Poronienia nawykowe 3 ciąże
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie załamuj się kochana, właśnie histeroskopia to bardzo dobry trop! Bardzo często pomaga! Co do immunofenotypu- moja immunolog w ogóle nie kazała mi robić tego badania. Więc nie zaczynałabym od tego diagnostyki. Moim zdaniem są inne, które bardziej warto zrobić.Angel_lika0 wrote:Tak mam mieć biosje. Poprostu to wszystko też jest juz męczące. Jak nie poronienia to odwlekanie w kółko w czasie na nowo starań a nawet nie wiadomo czy da histeroskopia da jaką kolwiek odpowiedź na jakąś przyczynę.... a czy macie dziewczyny jakąś wiedzę na temat immunofenotypu? Czy to też warto sprawdzić? Czy jest też jakąś zasada jak w przypadku heparyny/acardu aby dostać coś od immunologa tak na wszelki wypadek?👱♀️ 33l👦🏻36l
Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI.
AMH 7,34, Cross-match 30,2%, ANA2 ❌️, CD56❌️
2025 Start IVF ✅️
-25.01 - stymulacja (Ovaleap, Cetrotide, Gonapeptyl)
-10.02 - punkcja, ❄️❄️❄️❄️❄️
-08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
-17.07 IV FET ❌️
-09-10.2025 leczenie Hydroxychloroquine 🛋
-10.2025 antybiotykoterapia (Metronidazol, Tarivid) 🛋
-11.2025 immunosupresja (Equoral) 🛋
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
It's always darkest before the dawn -
Jestem załamana bo mam 35 lat. Boję sie, że zaraz w żadna ciąże nie zajdę gdzie ostatni rok chociaż mialam te cykle regularnie albo że zaraz dojdę do nie wiem jakiego wieku i dziecko bedzie chore. Nie stać mnientez na żadne in vitro. Nawet jak byliśmy pytać o refundację to tez sie nam nie należy. Możesz kochana powiedziec jakie masz ogólnie badania immologiczne na myśli? Abym wiedziała jak z nimi stoję bo część napewno zrobiłam. Ogólnie z mężem tez juz tylko kłócimy. Wpierw te poronienia teraz multum wjazdów na diagnostykę. Mam dośćMq1991 wrote:Nie załamuj się kochana, właśnie histeroskopia to bardzo dobry trop! Bardzo często pomaga! Co do immunofenotypu- moja immunolog w ogóle nie kazała mi robić tego badania. Więc nie zaczynałabym od tego diagnostyki. Moim zdaniem są inne, które bardziej warto zrobić.
-
Rozumiem Cie, ja za parę dni konczę 34 lata, tez czuję, ze czas mi ucieka... Po ponad 5 latach staran bylam w ciazy dwa razy- raz pozamacicznej, a drugą poronilam. Czemu nie łapiecie się na refundację in vitro? Powiem Ci z mojej perspektywy, że ja myślałam, że in vitro to będzie magiczne rozwiązanie a po roku w procesie nadal nie jestem w ciąży. Więc jeśli problem jest gdzieś głębiej to i in vitro nie da gwarancji.Angel_lika0 wrote:Jestem załamana bo mam 35 lat. Boję sie, że zaraz w żadna ciąże nie zajdę gdzie ostatni rok chociaż mialam te cykle regularnie albo że zaraz dojdę do nie wiem jakiego wieku i dziecko bedzie chore. Nie stać mnientez na żadne in vitro. Nawet jak byliśmy pytać o refundację to tez sie nam nie należy. Możesz kochana powiedziec jakie masz ogólnie badania immologiczne na myśli? Abym wiedziała jak z nimi stoję bo część napewno zrobiłam. Ogólnie z mężem tez juz tylko kłócimy. Wpierw te poronienia teraz multum wjazdów na diagnostykę. Mam dość
Co do badań to takie najczęściej zalecane badania immunologiczne to KIR, przeciwciała ANA, cross-match, homocysteina, trombofilia, białko c (aktywnosc), białko s (wolne)👱♀️ 33l👦🏻36l
Starania od 08.2020, CP 💔 w 2022, Klinika leczenia niepłodności (Ovum Lublin) od 10.2023, 4 x stymulacja owulacji, 3 x IUI.
2025 Start IVF ✅️
-08.03/08.04 - I i II FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard)❌️
-08.05 - III FET (Estrofem, Besins, Cyclogest, Prolutex, Accofil, Encorton, Acard, Neoparin) 7dpt beta 59, 9dpt 179, 11dpt 399, 13dpt 908, 19dpt USG, 21dpt 💔
-17.07 IV FET ❌️
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
Ok. Więc z tego co piszesz to nie mamy tylko cross match. A na invitro sie nie łapiemy bo Pani powiedziała że zachodzę naturalnie. To nic że sie ronia. Wiesz ja tez gdzies gdzies mam z tyłu głowy ze te 3 ciaze mogły być chore.... I chciałamo przepadać zarodki ale skoro nie mamy refundacji to i tak nie mam o czym myśleć. A ty masz jedno dziecko? Czy to sa starania o 1wsze?Mq1991 wrote:Rozumiem Cie, ja za parę dni konczę 34 lata, tez czuję, ze czas mi ucieka... Po ponad 5 latach staran bylam w ciazy dwa razy- raz pozamacicznej, a drugą poronilam. Czemu nie łapiecie się na refundację in vitro? Powiem Ci z mojej perspektywy, że ja myślałam, że in vitro to będzie magiczne rozwiązanie a po roku w procesie nadal nie jestem w ciąży. Więc jeśli problem jest gdzieś głębiej to i in vitro nie da gwarancji.
Co do badań to takie najczęściej zalecane badania immunologiczne to KIR, przeciwciała ANA, cross-match, homocysteina, trombofilia, białko c (aktywnosc), białko s (wolne) -
Próbowaliście w innej klinice? Na wątkach IVF są dziewczyny, które mają podobną sytuację do Ciebie i zachodzą w ciążę, ale nie mogą ich donosić i bez problemu dostały refundację.
No to faktycznie jesteś porządnie przebadana. I z tych badan nic nie wyszlo? Nie musisz brac Accofilu czy innych lekow?
A Twój partner? Mial szczegółowe badania nasienia, fragmentacjację DNA, stres oksydacyjny?
Nie mam dzieci, staramy się od 2020. W pierwsza ciązę zaszłam naturalnie dopiero po 2 latach starań, ale okazało się że to ciąża pozamaciczna, a w drugą dzięki IVF, ale poroniłam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada, 15:12
👱♀️ 33l👦🏻36l
2025 Start IVF ✅️
-17.07 IV FET ❌️
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
Nie próbowaliśmy w innej klinice bo mąż jest juz zniechęcony... z badań nic nie wyszło. Jedynie mam pai I mthfr. Mój mąż ma morfo 0% ale dna 97% ok jak dobrze pamiętam, test hba 73% jakoś tak (pisze z pamieci🤣). W 2giej ciazy biochemcznej napewno miałam za niski progesteron bo tylko 7. Jak dajesz radę tyle lat kochana tymi staraniami? Współczuję...Mq1991 wrote:Próbowaliście w innej klinice? Na wątkach IVF są dziewczyny, które mają podobną sytuację do Ciebie i zachodzą w ciążę, ale nie mogą ich donosić i bez problemu dostały refundację.
No to faktycznie jesteś porządnie przebadana. I z tych badan nic nie wyszlo? Nie musisz brac Accofilu czy innych lekow?
A Twój partner? Mial szczegółowe badania nasienia, fragmentacjację DNA, stres oksydacyjny?
Nie mam dzieci, staramy się od 2020. W pierwsza ciązę zaszłam naturalnie dopiero po 2 latach starań, ale okazało się że to ciąża pozamaciczna, a w drugą dzięki IVF, ale poroniłam. -
No to jak wyniki macie dobre, to moze byc ten stan zapalny w macicy, bo wtedy ciąża nie ma szans na utrzymanie pomimo dobrych zarodków. Albo podwyzszony cross-match, bo wtedy tez organizm odrzuca zarodek. Wiesz co, nie jest łatwo. Ale u nas są różne etapy starań, najpierw całkiem naturalnie, później chodziłam na monitoringi owulacji, mialam cykle stymulowane, inseminację no i teraz in vitro. Wraz z kolejnymi niepowodzeniami granice się przesuwaja i sama nie wiem skąd bierzemy na to siłę. Jakby mi ktoś jeszcze 1,5 roku temu powiedział, że będę podchodzić do IVF, to bym się roześmiała i powiedziała, że nigdy w życiu się nie zdecyduję 🤷🏼♀️👱♀️ 33l👦🏻36l
2025 Start IVF ✅️
-17.07 IV FET ❌️
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
Z tymi wynikami czy dobrze to tez nie wiem komu wierzyć bo co lekarz to mówi co innego.... jedni ze pai nie szkodzi, 2dzy, że pai miał znaczenie. To samo z morfologia 0%. Jedni gadają że szkodzi, 2dzy, że nie i moj mąż też juz ma załamanie bo każdy lekarz gada inaczej. No nic zrobimy tego cross matcha w najbliższych tyg. W styczniu histeroskopia i zobaczymy....a teraz jak masz invitro powiedz mi czy badasz zarodki?Mq1991 wrote:No to jak wyniki macie dobre, to moze byc ten stan zapalny w macicy, bo wtedy ciąża nie ma szans na utrzymanie pomimo dobrych zarodków. Albo podwyzszony cross-match, bo wtedy tez organizm odrzuca zarodek. Wiesz co, nie jest łatwo. Ale u nas są różne etapy starań, najpierw całkiem naturalnie, później chodziłam na monitoringi owulacji, mialam cykle stymulowane, inseminację no i teraz in vitro. Wraz z kolejnymi niepowodzeniami granice się przesuwaja i sama nie wiem skąd bierzemy na to siłę. Jakby mi ktoś jeszcze 1,5 roku temu powiedział, że będę podchodzić do IVF, to bym się roześmiała i powiedziała, że nigdy w życiu się nie zdecyduję 🤷🏼♀️
-
Nie, ja nie badałam zarodków. Mój lekarz twierdzi, że do tego trzeba mieć konkretne wskazania (powyżej 40rż, choroby genetyczne w rodzinie, poronienia nawykowe). Badania mogą niepotrzebnie uszkodzić zarodek, a poza tym nawet te sklasyfikowane jako nieprawidłowe mają zdolność samonaprawiania się. No i też przyznam szczerze, że wydawanie kilkunastu tysięcy nie było zachecajace. Zrobiliśmy tylko badanie kariotypów i wyszły ok.Angel_lika0 wrote:Z tymi wynikami czy dobrze to tez nie wiem komu wierzyć bo co lekarz to mówi co innego.... jedni ze pai nie szkodzi, 2dzy, że pai miał znaczenie. To samo z morfologia 0%. Jedni gadają że szkodzi, 2dzy, że nie i moj mąż też juz ma załamanie bo każdy lekarz gada inaczej. No nic zrobimy tego cross matcha w najbliższych tyg. W styczniu histeroskopia i zobaczymy....a teraz jak masz invitro powiedz mi czy badasz zarodki?👱♀️ 33l👦🏻36l
2025 Start IVF ✅️
-17.07 IV FET ❌️
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
A powiedz mi ile kosztuje ogólnie takie in vitro?Mq1991 wrote:Nie, ja nie badałam zarodków. Mój lekarz twierdzi, że do tego trzeba mieć konkretne wskazania (powyżej 40rż, choroby genetyczne w rodzinie, poronienia nawykowe). Badania mogą niepotrzebnie uszkodzić zarodek, a poza tym nawet te sklasyfikowane jako nieprawidłowe mają zdolność samonaprawiania się. No i też przyznam szczerze, że wydawanie kilkunastu tysięcy nie było zachecajace. Zrobiliśmy tylko badanie kariotypów i wyszły ok.
-
Jak jesteś w programie rządowym to płacisz jedynie za niektóre leki (te najdroższe są refundowane), za badanie zarodków (jeśli chcesz robić), no i ewentualnie za szersza diagnostykę (typu immunolog, biopsja itp).Angel_lika0 wrote:A powiedz mi ile kosztuje ogólnie takie in vitro?
Za leki do stymulacji zapłaciłam ok. 1500zl (zamiast ok. 5000zl). A leki do transferu to bardzo różnie - wszystko zalezy od przypadku. Jeśli nie ma potrzeby brania leków immunologicznych i jeśli lekarz zadecyduje, że będzie cykl naturalny (z Twoją własną owulacją), to myślę że można się zmieścić do 100-200zl. Ja mam pełną obstawę immunologiczną ze względu na brakujące KIRy i podwyższony cross-match, mam też profilaktycznie włączoną heparynę i mój lekarz preferuje cykle sztuczne (nie mam wtedy swojej owulacji, cały progesteron musi być dostarczony z zewnątrz), więc mnie każdy taki nieudany transfer kosztował 800-1000zł. W przypadku zajścia w ciązę leki bierze się do ok. 12tc, więc pewnie wyszłoby 2-3 razy tyle.
Ogólnie policzyłam sobie, że gdyby nie refundacja, to do tej pory musielibyśmy zapłacić o minimum 30 tys. zł więcej.👱♀️ 33l👦🏻36l
2025 Start IVF ✅️
-17.07 IV FET ❌️
-12.2025 V FET❔️⏳️
Została ❄️
Robię na nfz wraz z pobraniem wycinkówjustyna_per wrote:Jak ja dobrze Cię rozumiem… Sprawdzamy wszystko co się da i końca nie widać. Angel_lika0, robisz histero z biopsją prywatnie, czy na NFZ? Jakie są koszta zabiegu? Ja dowiadywałam się w nOvum i krzyknęli sobie 5000 zł plus dopłaty za pobrane wycinki. Jak u Ciebie?
-