Poroniłam...co dalej
-
nick nieaktualnyDziewczyny opisze Wam moją krótką historię.
Zaszłam w ciążę odrazu po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych, mieliśmy wielkiego farta-do czasu
W 4tc poszła do swojego lekarza nfz by potwierdzić ciążę niestety nie było jeszcze nic widać, więc kazał zrobić bete no i wyszło że to 3/4 tc byłam pełna radosci, oczywiście mąż dowiedział się jako pierwszy, do lekarza poszłam tydzień po żeby potwierdzić po raz kolejny no i dalej nic. Lekarz kazał zrobić znów bete i znów była wyższa od poprzedniej 4/5 tc. Powiedział żeby przyjśc za 2 tygodnie- lekarz łaskawie zrobił usg i wyszedł pęcherzyk 1,4 cm ale zarodka brak-niby na ich sprzęcie widac dopiero od 2,5 cm pecherzyka jakikolwiek zarodek-wiec uzbroiłam się w cierpliwość i poszłam do lekarza 21 grudnia br ku mojemu zdziwiniu lekarz oznajmił mi że badania usg nie zrobi bo już wykorzytsalam limit na ten trymestr, skoro ostatnio było widać pecherzyk to wszystko jest w porządku, zapytałam go oburzona jaką ma pewność że tam to serduszko bije- to powiedział prosze być dobrej myśli na pewno jest wszystko w porządku, poza tym stwierdził że nie bedzie dziecka naświetlał żeby w szkole nie dostawało jedynek a ja żebym nie miała potem pretensji do niego własnie o oceny- totalny głupek.
Po wyjściu od lekarza nie dawało mi to spokoju że nie zrobił mi tego cholernego usg wiec postanowiłam czym predzej udać się do lekarza prywatnego, już teraz natychmiast, na szczescie się udało- wynik usg ciąża obumarła w 6tc a ja się o niej dowiedziałam dopiero w 10 tc-trzeba szybko udać się do szpitala na łyżeczkowanie
Byłam załamana i zła na siebie że od poczatku nie chodziłam do prywatnej przychodni.
23 grudnia miałam robione łyżeczkowanie po wczesniejszym wywołanym poronieniu (ból nie do opisania ) teraz jest 5 dni po stracie aniołka
Powiedzcie proszę czy mogę zacząć brać witaminy dla kobiet planujących ciążę?- czy coś specjalnego robić ?
jak o siebie zadbać?
wiem i czuję to że nie chcę długo czekać z kolejna ciążą. Poczekam te 2 miesiace o których lekarz mówił i rozpoczniemy strania. Natomiast teraz chcę się do nich jak najlepiej przygotować. Zmiana żywienia, witaminy itd czy to dobre? Czy wy też tak miałyście że obwiniacie się o to co się stało- że może za mało dbałyscie o siebie, przepracowywałyście się itd
ja mam nawet wyrzuty sumienia że chipsy raz czy drugi zjadłam
Wiem że pisze chaotycznie- przepraszam
-
Cześć! Ja też przeżyłam ciążę obumarłą w 11tc i po rozmowach z lekarzami bardzo się uspokoiłam. Podobno to bardzo częsty przypadek w puerwszej ciąży, a w drugiej może być już wszystko ok. Wiem, że ciężko sobie teraz z tym poradzic, sama byłam jeszcze niedawno w takiej sytuacji, ale po świętach wzięłam się w garść.
Lekarze mówią aby zaczać starania najwcześniej po 3 miesiącach, radzę wcześniej zrobić jeszcze usg i cytologię żeby sprawdzić czy wszystko się zagoiło.
-
nick nieaktualnyWitaj,, przykro mi bardzo !!!
To jest cos strasznego dla nas jak tracimy upragnioną ciążę !!!! . Wiem ze jest Ci ciężko, ale to nie twój wina!!! Ja tez w 5 tyg dowiedziałam sie ze ciąża sie zatrzymała i sadze ze poprostu coś. Zle sie połączyło lub jakies wady miał płód!! Możesz brać kwas foliowy i witaminy dla kobiet starających sie !
Pewnie SF ostaniesz po 2 tyg wynik histopatologiczny. U mnie nic nie wykazało! Poroniłam 31 marca a w kolejna ciążę zaszłam we wrześniu, a wiec musisz wierzyć ze kolejna ciąża będzie juz zdrowa!!
Ja się starałam 2 lata o dziecko i to poronienie tez przycięło mi skrzydła!! Ale postanowiłam sobie w duchu ze będę walczyć dalej !! I ty tez musisz walczyć nie poddawać sie i nie załamywać !!! -
nick nieaktualnyMonika nie ma na to reguły czy to pierwsza czy kolejna !!! Ja pierwsza miałam książkową ciążę a druga poleciała. W pierwszej ciąży wpadłam odrazu a ciążę którą straciłam leczyłam sie 2 lata !!
Różni lekarze różne opinie!! Jedni mówią czekać!! A inni dają zielone światło! Jest wiele dziewczyn które zachodzą zaraz w pierwszym cyklu po poronieniu i maja zdrowa ciążę ja odrazu sie starałam, ale nie udalo sie odrazu .. A wiec czekanie 2-4 miesiące to do mnie strata czasu, jak np jest wszystko wygojone . -
katarzyna_d - chodziło mi o ciążę obumarłą, że takie przypadki zdarzają się często w pierwszej ciąży, a kolejna może być już całkowicie zdrowa. Tak przynajmniej mówili mi ginekolodzy. Nawet mam koleżankę, które ma identyczną sytuację, pierwsza ciąża obumarła w 10tc, a druga w pełni zdrowa i donoszona, dlatego wierzę w to że tak jest .
-
nick nieaktualny
-
nissia29 bardzo mi przykro z powodu tego co Cię spotkało. Straciłaś dziecko - a to największy cios dla matki:( nie musisz być silna, i nic przyspieszać. Powoli podejmiesz decyzję o tym, kiedy będziesz gotowa na kolejną próbę. Myślę, że w "miedzyczasie" możesz wykonać podstawowe badania, żeby się lepiej przygotować i sprawdzić czy organizm prawidłowo funkcjonuje. Sprawdzić tarczycę, toxoplazmozę, czy podstawowe badania krwi i hormony. Niestety często się zdarza, że tracimy ciąże, a kolejne są juz książkowe, ale zawsze będziesz miała "spokojniejsza głowę".
Dużo siły życzęAmelka[*] - 17.03.13 (10tc)
Franio[*]- 16.06.14 (9tc)
Karolek[*]- 13.12.14 (10tc)
niedoczynność tarczycy, NK, MTHRF C667T homozygota - metylofolin 0,8mg, B6, B12, D3, eutyrox, acard,... -
Przykro mi z powodu twojej straty ja swoją ciążę także straciłam i nie tak dawno:-( w 9tc dowiedziałam się , że ciąża obumarła a pózniej to już potoczyło się samo pierwszo tabletki na wywołanie a pózniej zabieg..
Nissia29 a odebrałaś już wyniki HP? one ogólnie nie podają przyczyny poronienia ale czasem są istotne ..
Mi lekarz kazał czekać 2 mc z ponownymi staraniami żeby się endometrium odbudowało po zabiegu i w ogóle żeby dojść do siebie.
Z leków to kwas foliowy myślę ,że wystarczy. Dieta jest też ważna przynajmniej ja tak uważam:-) ja miałam kilka kg za dużo i musiałam wziąść się za siebie , dużo warzyw, owoców + soki świeżo wyciskane:-) -
nick nieaktualny
-
Ciąża w 99% obumiera gdy dziecko ma wady genetyczne. Tak mi mówił profesor nadzwyczajny genetyki z warszawy. Dlatego tez zaleca się kobietom badania. Często winna jest mutacja mthfr bo ma ja 20% ludzi. Na szczęście można ta mutacje leczyć aby obniżyć poziom homocysteiny.
-
nick nieaktualnyM@linka wrote:Dziewczyny czekam na 3 poronienie...bardzo proszę o pomoc - potrzebuję listę badań po poronieniu...nie mogę jej odnaleźć na forum...
Przykro mi bardzo ((
Tutaj wklejam listę jaką znalazłam w innym temacie:
Badania
1. Antygen tocznia ( lupus antykoagulant) we krwi
2. Przeciwciała antykardiolipinowe IgG, IgM
3. Przeciwciała przeciw beta-2 glikoproteinie 1 IgG, IgM
4. Przeciwciała przeciw fosfatydyloinozytolowi IgG, IgM
5. Przeciwciała przeciw fosfatydyloserynie IgG, IgM
6. Przeciwciała przeciw protrombinie IgG, IgM -
PIERWSZE 6 BADAŃ TO PEŁNE ROZPOZNANIE ZESPOŁU ANTYFOSFOLIPIDOWEGO, JEŚLI WSZYSTKIE BADANIA NIE BYŁY ROBIONE NIE MOŻNA GO WYKLUCZYĆ Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ.
7. Przeciwciała przeciwjądrowe ANA 1 oraz ANA 2
8. Przeciwciała przeciwłożyskowe
9. Mutacja czynnika V Leiden
10. Mutacja genu protrombiny 20210
11. Mutacja genu MTHFR C 766 T
12. Mutacja genu MTHFR A1298 C
13. Przeciwciała Allo- MLR+ test cytotoksyczny - ocena obecności przeciwciał blokujących ALLO-MLR.
15. Kariotypy partnerów
16. Wymazy z szyjki macicy w kierunku mycoplasma, ureplasma i chlamydia
17. KIŁA
TOXOPLAZMA IGG, IGM
CYTOMEGALOWIRUS IGG, IGM
18. Aktywnośc białka C
19. Aktywność białka S
20. Prolaktyna, progesteron, pozostałe hormony
21. Krzywa cukrowa i insulinowa
22. TEST potrójny nasienia lub badanie nasienia metodą TUNEL- inne badania nic nie wnoszą. Warto też zrobić badania w kierunku bakterii w nasieniu.
23. HOMOCYSTEINA
24. HSG lub laparoskopia w celu oceny budowy macicyM@linka lubi tę wiadomość
-