Poronienia nawykowe 3 ciąże
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie załamuj się kochana, właśnie histeroskopia to bardzo dobry trop! Bardzo często pomaga! Co do immunofenotypu- moja immunolog w ogóle nie kazała mi robić tego badania. Więc nie zaczynałabym od tego diagnostyki. Moim zdaniem są inne, które bardziej warto zrobić.Angel_lika0 wrote:Tak mam mieć biosje. Poprostu to wszystko też jest juz męczące. Jak nie poronienia to odwlekanie w kółko w czasie na nowo starań a nawet nie wiadomo czy da histeroskopia da jaką kolwiek odpowiedź na jakąś przyczynę.... a czy macie dziewczyny jakąś wiedzę na temat immunofenotypu? Czy to też warto sprawdzić? Czy jest też jakąś zasada jak w przypadku heparyny/acardu aby dostać coś od immunologa tak na wszelki wypadek?👱♀️ 34l👦🏻36l
Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI, 2x histeroskopia (2023 i 2025)
AMH 7,34, Cross-match 30,2%, ANA2 ❌️, CD56❌️
2025 Start IVF ✅️
-25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
-10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
-08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
-17.07 IV FET ❌️
-08-12.2025 leczenie immunologiczne
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
It's always darkest before the dawn -
Jestem załamana bo mam 35 lat. Boję sie, że zaraz w żadna ciąże nie zajdę gdzie ostatni rok chociaż mialam te cykle regularnie albo że zaraz dojdę do nie wiem jakiego wieku i dziecko bedzie chore. Nie stać mnientez na żadne in vitro. Nawet jak byliśmy pytać o refundację to tez sie nam nie należy. Możesz kochana powiedziec jakie masz ogólnie badania immologiczne na myśli? Abym wiedziała jak z nimi stoję bo część napewno zrobiłam. Ogólnie z mężem tez juz tylko kłócimy. Wpierw te poronienia teraz multum wjazdów na diagnostykę. Mam dośćMq1991 wrote:Nie załamuj się kochana, właśnie histeroskopia to bardzo dobry trop! Bardzo często pomaga! Co do immunofenotypu- moja immunolog w ogóle nie kazała mi robić tego badania. Więc nie zaczynałabym od tego diagnostyki. Moim zdaniem są inne, które bardziej warto zrobić.
-
Rozumiem Cie, ja za parę dni konczę 34 lata, tez czuję, ze czas mi ucieka... Po ponad 5 latach staran bylam w ciazy dwa razy- raz pozamacicznej, a drugą poronilam. Czemu nie łapiecie się na refundację in vitro? Powiem Ci z mojej perspektywy, że ja myślałam, że in vitro to będzie magiczne rozwiązanie a po roku w procesie nadal nie jestem w ciąży. Więc jeśli problem jest gdzieś głębiej to i in vitro nie da gwarancji.Angel_lika0 wrote:Jestem załamana bo mam 35 lat. Boję sie, że zaraz w żadna ciąże nie zajdę gdzie ostatni rok chociaż mialam te cykle regularnie albo że zaraz dojdę do nie wiem jakiego wieku i dziecko bedzie chore. Nie stać mnientez na żadne in vitro. Nawet jak byliśmy pytać o refundację to tez sie nam nie należy. Możesz kochana powiedziec jakie masz ogólnie badania immologiczne na myśli? Abym wiedziała jak z nimi stoję bo część napewno zrobiłam. Ogólnie z mężem tez juz tylko kłócimy. Wpierw te poronienia teraz multum wjazdów na diagnostykę. Mam dość
Co do badań to takie najczęściej zalecane badania immunologiczne to KIR, przeciwciała ANA, cross-match, homocysteina, trombofilia, białko c (aktywnosc), białko s (wolne)👱♀️ 34l👦🏻36l
Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI, 2x histeroskopia (2023 i 2025)
2025 Start IVF ✅️
-08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
-17.07 IV FET ❌️
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
Ok. Więc z tego co piszesz to nie mamy tylko cross match. A na invitro sie nie łapiemy bo Pani powiedziała że zachodzę naturalnie. To nic że sie ronia. Wiesz ja tez gdzies gdzies mam z tyłu głowy ze te 3 ciaze mogły być chore.... I chciałamo przepadać zarodki ale skoro nie mamy refundacji to i tak nie mam o czym myśleć. A ty masz jedno dziecko? Czy to sa starania o 1wsze?Mq1991 wrote:Rozumiem Cie, ja za parę dni konczę 34 lata, tez czuję, ze czas mi ucieka... Po ponad 5 latach staran bylam w ciazy dwa razy- raz pozamacicznej, a drugą poronilam. Czemu nie łapiecie się na refundację in vitro? Powiem Ci z mojej perspektywy, że ja myślałam, że in vitro to będzie magiczne rozwiązanie a po roku w procesie nadal nie jestem w ciąży. Więc jeśli problem jest gdzieś głębiej to i in vitro nie da gwarancji.
Co do badań to takie najczęściej zalecane badania immunologiczne to KIR, przeciwciała ANA, cross-match, homocysteina, trombofilia, białko c (aktywnosc), białko s (wolne) -
Próbowaliście w innej klinice? Na wątkach IVF są dziewczyny, które mają podobną sytuację do Ciebie i zachodzą w ciążę, ale nie mogą ich donosić i bez problemu dostały refundację.
No to faktycznie jesteś porządnie przebadana. I z tych badan nic nie wyszlo? Nie musisz brac Accofilu czy innych lekow?
A Twój partner? Mial szczegółowe badania nasienia, fragmentacjację DNA, stres oksydacyjny?
Nie mam dzieci, staramy się od 2020. W pierwsza ciązę zaszłam naturalnie dopiero po 2 latach starań, ale okazało się że to ciąża pozamaciczna, a w drugą dzięki IVF, ale poroniłam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada, 15:12
👱♀️ 34l👦🏻36l
2025 Start IVF ✅️
-17.07 IV FET ❌️
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
Nie próbowaliśmy w innej klinice bo mąż jest juz zniechęcony... z badań nic nie wyszło. Jedynie mam pai I mthfr. Mój mąż ma morfo 0% ale dna 97% ok jak dobrze pamiętam, test hba 73% jakoś tak (pisze z pamieci🤣). W 2giej ciazy biochemcznej napewno miałam za niski progesteron bo tylko 7. Jak dajesz radę tyle lat kochana tymi staraniami? Współczuję...Mq1991 wrote:Próbowaliście w innej klinice? Na wątkach IVF są dziewczyny, które mają podobną sytuację do Ciebie i zachodzą w ciążę, ale nie mogą ich donosić i bez problemu dostały refundację.
No to faktycznie jesteś porządnie przebadana. I z tych badan nic nie wyszlo? Nie musisz brac Accofilu czy innych lekow?
A Twój partner? Mial szczegółowe badania nasienia, fragmentacjację DNA, stres oksydacyjny?
Nie mam dzieci, staramy się od 2020. W pierwsza ciązę zaszłam naturalnie dopiero po 2 latach starań, ale okazało się że to ciąża pozamaciczna, a w drugą dzięki IVF, ale poroniłam. -
No to jak wyniki macie dobre, to moze byc ten stan zapalny w macicy, bo wtedy ciąża nie ma szans na utrzymanie pomimo dobrych zarodków. Albo podwyzszony cross-match, bo wtedy tez organizm odrzuca zarodek. Wiesz co, nie jest łatwo. Ale u nas są różne etapy starań, najpierw całkiem naturalnie, później chodziłam na monitoringi owulacji, mialam cykle stymulowane, inseminację no i teraz in vitro. Wraz z kolejnymi niepowodzeniami granice się przesuwaja i sama nie wiem skąd bierzemy na to siłę. Jakby mi ktoś jeszcze 1,5 roku temu powiedział, że będę podchodzić do IVF, to bym się roześmiała i powiedziała, że nigdy w życiu się nie zdecyduję 🤷🏼♀️👱♀️ 34l👦🏻36l
2025 Start IVF ✅️
-17.07 IV FET ❌️
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
Z tymi wynikami czy dobrze to tez nie wiem komu wierzyć bo co lekarz to mówi co innego.... jedni ze pai nie szkodzi, 2dzy, że pai miał znaczenie. To samo z morfologia 0%. Jedni gadają że szkodzi, 2dzy, że nie i moj mąż też juz ma załamanie bo każdy lekarz gada inaczej. No nic zrobimy tego cross matcha w najbliższych tyg. W styczniu histeroskopia i zobaczymy....a teraz jak masz invitro powiedz mi czy badasz zarodki?Mq1991 wrote:No to jak wyniki macie dobre, to moze byc ten stan zapalny w macicy, bo wtedy ciąża nie ma szans na utrzymanie pomimo dobrych zarodków. Albo podwyzszony cross-match, bo wtedy tez organizm odrzuca zarodek. Wiesz co, nie jest łatwo. Ale u nas są różne etapy starań, najpierw całkiem naturalnie, później chodziłam na monitoringi owulacji, mialam cykle stymulowane, inseminację no i teraz in vitro. Wraz z kolejnymi niepowodzeniami granice się przesuwaja i sama nie wiem skąd bierzemy na to siłę. Jakby mi ktoś jeszcze 1,5 roku temu powiedział, że będę podchodzić do IVF, to bym się roześmiała i powiedziała, że nigdy w życiu się nie zdecyduję 🤷🏼♀️
-
Nie, ja nie badałam zarodków. Mój lekarz twierdzi, że do tego trzeba mieć konkretne wskazania (powyżej 40rż, choroby genetyczne w rodzinie, poronienia nawykowe). Badania mogą niepotrzebnie uszkodzić zarodek, a poza tym nawet te sklasyfikowane jako nieprawidłowe mają zdolność samonaprawiania się. No i też przyznam szczerze, że wydawanie kilkunastu tysięcy nie było zachecajace. Zrobiliśmy tylko badanie kariotypów i wyszły ok.Angel_lika0 wrote:Z tymi wynikami czy dobrze to tez nie wiem komu wierzyć bo co lekarz to mówi co innego.... jedni ze pai nie szkodzi, 2dzy, że pai miał znaczenie. To samo z morfologia 0%. Jedni gadają że szkodzi, 2dzy, że nie i moj mąż też juz ma załamanie bo każdy lekarz gada inaczej. No nic zrobimy tego cross matcha w najbliższych tyg. W styczniu histeroskopia i zobaczymy....a teraz jak masz invitro powiedz mi czy badasz zarodki?👱♀️ 34l👦🏻36l
2025 Start IVF ✅️
-17.07 IV FET ❌️
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
A powiedz mi ile kosztuje ogólnie takie in vitro?Mq1991 wrote:Nie, ja nie badałam zarodków. Mój lekarz twierdzi, że do tego trzeba mieć konkretne wskazania (powyżej 40rż, choroby genetyczne w rodzinie, poronienia nawykowe). Badania mogą niepotrzebnie uszkodzić zarodek, a poza tym nawet te sklasyfikowane jako nieprawidłowe mają zdolność samonaprawiania się. No i też przyznam szczerze, że wydawanie kilkunastu tysięcy nie było zachecajace. Zrobiliśmy tylko badanie kariotypów i wyszły ok.
-
Jak jesteś w programie rządowym to płacisz jedynie za niektóre leki (te najdroższe są refundowane), za badanie zarodków (jeśli chcesz robić), no i ewentualnie za szersza diagnostykę (typu immunolog, biopsja itp).Angel_lika0 wrote:A powiedz mi ile kosztuje ogólnie takie in vitro?
Za leki do stymulacji zapłaciłam ok. 1500zl (zamiast ok. 5000zl). A leki do transferu to bardzo różnie - wszystko zalezy od przypadku. Jeśli nie ma potrzeby brania leków immunologicznych i jeśli lekarz zadecyduje, że będzie cykl naturalny (z Twoją własną owulacją), to myślę że można się zmieścić do 100-200zl. Ja mam pełną obstawę immunologiczną ze względu na brakujące KIRy i podwyższony cross-match, mam też profilaktycznie włączoną heparynę i mój lekarz preferuje cykle sztuczne (nie mam wtedy swojej owulacji, cały progesteron musi być dostarczony z zewnątrz), więc mnie każdy taki nieudany transfer kosztował 800-1000zł. W przypadku zajścia w ciązę leki bierze się do ok. 12tc, więc pewnie wyszłoby 2-3 razy tyle.
Ogólnie policzyłam sobie, że gdyby nie refundacja, to do tej pory musielibyśmy zapłacić o minimum 30 tys. zł więcej.👱♀️ 34l👦🏻36l
2025 Start IVF ✅️
-17.07 IV FET ❌️
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
Robię na nfz wraz z pobraniem wycinkówjustyna_per wrote:Jak ja dobrze Cię rozumiem… Sprawdzamy wszystko co się da i końca nie widać. Angel_lika0, robisz histero z biopsją prywatnie, czy na NFZ? Jakie są koszta zabiegu? Ja dowiadywałam się w nOvum i krzyknęli sobie 5000 zł plus dopłaty za pobrane wycinki. Jak u Ciebie?
-
Tak, to się często zdarza że brakuje tych KIRow implantacyjnych. Też tak mam i dostałam na to Accofiljustyna_per wrote:Dzis dostałam wyniki KIRów, wyszedł genotyp BX, ale brakuje mi większości receptorów DS odpowiedzialnych za zagnieżdżenie. Są na to jakieś leki? Jak u Was wyszło to badanie i co na to lekarz?👱♀️ 34l👦🏻36l
2025 Start IVF ✅️
-17.07 IV FET ❌️
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
Mq1991 wrote:Tak, to się często zdarza że brakuje tych KIRow implantacyjnych. Też tak mam i dostałam na to Accofil
Możesz powiedzieć kiedy wdrożył Ci lekarz Accofil? Od pozytywnego testu, czy wcześniej? Czytam u Ciebie w stopce, że skończyła się ciąża niepowodzeniem mimo Accofilu
-
Tak, ale u mnie brak KIRow implantacyjnych nie był jedynym problemem immunologicznym. Wyszedł mi dodatni marker CD56 (podwyzszona ilosc komorek NK) w macicy i to mogło mieć wpływ na poronienie. Jeśli chodzi o mnie, to ja Accofil biorę przy IVF, więc mam go rozpisanego przed i po transferze zarodka. Jeśli chodzi o starania naturalne, to dziewczyny które leczą się u tej samej immunolog co ja pisały, że dr zaleca zacząć brać juz po owulacji (jeszcze przed testem).👱♀️ 34l👦🏻36l
2025 Start IVF ✅️
-17.07 IV FET ❌️
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
Mq1991 wrote:Tak, ale u mnie brak KIRow implantacyjnych nie był jedynym problemem immunologicznym. Wyszedł mi dodatni marker CD56 (podwyzszona ilosc komorek NK) w macicy i to mogło mieć wpływ na poronienie. Jeśli chodzi o mnie, to ja Accofil biorę przy IVF, więc mam go rozpisanego przed i po transferze zarodka. Jeśli chodzi o starania naturalne, to dziewczyny które leczą się u tej samej immunolog co ja pisały, że dr zaleca zacząć brać juz po owulacji (jeszcze przed testem).
Rozumiem. Już byłam nastawiona na histero i biopsje, ale po tych wynikach KIRów, to właśnie tu upatruję przyczyny. Zobaczę co powie mój immunolog. Czy biopsje robi się niezależnie od histero, czy oba te zabiegi są jakoś powiązane? -
Ja jednak będę mocno namawiać na biopsję z oznaczeniem CD56 i CD138. Ja zrobiłam dopiero po poronieniu i z perspektywy czasu żałuję, że tak późno 😥 Jak obserwuję to forum od długiego czasu, to wielu kobietom (praktycznie wiekszosci) leczącym się na nieplodnosc albo doświadczających poronien/ciąż biochemicznych cos nieprawidlowego wychodzi w macicy. A po przeleczeniu stanu zapalnego bez problemu zachodzą i donaszają ciążę.justyna_per wrote:Rozumiem. Już byłam nastawiona na histero i biopsje, ale po tych wynikach KIRów, to właśnie tu upatruję przyczyny. Zobaczę co powie mój immunolog. Czy biopsje robi się niezależnie od histero, czy oba te zabiegi są jakoś powiązane?
Możesz zrobić sama biopsję, albo histeroskopię z biopsją. Podczas histeroskopii lekarz usuwa polipy/zrosty i pobiera biopsję z miejsc gdzie widzi jakieś ogniska zapalne. U mnie w histeroskopii okazalo się np. ze mam polipy i zrosty niewiadomego pochodzenia (moze wlasnie spowodowane tym stanem zapalnym). Sama biopsja jest pobierana na ślepo, więc nie ma pewności że lekarz trafił akurat tam gdzie powinien (plus nie ma możliwości usunięcia ewentualnych zmian.👱♀️ 34l👦🏻36l
2025 Start IVF ✅️
-17.07 IV FET ❌️
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
Mq1991 wrote:Ja jednak będę mocno namawiać na biopsję z oznaczeniem CD56 i CD138. Ja zrobiłam dopiero po poronieniu i z perspektywy czasu żałuję, że tak późno 😥 Jak obserwuję to forum od długiego czasu, to wielu kobietom (praktycznie wiekszosci) leczącym się na nieplodnosc albo doświadczających poronien/ciąż biochemicznych cos nieprawidlowego wychodzi w macicy. A po przeleczeniu stanu zapalnego bez problemu zachodzą i donaszają ciążę.
Możesz zrobić sama biopsję, albo histeroskopię z biopsją. Podczas histeroskopii lekarz usuwa polipy/zrosty i pobiera biopsję z miejsc gdzie widzi jakieś ogniska zapalne. U mnie w histeroskopii okazalo się np. ze mam polipy i zrosty niewiadomego pochodzenia (moze wlasnie spowodowane tym stanem zapalnym). Sama biopsja jest pobierana na ślepo, więc nie ma pewności że lekarz trafił akurat tam gdzie powinien (plus nie ma możliwości usunięcia ewentualnych zmian.
Dzięki, jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy w tych tematach, mocno trzymam za Ciebie kciuki!
Przymierzalam się rok temu do histero i biopsji i moj immunolog powiedział, że mój wynik cytokin nie wskazuje na żaden stan zapalny i zostawiłam temat. Wszedzie jednak czytam, że o ile wynik cytokin moze cos powiedziec o stanie zapalnym w organizmie, to jesli chodzi o endometrium to wcale tak nie jest.
Co do polipów, miałam robione dokładne USG w 3D i żadnych polipów nie było. U Ciebie na USG nie było polipów i dopiero dowiedziałaś się o nich przy okazji histero? -
Dziękuję 😉 trochę lat starań, niepowodzeń i leczenia już za mną 🫣 mam nadzieję, że nie będę zmuszona dowiadywać się więcej 😂 Dziękuję za kciuki ❤️ nie chcę podważać zdania Twojego immunologa, ale z tego co ja slyszalam, jest tak jak mówisz - nie zawsze cytokiny odzwierciedlają w 100% to co w macicy. Szczególnie jeśli chodzi o to "immunologiczne" zapalenie związane z CD56, a nie bakteryjne.justyna_per wrote:Dzięki, jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy w tych tematach, mocno trzymam za Ciebie kciuki!
Przymierzalam się rok temu do histero i biopsji i moj immunolog powiedział, że mój wynik cytokin nie wskazuje na żaden stan zapalny i zostawiłam temat. Wszedzie jednak czytam, że o ile wynik cytokin moze cos powiedziec o stanie zapalnym w organizmie, to jesli chodzi o endometrium to wcale tak nie jest.
Co do polipów, miałam robione dokładne USG w 3D i żadnych polipów nie było. U Ciebie na USG nie było polipów i dopiero dowiedziałaś się o nich przy okazji histero?
Polip na usg wypatrzył dopiero moj obecny ginekolog od niepłodności 🫣 wcześniej regularnie chodziłam na badania i kilku lekarzy niczego nie zauważylo.
Zrostow na usg w ogóle nie było widać. USG 3d jest oczywiście bardziej dokładne, ale histeroskopii nie zastąpi 😊 też mam nadzieję, że u Ciebie się wszystko dobrze ułoży, bo pewnie skoro już szperasz w immunologii, to też sporo musiałaś przejść 🍀✊️👱♀️ 34l👦🏻36l
2025 Start IVF ✅️
-17.07 IV FET ❌️
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
It's always darkest before the dawn