34, Cross-match 30,2%, ANA2 ❌️, CD56❌️

2025 Start IVF ✅️
    -25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
    -17.07 IV FET ❌️
    -09-10.2025 leczenie Hydroxychloroquine 🛋
    -10.2025 antybiotykoterapia (Metronidazol, Tarivid) 🛋
    -11.2025 immunosupresja (Equoral) 🛋
    -12.2025 V FET❔️⏳️
    Została ❄️

It's always darkest before the dawn
  • Marysia996 Autorytet

Wysłany: 17 listopada, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel_lika0 wrote:
    Cały pakiet urogenitalny miałam robiony i wyszedł ok.
    Wszystkie badania powyzejsą zrobione po 3cim poronieniu. Wczesniej ich nie robilam. Bo tak odczytuje, ze Pani praktyki nie są to powody do poronienia? ( tetrazoospermia i pai I mthfr)
    Ja jeszcze nie znam przyczyny. Nie wiem czy poznam, ale po pierwszej stracie obowiązkowo Acard od starań i heprayna od tesu. Kiry niedawno robiłam, a ASA nagle zaczęły się zwiększać więc nie wiem jeszcze co zadeycuje lekarz.
    Po drugiej stracie wyszło, że miałam duże niedobry i pasożyty i to mogła być przyczyna. Dlaczego trzecia ciąża się nie udała? nie mam pojęcia bo byliśmy bardzo dobrze przygotowani i obstawieni lekami. Psychicznie zbieram się powoli do kolejnych starań

39tc.👼
    wrzesień '24 cb👼
    kwiecień '25 cb👼
    maj '25 - rezygnacja ze starań
    listopad '25 - diagnostyka poronień nawykowych

10.2024 nowy Naprotechnolog🧑‍⚕️🩺

🔸PCOS
    🔸trombofilia wrodzona
    🔸immunologia⏳
    Kir+HLA✅
    ASA❌

🔜Histero+biopsja?
    🔜dr Paśnik

Metformina+Euthyrox+Acard+Utrogestan+Encortolon💊
    Prenacaps Ovi+Probiotyki+B12+D3+Omega 3💊
    Acard+Heparyna🤰
  • Angel_lika0 Znajoma

Wysłany: 18 listopada, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam na wizycie w bocianie. Te rzeczy co dotychczas wykryto to nie jest przyczyna poronień. Mam zrobić jeszcze cross match i histeroskopie i ewentualnie inne badania zlecone przez immunologa w Łodzi. Dziewczyny ile trwa trwa ta histeroskopia i czy to boli?

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel_lika0 wrote:
    Byłam na wizycie w bocianie. Te rzeczy co dotychczas wykryto to nie jest przyczyna poronień. Mam zrobić jeszcze cross match i histeroskopie i ewentualnie inne badania zlecone przez immunologa w Łodzi. Dziewczyny ile trwa trwa ta histeroskopia i czy to boli?
    Histeroskopia jest zazwyczaj w znieczuleniu ogólnym. Myślę że całość trwa około 40 min. Po zabiegu też mnie nic nie bolało. Będziesz robić prywatnie czy na NFZ?

👱‍♀️ 33l👦🏻36l
    Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI.

2025 Start IVF ✅️
    -08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
    -17.07 IV FET ❌️
    -12.2025 V FET❔️⏳️
    Została ❄️

• justyna_per Koleżanka

Wysłany: 18 listopada, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel_lika0 wrote:

Zlecił Ci lekarz również biopsję endometrium (cd 56 i cd138)?

Ja też się zdecyduję na histeroskopię, bedziemy się razem wspierać @Angel_lika :) Mój lekarz mnie dzis uspokoił mówiąc, ze to prosty zabieg.

Chodzisz może do doc. Paśnika w Łodzi?

• Angel_lika0 Znajoma

Wysłany: 18 listopada, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna_per wrote:
    Zlecił Ci lekarz również biopsję endometrium (cd 56 i cd138)?

Ja też się zdecyduję na histeroskopię, bedziemy się razem wspierać @Angel_lika :) Mój lekarz mnie dzis uspokoił mówiąc, ze to prosty zabieg.

Chodzisz może do doc. Paśnika w Łodzi?
    Dr z Bociana skierowała mnie na szpital i tam w poradni jest mój lekarz. Ogólnie mam narazie sie udać w poniedziałek do poradni i zobaczymy czy on mnie tam wykonana ten zabieg tego samego dnia. Pani mówiła ze to niby szybki zabieg.... I byłam właśnie zdziwiona bo się na tym nie znam. Pogadam z nim o tej biosji jeszcze.

Nie, nie ja do tego dr nie chodzę. Że tak powiem dr z bociana napewno chociaż porwiedziała jako kolejny lekarz ze to nie tetrazoospermia bo plemniki maja super dna i dzis rowniez test hba wyszedł dobrze. Jeśli chodzi o te mutacje PAI I mthfr to włączamy acard 75 od dzis. I tak jak mi wczesniej zalecano 150 acard od pozytywnego testu, heparyna I duphaston. Ale czekamy właśnie na te jedna skaldowa czyli brakujący lek od immunologa. Jak myślicie co jeszcze może zalecić immunolog poza cross matchem do zrobienia? Kir juz mam. Miano przeciwciała ana tez. Immunologa mam umówionego w Łodzi w bocianie.

A Ty kiedy masz histeroskopię?

• Angel_lika0 Znajoma

Wysłany: 18 listopada, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Histeroskopia jest zazwyczaj w znieczuleniu ogólnym. Myślę że całość trwa około 40 min. Po zabiegu też mnie nic nie bolało. Będziesz robić prywatnie czy na NFZ?
    Dziekuję za info. Będę robiła na nfz. Po tym się idzie na jakies l4? Czy jak to wygląda? To jest cos podobnego do Gastro kolonoskopi? Bo to tez mówili ze nie boli 🤣🤣🤣

• Angel_lika0 Znajoma

Wysłany: 18 listopada, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie miałam dodać. Ze pytałam kolejnej Pani dr czy jest możliwość aby 3 zarodki z rzedu były chore i dlatego umarły to mówiła, że jakaś możliwość jest ale tak kiwała głową, że ogólnie rzadko to się zdarza.

• justyna_per Koleżanka

Wysłany: 18 listopada, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel_lika0 wrote:
    Dr z Bociana skierowała mnie na szpital i tam w poradni jest mój lekarz. Ogólnie mam narazie sie udać w poniedziałek do poradni i zobaczymy czy on mnie tam wykonana ten zabieg tego samego dnia. Pani mówiła ze to niby szybki zabieg.... I byłam właśnie zdziwiona bo się na tym nie znam. Pogadam z nim o tej biosji jeszcze.

Nie, nie ja do tego dr nie chodzę. Że tak powiem dr z bociana napewno chociaż porwiedziała jako kolejny lekarz ze to nie tetrazoospermia bo plemniki maja super dna i dzis rowniez test hba wyszedł dobrze. Jeśli chodzi o te mutacje PAI I mthfr to włączamy acard 75 od dzis. I tak jak mi wczesniej zalecano 150 acard od pozytywnego testu, heparyna I duphaston. Ale czekamy właśnie na te jedna skaldowa czyli brakujący lek od immunologa. Jak myślicie co jeszcze może zalecić immunolog poza cross matchem do zrobienia? Kir juz mam. Miano przeciwciała ana tez. Immunologa mam umówionego w Łodzi w bocianie.

A Ty kiedy masz histeroskopię?

Ja się przymierzałam do histero i biopsji w zeszłym roku i pamietam, że kazali mi wczesniej miec aktualna cytologię, zrobione posiewy, wymaz na chlamydię, morfologię, więc to chyba nie jest tak, że się przychodzi i zaraz wykonuje zabieg - przynajmniej nie tam gdzie ja się dowiadywałam (nOVum). Teraz jestem świeżo po poronieniu, więc chcę jeszcze odczekać jeden cykl i wtedy będę dowiadywać się co z histeroskopią. W zeszłym roku moj immunolog stwierdził na podstawie dobrych wyników cytokin, ze mało prawdopodobne jest żebym miała jakies zapalenie i nie zalecił mi histero.

Ja acard 75 zaczelam brac na 3 miesiace przed staraniami i nic nie dał, heparyna i duphaston od pozytywnego testu i też nic nie pomogło i skończyło się biochemem :( Myślę, ze leki po pozytywnym teście to już u mnie za pozno bo ja tracę te ciąże w okolicach terminu spodziewanej miesiączki. Gdybym sie nie znała, to mogłabym nawet pomylić te biochemy z miesiączką.

Moze ta histero okaze się u Ciebie strzałem w dziesiątkę, poznasz powód i lek od immunologa nie bedzie potrzebny…

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 18 listopada, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel_lika0 wrote:
    Dziekuję za info. Będę robiła na nfz. Po tym się idzie na jakies l4? Czy jak to wygląda? To jest cos podobnego do Gastro kolonoskopi? Bo to tez mówili ze nie boli 🤣🤣🤣
    To zależy, ja miałam 2 razy histeroskopię na NFZ w szpitalu (za drugim razem z CD 56 i cd 138) i w czwartek mialam przyjęcie na oddział, wszystkie badania, ekg, anestezjologa, w piątek zabieg i sobotę do domu. W niektórych szpitalach i prywatnie tego samego dnia się wychodzi. Moim zdaniem nie ma sensu brać L4 po samej histeroskopii. Mnie zupelnie nic nie bolalo (jak lekki okresowy bol), a pierwszym razem mialam usuwane polipy i zrosty. Jedyna rzecz to, ze przez 24 godz po narkozie nie wskazana jest jazda autem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada, 20:51

👱‍♀️ 33l👦🏻36l

2025 Start IVF ✅️
    -17.07 IV FET ❌️
    -12.2025 V FET❔️⏳️
    Została ❄️

• IlonaQ Autorytet

Wysłany: 19 listopada, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna_per wrote:
    @IlonaQ bardzo mi przykro, czuję jednak, że los się do Ciebie uśmiechnie i tęgo Ci życzę.

Zanim zaczęłaś brac te wszystkie leki typu accofil, prograf to ani razu nie udało Ci się zajść w ciążę przez 7 lat? Piszesz, że na kilka miesiecy przed pierwszą ciążą odstawiłaś je, ale może któryś z tych leków jakoś wczesniej zadziałał i coś zaskoczyło w organizmie? Ja pewnie w którymś momencie stanę przed decyzją wspomagania utrzymania ciąży którymś z tych lekow. Bardzo się ich boję, zwłaszcza że są one jednak eksperymentem, boję się skutków ubocznych. Jesteś pod opieką dobrego immunologa?

Dziękuję ❤️

Tak, przez 7 lat starań nigdy nie zaszłam w ciążę. Miałam może ze 3 cykle bez starań z powodu brania antybiotyku a poza tym wszystkie gdzie próbowaliśmy.

Ja bardziej obstawiam, że lipiodol coś zadziałał. Wiem, że on nie działa u wszystkich ale jest dużo osób, które po nim zaszło w ciążę.

Rozumiem, bo to faktycznie są poważne leki ale mnie lekarka zapewniała że w niedużych dawkach nie są szkodliwe.
    Jestem pod opieką naprotechnologa.

Starania od Września 2018❤️‍🩹
    05.06.2025 - drożność z lipiodolem - oba drożne 🥳
    Plamienia? 🤔
    ANA1 ❌
    Czekam na cud 🙏 -> 08.2025, Błogosławiony Bóg co daje życie! poronienie, 6tc, Józef 💔
    Z nadzieją i ufnością czekamy na kolejny cud 🥹🙏

26.10.25r. ⏸️ 7tc. 💔
  • Angel_lika0 Znajoma

Wysłany: 24 listopada, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jednak mam histeroskopię umówioną na styczeń. Powiedzcie mi czy jeśli ona coś wykaże to czy są na to jakieś leki? Szczerze też mam takie wrażenie, że cała ta diagnostyka opóźnia mi tylko starania a zegar biologiczny tyka.... Bo te wszystkie badania nie pokazują konkretów....

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 25 listopada, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel_lika0 wrote:
    Dziewczyny jednak mam histeroskopię umówioną na styczeń. Powiedzcie mi czy jeśli ona coś wykaże to czy są na to jakieś leki? Szczerze też mam takie wrażenie, że cała ta diagnostyka opóźnia mi tylko starania a zegar biologiczny tyka.... Bo te wszystkie badania nie pokazują konkretów....
    A masz histeroskopię razem z biopsją?
    Histeroskopia to zabieg, podczas którego lekarz ogląda wnętrze macicy i usuwa polipy/zrosty (o ile są). Podczas biopsji pobierane są próbki do badań histochemicznych - najczęściej na markery CD56 i CD138. Marker CD138 wskazuje na bakteryjne zapalenie macicy, stosuje się na to antybiotyki (najczęściej łącznie metronidazol i doksycyklinę). CD56 jest markerem zapalenia o podłożu immunologicznym. Ja od swojego immunologa dostałam na to antybiotyki + leczenie immunosupresyjne. Niektórzy immunolodzy stosują też wlewy z Intralipidu lub immunoglobuliny.
    Ogólnie uważam, że taka histeroskopia to powinna być podstawa diagnostyki. Jest wiele przypadków, gdzie po usunięciu polipow lub przeleczeniu stanu zapalnego kobiety zachodzą od razu w ciążę i bez problemu je donaszają. A stan zapalny czy polipy często nie dają żadnych objawów.

👱‍♀️ 33l👦🏻36l

2025 Start IVF ✅️
    -17.07 IV FET ❌️
    -12.2025 V FET❔️⏳️
    Została ❄️

• justyna_per Koleżanka

Wysłany: 25 listopada, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Histeroskopia to zabieg, podczas którego lekarz ogląda wnętrze macicy i usuwa polipy/zrosty (o ile są). Podczas biopsji pobierane są próbki do badań histochemicznych - najczęściej na markery CD56 i CD138. Marker CD138 wskazuje na bakteryjne zapalenie macicy, stosuje się na to antybiotyki (najczęściej łącznie metronidazol i doksycyklinę). CD56 jest markerem zapalenia o podłożu immunologicznym. Ja od swojego immunologa dostałam na to antybiotyki + leczenie immunosupresyjne. Niektórzy immunolodzy stosują też wlewy z Intralipidu lub immunoglobuliny.
    Ogólnie uważam, że taka histeroskopia to powinna być podstawa diagnostyki. Jest wiele przypadków, gdzie po usunięciu polipow lub przeleczeniu stanu zapalnego kobiety zachodzą od razu w ciążę i bez problemu je donaszają. A stan zapalny czy polipy często nie dają żadnych objawów.

Mq1991 wiesz może jak długo po histero, biopsji i po leczeniu trzeba się wstrzymać ze staraniami? Trzymam za Ciebie kciuki żeby teraz po przeleczeniu udało Wam się!

Mq1991 lubi tę wiadomość

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 25 listopada, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna_per wrote:
    Mq1991 wiesz może jak długo po histero, biopsji i po leczeniu trzeba się wstrzymać ze staraniami? Trzymam za Ciebie kciuki żeby teraz po przeleczeniu udało Wam się!
    Dziękuję! ❤️ Jeśli w wynikach badań nie wyjdzie stan zapalny to można się starać od razu (na wynik czeka się ok. 3-4 tyg). Jeśli trzeba przeleczyc się antybiotykiem, to z tego co wiem dobrze jest odczekać później cykl. U mnie po antybiotyku doszła jeszcze ta immunosupresja na 30 dni, wiec mialam przerwę od histeroskopii 05.09 do grudnia.

justyna_per lubi tę wiadomość

👱‍♀️ 33l👦🏻36l

2025 Start IVF ✅️
    -17.07 IV FET ❌️
    -12.2025 V FET❔️⏳️
    Została ❄️

• Angel_lika0 Znajoma

Wysłany: 25 listopada, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Tak mam mieć biosje. Poprostu to wszystko też jest juz męczące. Jak nie poronienia to odwlekanie w kółko w czasie na nowo starań a nawet nie wiadomo czy da histeroskopia da jaką kolwiek odpowiedź na jakąś przyczynę.... a czy macie dziewczyny jakąś wiedzę na temat immunofenotypu? Czy to też warto sprawdzić? Czy jest też jakąś zasada jak w przypadku heparyny/acardu aby dostać coś od immunologa tak na wszelki wypadek?

• justyna_per Koleżanka

Wysłany: 25 listopada, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel_lika0 wrote:
    Tak mam mieć biosje. Poprostu to wszystko też jest juz męczące. Jak nie poronienia to odwlekanie w kółko w czasie na nowo starań a nawet nie wiadomo czy da histeroskopia da jaką kolwiek odpowiedź na jakąś przyczynę.... a czy macie dziewczyny jakąś wiedzę na temat immunofenotypu? Czy to też warto sprawdzić? Czy jest też jakąś zasada jak w przypadku heparyny/acardu aby dostać coś od immunologa tak na wszelki wypadek?

Jak ja dobrze Cię rozumiem… Sprawdzamy wszystko co się da i końca nie widać. Angel_lika0, robisz histero z biopsją prywatnie, czy na NFZ? Jakie są koszta zabiegu? Ja dowiadywałam się w nOvum i krzyknęli sobie 5000 zł plus dopłaty za pobrane wycinki. Jak u Ciebie?

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ