prolaktyna po poronieniu
-
Dziewczyny właśnie odebrałam wyniki prl i jestem trochę zmartwiona...
pierwszy raz badałam prolaktynę w maju i wynik był 23 ( byłam wtedy w ciąży, o której jeszcze nie wiedziałam). Wynik z dziś 29, przy normie do 23,3.
Czy macie jakieś doświadczenia w temacie zwiększenia się stężenia prl po poronieniu? Było ono 5dni po badaniu majowym.
Miesiączki dotychczas miałam regularne i nie specjalnie obfite.
ps. badania robiłam sama dla siebie, nie na zlecenie lekarza.
Dziękuje za odpowiedzi -
no hej ja badałam 4 mce po porodzie i miałam 10 ale przez dwa tyg brałam bromka w dawce 2x1 czyli końskiej dopiero na ovu się dowiedziałam że to mega dużo tak od razu puls miałam bardzo wysoki i ogólnie przy zmianach pozycji kręciło mi się w głowie.
teraz mam taki wyciek z sutka po owulce jak ścisnę tylko, lekarze mówili że to normalne ale mi spokoju nie dało i w środę zrobiłam PRL czekam na wyniki, napiszę jak będą bo sama jestem ciekawa.
pozdrawiam i powodzenia w starankach -
firanki na duszę wrote:Kaśka,
miałaś PRL 10 i już brałaś bromergon?!?!?!?!
Nie miało być 100 ?[/QUOTE
bromka brałam po porodzie przez dwa tyg, później robiłam badania po 4 mcach od brania i było 10 i uznałam że jest spoko
może mało czytelnie napisałam wcześniej -
cześć mam pytanie trzy tygodnie temu poroniłam w 10tc dzisiaj robiłam wyniki progesteron 7,7 ng/ml prolaktyna 12,92 ng/ml tsh 1,783 bµIU/ml według ovu jest 7 dpo jeżeli w ogóle była owu bo progesteron jakiś niski czy są to dobre wyniki wydaje mi się że prolaktyna jest za wysoka do lekarza mam iść po pierwszej @ a nie wiadomo kiedy to będzie już sama nie wiem.
MIśka94 lubi tę wiadomość
-
latte wrote:cześć mam pytanie trzy tygodnie temu poroniłam w 10tc dzisiaj robiłam wyniki progesteron 7,7 ng/ml prolaktyna 12,92 ng/ml tsh 1,783 bµIU/ml według ovu jest 7 dpo jeżeli w ogóle była owu bo progesteron jakiś niski czy są to dobre wyniki wydaje mi się że prolaktyna jest za wysoka do lekarza mam iść po pierwszej @ a nie wiadomo kiedy to będzie już sama nie wiem.
no hej latte
myślę że prolaktyna może być u mnie w labie do 25 norma -
Dziewczyny mam pytanie, muszę zbadać prolaktynę a nie pamiętam w którym dniu cyklu robi się to badanie, czy możecie mi podpowiedzieć??
Wiem że chyba do 6 dnia cyklu (tak gdzieś wyczytałam), aaa i jeszcze czy muszę być na czczo?
Ja biorę bromergon od dawna w sumie 1x1 i nie wiem czy noc przed badaniem powinnam wziąć normalną dawkę?
-
z tego co ja wiem to robi się 7 dni po owulacji, ale na prawdę różnie lekarze mówią. Z resztą u mnie w labo np są widełki jaki wynik w jakiej fazie cyklu Raczej trzeba być na czczo, a co do bromergonu to przykro mi ale nie pomogę
-
nick nieaktualnyWitam dziewczyny,
Jestem nowa ale chętnie przyłącze się do wątku. Jestem po 3 poronieniach i po 3 zmieniłam ginekologa który od razu zlecił badanie hormonów. Prolaktyna była prawie 39 przy normie 25 więc zdecydowanie podwyższona. Zalecono mi dostinex- jedna tabl raz w tyg. Po 3 tyg prolaktyna spadła mi do 3,5 a granica normy to 5. Obecnie biorę po pół tabl raz w tyg i teraz jest wszystko w normie
Zastanawim się tylko czy to mógł być jedyny powód moich poronień...
Pozdrawiam was serdecznie -