X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Poronienie - badania
Odpowiedz

Poronienie - badania

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • eRKow. Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejj,
    Zastanawiam się czy mogę badać prolaktyne po metoclopramidzie przypuszczając ciążę?
    I drugie pytanie czy w konkretnym dniu cyklu?
    Nie dopytalam ginekologa na wczorajszej wizycie..

Jestem juz po pierwszej miesiączce po poronieniu i miałam zielone światło na starania. Byłam wczoraj na wizycie z wynikami badań zleconych po poronieniu i po pierwszej miesiączce i lekarz dał skierowanie właśnie na prolaktyne po obciążeniu. Nie dopytalam czy czekać znów do początku cyklu i co jeśli jestem w ciąży (próbowaliśmy, a aktualnie 22dc). Wyczytalam dziś rano że lek ten nie powinien być stosowany w ciąży więc mam obawy co do tego badania.
    Niestety żeby uzyskać teraz informację od lekarza to muszę znów zapisać się na wizytę (250zl) bo to instytut i kontakt jest tylko przez sekretariat...
    Może będziecie umiały pomóc z własnego doświadczenia?

MTHFR heteri
    PAI-1 homo

💔24.07.2022 r. Aniołek. (7tc/10tc) [*] Sławek
    💔04.04.2023 r. Aniołek (8tc/10tc) [*] Józio
    ❤️ 02.02.2024 r. Feliks, 3370g, 54cm, 10pkt
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to się wykonuje 2-5dc to wtedy będziesz wiedziała, że nie jesteś w ciąży :)

eRKow. lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 14 września 2022, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście życzę, żeby skierowanie się nie przydało :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • niemi Ekspertka

Wysłany: 15 września 2022, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roxie_eS wrote:
    Powiązane są niestety tylko konsekwencje, ale nie wyniki badań. Jedno nie wyklucza (i nie potwierdza drugiego). Ja miałam negatywny APS i właśnie czekam na wyniki trombofilii.
    Hej, daj znać jak będziesz mieć te wyniki. Czytałam że APS prowadzi do trombofilii nabytej a więc negatywny w pewnym sensie ją wyklucza, no ale pozostaje jeszcze trombofilia wrodzona... 🤔 Lekarz nie kazał mi badać, ale mam się zastanowić nad drożnością jajowodów i histereskopia

niemi
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 15 września 2022, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niemi wrote:
    Hej, daj znać jak będziesz mieć te wyniki. Czytałam że APS prowadzi do trombofilii nabytej a więc negatywny w pewnym sensie ją wyklucza, no ale pozostaje jeszcze trombofilia wrodzona... 🤔 Lekarz nie kazał mi badać, ale mam się zastanowić nad drożnością jajowodów i histereskopia
    Kompletnie nie tak jest.
    Zespół antyfosfolipidowy to jest choroba autoimmunologiczna. Może się pojawić w każdej chwili.
    Trombofilia wrodzona to choroba genetyczna i jest z nami od urodzenia, całe życie.
    Trombofilia nabyta to choroba układu krzepnięcia, zaburzenia w różnych substancjach odpowiadających za odpowiednie krzepnięcie krwi.
    Dziewczyny nie mylcie tych chorób, żadna żadnej nie wyklucza a każda może powodowac poronienia ale i martwe porody nawet donoszonej ciąży, a więc nieść naprawdę tragiczne konsekwencje.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• szkaradnyszkaradek Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2022, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To straszne że aż 1/3 ciąży kończy się poronieniem i tyle osób musi to przeżywać 😞 Wśród moich znajomych bardzo wiele osób przeżywało to przynajmniej raz, a na forum mam wrażenia że nieszczęścia chodzą parami i zawsze jedna zła wiadomość zwiastuje kolejną złą wiadomość 😞
    Gdyby któraś z was potrzebowała pomocy to Fundacja Ernesta udziela jej profesjonalnie i nieodpłatnie :
    "(...)chcielibyśmy Pani zaproponować konsultację w jednej z placówek z którymi współpracujemy. Naszą pomoc oferujemy w Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu, Poznaniu, Łodzi, Gdańsku, Gdyni i Katowicach. Czy chciałaby Pani skorzystać z takiej konsultacji?
    Nasza pomoc polega na zazwyczaj jednorazowych konsultacjach, na których będzie mieć Pani okazję aby dopytać o swój przypadek, otrzyma Pani informację jakie dalsze leczenie podjąć oraz jakie badania są zalecane.
    W ramach dalszej diagnostyki proponujemy:
    @konsultację genetyczną (można poprosić swojego lekarza o skierowanie do poradni w ramach kontraktu NFZ- wykonuje się kariotyp u pary)
    @badanie w kierunku zaburzeń hormonalnych (TSH, fT3, fT4, przeciwciała anty-TSH, anty-Tg, Trab, PRL, glukoza na czczo)
    @badania hematologiczne (antykoagulant tocznia, przeciwciała antykoardiolipinowe, przeciwciała anty-b2- glikoproteinie, aktywność białka S, białka C, mutacja czynnika Leiden, mutacja genu protrombiny, niedobór antytrombiny, przeciwciała ANA- minimum 6 tygodni od ostatniej ciąży)
    @badanie nasienia partnera (fragmentacja DNA)
    @suplementacja witaminy D3, kwas foliowy + @aktywne foliany
    @Zdrowa dieta
    Z laboratoriów które możemy polecić : Test DNA albo Alab"
    [email protected]
    [email protected]

marianmalinowski.pl/kalkulator-porodu/
    matkaaptekarka.pl/dobre-witaminy-prenatalne-dla-kobiet-planujacych-ciaze-w-ciazy-i-karmiacych-piersia-ranking/
    pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/
    mamaginekolog.pl/ciaza-i-porod/choroby-w-ciazy/cukrzyca-ciazowa/
    akademiaplodnosci.pl/blog/2020/09/04/002-poczatki-naszej-diety-podczas-staran-podcast/
    holistyczniezdrowi.pl/holistycznie-zdrowy-podcast
    natuli.pl/10-ksiazek-o-rodzicielstwie-ktore-warto-miec-w-domowej-bibliotece
    gdzierodzic.info/anioly-rodzic-po-ludzku-2022/
    akcesoria.zaufajpoloznej.pl/produkt/zestaw-porodowy/
    www.kappahl.com/pl-PL/ona/Bielizna/Staniki/amningsbh/biustonosz-bezszwowy-dla-kobiet-karmiacych-2-pack/740837/
    www.srokao.pl/2017/02/analiza-atoperal-baby-plus.html
    czytamyetykiety.pl/produkt-kosmetyczny/waterwipes-chusteczki-nasaczane-czysta-woda/
    www.bobowozki.com.pl/wozki-dzieciece/zestawy-3w1/p/2_184
    www.panmaterac.pl/materace-dla-niemowlat-6
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ