X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienia nawykowe 3 ciąże
Odpowiedz

Poronienia nawykowe 3 ciąże

Oceń ten wątek:
  • Mq1991 Autorytet

Wysłany: 25 listopada, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel_lika0 wrote:
    Tak mam mieć biosje. Poprostu to wszystko też jest juz męczące. Jak nie poronienia to odwlekanie w kółko w czasie na nowo starań a nawet nie wiadomo czy da histeroskopia da jaką kolwiek odpowiedź na jakąś przyczynę.... a czy macie dziewczyny jakąś wiedzę na temat immunofenotypu? Czy to też warto sprawdzić? Czy jest też jakąś zasada jak w przypadku heparyny/acardu aby dostać coś od immunologa tak na wszelki wypadek?
    Nie załamuj się kochana, właśnie histeroskopia to bardzo dobry trop! Bardzo często pomaga! Co do immunofenotypu- moja immunolog w ogóle nie kazała mi robić tego badania. Więc nie zaczynałabym od tego diagnostyki. Moim zdaniem są inne, które bardziej warto zrobić.

👱‍♀️ 33l👦🏻36l
    Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI.
    AMH 7,34, Cross-match 30,2%, ANA2 ❌️, CD56❌️

2025 Start IVF ✅️
    -25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
    -10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
    -08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
    -17.07 IV FET ❌️
    -09-10.2025 leczenie Hydroxychloroquine 🛋
    -10.2025 antybiotykoterapia (Metronidazol, Tarivid) 🛋
    -11.2025 immunosupresja (Equoral) 🛋
    -12.2025 V FET❔️⏳️
    Została ❄️

It's always darkest before the dawn
  • Angel_lika0 Znajoma

Wysłany: 26 listopada, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Nie załamuj się kochana, właśnie histeroskopia to bardzo dobry trop! Bardzo często pomaga! Co do immunofenotypu- moja immunolog w ogóle nie kazała mi robić tego badania. Więc nie zaczynałabym od tego diagnostyki. Moim zdaniem są inne, które bardziej warto zrobić.
    Jestem załamana bo mam 35 lat. Boję sie, że zaraz w żadna ciąże nie zajdę gdzie ostatni rok chociaż mialam te cykle regularnie albo że zaraz dojdę do nie wiem jakiego wieku i dziecko bedzie chore. Nie stać mnientez na żadne in vitro. Nawet jak byliśmy pytać o refundację to tez sie nam nie należy. Możesz kochana powiedziec jakie masz ogólnie badania immologiczne na myśli? Abym wiedziała jak z nimi stoję bo część napewno zrobiłam. Ogólnie z mężem tez juz tylko kłócimy. Wpierw te poronienia teraz multum wjazdów na diagnostykę. Mam dość

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 26 listopada, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel_lika0 wrote:
    Jestem załamana bo mam 35 lat. Boję sie, że zaraz w żadna ciąże nie zajdę gdzie ostatni rok chociaż mialam te cykle regularnie albo że zaraz dojdę do nie wiem jakiego wieku i dziecko bedzie chore. Nie stać mnientez na żadne in vitro. Nawet jak byliśmy pytać o refundację to tez sie nam nie należy. Możesz kochana powiedziec jakie masz ogólnie badania immologiczne na myśli? Abym wiedziała jak z nimi stoję bo część napewno zrobiłam. Ogólnie z mężem tez juz tylko kłócimy. Wpierw te poronienia teraz multum wjazdów na diagnostykę. Mam dość
    Rozumiem Cie, ja za parę dni konczę 34 lata, tez czuję, ze czas mi ucieka... Po ponad 5 latach staran bylam w ciazy dwa razy- raz pozamacicznej, a drugą poronilam. Czemu nie łapiecie się na refundację in vitro? Powiem Ci z mojej perspektywy, że ja myślałam, że in vitro to będzie magiczne rozwiązanie a po roku w procesie nadal nie jestem w ciąży. Więc jeśli problem jest gdzieś głębiej to i in vitro nie da gwarancji.
    Co do badań to takie najczęściej zalecane badania immunologiczne to KIR, przeciwciała ANA, cross-match, homocysteina, trombofilia, białko c (aktywnosc), białko s (wolne)

👱‍♀️ 33l👦🏻36l
    Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI.

2025 Start IVF ✅️
    -08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
    -08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
    -17.07 IV FET ❌️
    -12.2025 V FET❔️⏳️
    Została ❄️

• Angel_lika0 Znajoma

Wysłany: 26 listopada, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Rozumiem Cie, ja za parę dni konczę 34 lata, tez czuję, ze czas mi ucieka... Po ponad 5 latach staran bylam w ciazy dwa razy- raz pozamacicznej, a drugą poronilam. Czemu nie łapiecie się na refundację in vitro? Powiem Ci z mojej perspektywy, że ja myślałam, że in vitro to będzie magiczne rozwiązanie a po roku w procesie nadal nie jestem w ciąży. Więc jeśli problem jest gdzieś głębiej to i in vitro nie da gwarancji.
    Co do badań to takie najczęściej zalecane badania immunologiczne to KIR, przeciwciała ANA, cross-match, homocysteina, trombofilia, białko c (aktywnosc), białko s (wolne)
    Ok. Więc z tego co piszesz to nie mamy tylko cross match. A na invitro sie nie łapiemy bo Pani powiedziała że zachodzę naturalnie. To nic że sie ronia. Wiesz ja tez gdzies gdzies mam z tyłu głowy ze te 3 ciaze mogły być chore.... I chciałamo przepadać zarodki ale skoro nie mamy refundacji to i tak nie mam o czym myśleć. A ty masz jedno dziecko? Czy to sa starania o 1wsze?

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 26 listopada, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Próbowaliście w innej klinice? Na wątkach IVF są dziewczyny, które mają podobną sytuację do Ciebie i zachodzą w ciążę, ale nie mogą ich donosić i bez problemu dostały refundację.
    No to faktycznie jesteś porządnie przebadana. I z tych badan nic nie wyszlo? Nie musisz brac Accofilu czy innych lekow?
    A Twój partner? Mial szczegółowe badania nasienia, fragmentacjację DNA, stres oksydacyjny?
    Nie mam dzieci, staramy się od 2020. W pierwsza ciązę zaszłam naturalnie dopiero po 2 latach starań, ale okazało się że to ciąża pozamaciczna, a w drugą dzięki IVF, ale poroniłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada, 15:12

👱‍♀️ 33l👦🏻36l

2025 Start IVF ✅️
    -17.07 IV FET ❌️
    -12.2025 V FET❔️⏳️
    Została ❄️

• Angel_lika0 Znajoma

Wysłany: 26 listopada, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Próbowaliście w innej klinice? Na wątkach IVF są dziewczyny, które mają podobną sytuację do Ciebie i zachodzą w ciążę, ale nie mogą ich donosić i bez problemu dostały refundację.
    No to faktycznie jesteś porządnie przebadana. I z tych badan nic nie wyszlo? Nie musisz brac Accofilu czy innych lekow?
    A Twój partner? Mial szczegółowe badania nasienia, fragmentacjację DNA, stres oksydacyjny?
    Nie mam dzieci, staramy się od 2020. W pierwsza ciązę zaszłam naturalnie dopiero po 2 latach starań, ale okazało się że to ciąża pozamaciczna, a w drugą dzięki IVF, ale poroniłam.
    Nie próbowaliśmy w innej klinice bo mąż jest juz zniechęcony... z badań nic nie wyszło. Jedynie mam pai I mthfr. Mój mąż ma morfo 0% ale dna 97% ok jak dobrze pamiętam, test hba 73% jakoś tak (pisze z pamieci🤣). W 2giej ciazy biochemcznej napewno miałam za niski progesteron bo tylko 7. Jak dajesz radę tyle lat kochana tymi staraniami? Współczuję...

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 26 listopada, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jak wyniki macie dobre, to moze byc ten stan zapalny w macicy, bo wtedy ciąża nie ma szans na utrzymanie pomimo dobrych zarodków. Albo podwyzszony cross-match, bo wtedy tez organizm odrzuca zarodek. Wiesz co, nie jest łatwo. Ale u nas są różne etapy starań, najpierw całkiem naturalnie, później chodziłam na monitoringi owulacji, mialam cykle stymulowane, inseminację no i teraz in vitro. Wraz z kolejnymi niepowodzeniami granice się przesuwaja i sama nie wiem skąd bierzemy na to siłę. Jakby mi ktoś jeszcze 1,5 roku temu powiedział, że będę podchodzić do IVF, to bym się roześmiała i powiedziała, że nigdy w życiu się nie zdecyduję 🤷🏼‍♀️

👱‍♀️ 33l👦🏻36l

2025 Start IVF ✅️
    -17.07 IV FET ❌️
    -12.2025 V FET❔️⏳️
    Została ❄️

• Angel_lika0 Znajoma

Wysłany: 26 listopada, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    No to jak wyniki macie dobre, to moze byc ten stan zapalny w macicy, bo wtedy ciąża nie ma szans na utrzymanie pomimo dobrych zarodków. Albo podwyzszony cross-match, bo wtedy tez organizm odrzuca zarodek. Wiesz co, nie jest łatwo. Ale u nas są różne etapy starań, najpierw całkiem naturalnie, później chodziłam na monitoringi owulacji, mialam cykle stymulowane, inseminację no i teraz in vitro. Wraz z kolejnymi niepowodzeniami granice się przesuwaja i sama nie wiem skąd bierzemy na to siłę. Jakby mi ktoś jeszcze 1,5 roku temu powiedział, że będę podchodzić do IVF, to bym się roześmiała i powiedziała, że nigdy w życiu się nie zdecyduję 🤷🏼‍♀️
    Z tymi wynikami czy dobrze to tez nie wiem komu wierzyć bo co lekarz to mówi co innego.... jedni ze pai nie szkodzi, 2dzy, że pai miał znaczenie. To samo z morfologia 0%. Jedni gadają że szkodzi, 2dzy, że nie i moj mąż też juz ma załamanie bo każdy lekarz gada inaczej. No nic zrobimy tego cross matcha w najbliższych tyg. W styczniu histeroskopia i zobaczymy....a teraz jak masz invitro powiedz mi czy badasz zarodki?

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 26 listopada, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel_lika0 wrote:
    Z tymi wynikami czy dobrze to tez nie wiem komu wierzyć bo co lekarz to mówi co innego.... jedni ze pai nie szkodzi, 2dzy, że pai miał znaczenie. To samo z morfologia 0%. Jedni gadają że szkodzi, 2dzy, że nie i moj mąż też juz ma załamanie bo każdy lekarz gada inaczej. No nic zrobimy tego cross matcha w najbliższych tyg. W styczniu histeroskopia i zobaczymy....a teraz jak masz invitro powiedz mi czy badasz zarodki?
    Nie, ja nie badałam zarodków. Mój lekarz twierdzi, że do tego trzeba mieć konkretne wskazania (powyżej 40rż, choroby genetyczne w rodzinie, poronienia nawykowe). Badania mogą niepotrzebnie uszkodzić zarodek, a poza tym nawet te sklasyfikowane jako nieprawidłowe mają zdolność samonaprawiania się. No i też przyznam szczerze, że wydawanie kilkunastu tysięcy nie było zachecajace. Zrobiliśmy tylko badanie kariotypów i wyszły ok.

👱‍♀️ 33l👦🏻36l

2025 Start IVF ✅️
    -17.07 IV FET ❌️
    -12.2025 V FET❔️⏳️
    Została ❄️

• Angel_lika0 Znajoma

Wysłany: 26 listopada, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mq1991 wrote:
    Nie, ja nie badałam zarodków. Mój lekarz twierdzi, że do tego trzeba mieć konkretne wskazania (powyżej 40rż, choroby genetyczne w rodzinie, poronienia nawykowe). Badania mogą niepotrzebnie uszkodzić zarodek, a poza tym nawet te sklasyfikowane jako nieprawidłowe mają zdolność samonaprawiania się. No i też przyznam szczerze, że wydawanie kilkunastu tysięcy nie było zachecajace. Zrobiliśmy tylko badanie kariotypów i wyszły ok.
    A powiedz mi ile kosztuje ogólnie takie in vitro?

• Mq1991 Autorytet

Wysłany: 26 listopada, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angel_lika0 wrote:
    A powiedz mi ile kosztuje ogólnie takie in vitro?
    Jak jesteś w programie rządowym to płacisz jedynie za niektóre leki (te najdroższe są refundowane), za badanie zarodków (jeśli chcesz robić), no i ewentualnie za szersza diagnostykę (typu immunolog, biopsja itp).
    Za leki do stymulacji zapłaciłam ok. 1500zl (zamiast ok. 5000zl). A leki do transferu to bardzo różnie - wszystko zalezy od przypadku. Jeśli nie ma potrzeby brania leków immunologicznych i jeśli lekarz zadecyduje, że będzie cykl naturalny (z Twoją własną owulacją), to myślę że można się zmieścić do 100-200zl. Ja mam pełną obstawę immunologiczną ze względu na brakujące KIRy i podwyższony cross-match, mam też profilaktycznie włączoną heparynę i mój lekarz preferuje cykle sztuczne (nie mam wtedy swojej owulacji, cały progesteron musi być dostarczony z zewnątrz), więc mnie każdy taki nieudany transfer kosztował 800-1000zł. W przypadku zajścia w ciązę leki bierze się do ok. 12tc, więc pewnie wyszłoby 2-3 razy tyle.
    Ogólnie policzyłam sobie, że gdyby nie refundacja, to do tej pory musielibyśmy zapłacić o minimum 30 tys. zł więcej.

👱‍♀️ 33l👦🏻36l

2025 Start IVF ✅️
    -17.07 IV FET ❌️
    -12.2025 V FET❔️⏳️
    Została ❄️

• Angel_lika0 Znajoma

Wysłany: 27 listopada, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    justyna_per wrote:
    Jak ja dobrze Cię rozumiem… Sprawdzamy wszystko co się da i końca nie widać. Angel_lika0, robisz histero z biopsją prywatnie, czy na NFZ? Jakie są koszta zabiegu? Ja dowiadywałam się w nOvum i krzyknęli sobie 5000 zł plus dopłaty za pobrane wycinki. Jak u Ciebie?
    Robię na nfz wraz z pobraniem wycinków

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ