Poronienia tylko męskich płodów
-
Dziewczyny, straciłam ciążę już 2 razy, w 15tc i 13 tc, obie były to ciąże męskie. Mam już jedno dziecko z pierwszej ciąży, dziewczynkę. Spotkałyście się z tym, że jest problem z donoszeniem ciąży męskiej, może któraś tak miała i coś poradzi (badania, przebieg kolejnej ciąży)?
-
ja się spotkałam u moich znajomych, nie mogą mieć chłopca, tylko dziewczynki. Ta koleżanka jedną ciąże donosiła - dziewczynkę, później miała dwa poronienia i miała robione badania genetyczne (nie wie jakie) ponoć wyszedł jakiś konflikt, a następnie jeszcze urodziła dwie dziewczyny.izu2016
-
Madera - ja z pierwszej ciąży mam córkę, potem 4 kolejne (w tym 1 biochemiczna) poronienia. Nie robiliśmy jednak za żadnym razem badań genetycznych. Jednak w każdej z tych ciąż poza pierwszą próbowaliśmy celować w chłopca. Obecnie czekamy na wyniki kariotypów naszych, jestem ciekawa czy gdyby był faktycznie taki problem u nas, że poronienia dotyczą męskich płodów, to czy to wyjdzie w kariotypach?
Spotkałam się z takimi przypadkami u znajomych, że rodziły się tylko dziewczynki, a między kolejnymi ciążami gdzie się rodziły były poronienia. I lekarz w jednym przypadku powiedział, żeby nie starali się o chłopca, bo nie donosi takiej ciąży.
Jednak zbyt szczegółowo nie interesowałam się tym tematem, czy są jakieś konkretne badania w tym kierunku żeby określić czy istnieje taki problem, poza badaniem genetycznym zarodka z każdej ciąży (jeśli nie da określić się płci na żywo).12.12.2017 - jestem Izabela, 55cm i 4450g
Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g
Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
-
Jacqueline wrote:Madera - ja z pierwszej ciąży mam córkę, potem 4 kolejne (w tym 1 biochemiczna) poronienia. Nie robiliśmy jednak za żadnym razem badań genetycznych. Jednak w każdej z tych ciąż poza pierwszą próbowaliśmy celować w chłopca. Obecnie czekamy na wyniki kariotypów naszych, jestem ciekawa czy gdyby był faktycznie taki problem u nas, że poronienia dotyczą męskich płodów, to czy to wyjdzie w kariotypach?
Spotkałam się z takimi przypadkami u znajomych, że rodziły się tylko dziewczynki, a między kolejnymi ciążami gdzie się rodziły były poronienia. I lekarz w jednym przypadku powiedział, żeby nie starali się o chłopca, bo nie donosi takiej ciąży.
Jednak zbyt szczegółowo nie interesowałam się tym tematem, czy są jakieś konkretne badania w tym kierunku żeby określić czy istnieje taki problem, poza badaniem genetycznym zarodka z każdej ciąży (jeśli nie da określić się płci na żywo).
Wiem, ze juz na samym poczatku ciazy mozna zrobic test Nifty (tylko jest drogi ok 2500) i poznac od razu plec dziecka. Tylko co potem z taka wiedza zrobic, czekac na poronienie? Slabe raczej...
Lekarz na szybko powiedzial ze sa cechy sprzezone z plcia i moze byc problem z donoszeniem ciaz meskich, a dziewczynki urodza sie zdrowe ale beda np nosicielkami tego genu (gen recesywny). Na pewno zrobimy kariotypy ale na wizyte i potem wyniki troche sie czeka. Chyba z tego powinno wyjsc...nie wiem. Warto pogadac z genetykiem na wizycie opisujacej wyniki.
-