Planujesz zajść w ciążę jesienią?

Odkryj dopasowaną formułę z aktywnym folianem na czas starań o dziecko.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Skrócony urlop macierzyński po poronieniu krótszy niż 8 tygodni
Odpowiedz

Skrócony urlop macierzyński po poronieniu krótszy niż 8 tygodni

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Bennet Debiutantka

Wysłany: 14 września, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny,

czy któraś z Was wnioskowała o krótszy czas urlopu niż 8 tygodni i pracodawca wyraził zgodę?

Chciałabym zamienić dwutygodniowe zwolnienie lekarskie na urlop macierzyński, ale boję się, że pracodawca nie wyrazi zgody i by nie podpaść PIPowi wyśle mnie na pełne osiem tygodni.

Macie jakieś doświadczenia?

👩 1994 🧔1990

🌪 PCOS, endometrioza
  • Axana Autorytet

Wysłany: 14 września, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie może chyba nie wyrazić zgody, składasz po prostu u pracodawcy rezygnację z reszty. Ale jeśli już masz L4 to nie wiem jak wygląda taka zamiana

09/2017 (2cs) ⏸️ -> 06/2018 💙
    03/2020 (2cs) ⏸️ -> 11/2020 💙
    05/2026 (1cs) ⏸️❤️ -> 💔😭 9tc 👼
    09/2026 (2cs) ⏸️ zostań z nami nasza Kropeczko 🌈
  • nadzieja09 Autorytet

Wysłany: 14 września, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam wystawione l4 do końca czerwca, a 17.06 miałam wywoływane poronienie i wzięłam zaświadczenie o martwym urodzeniu do skróconego urlopu macierzyńskiego. W momencie w którym złożyłam wniosek u pracodawcy, l4 automatycznie się skończyło i zaczął się skrócony urlop macierzyński liczony od dnia poronienia (czyli jeśli złożyłam wniosek 25.06 to już od 8 dni byłam na skróconym urlopie macierzyńskim). Możesz wnioskować o ile chcesz czasu, jest chyba tylko jakieś minimum typu 7 dni, ale to Ty wybierasz w jakim wymiarze chcesz z niego skorzystać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września, 22:28

Starania od 09.2024
    👼🏼👼🏼👼🏼👼🏼👼🏼
    5+5, 3x cb, 7+1 puste jajo

💁‍♀️98’, 🤵‍♂️93’

❌kariotyp żeński zrównoważony z translokacją wzajemną (6;12), KIR Bx (2DS2) + mąż c2c2, podwyższone CD3/CD56 w endometrium, dodatnie CD138 (wyleczone), podejrzenie APS (dodatnie przeciwciała IgM p. beta-2-glikoproteinie), hashimoto (hormony w normie), morfologia nasienia 1% (poprawiona na 4%)

08.26 -> powrót do starań (euthyrox, metformina, acard, cyclogest, encorton, accofil, heparyna)
  • Niecierpliwa_ Autorytet

Wysłany: 15 września, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, ja też myślałam parę msc temu że można wziąć mniej, ale ostatnio się gdzieś natknęłam na info że musi być całość. Ja wybierałam całość więc aż tak w to nie wchodziłam.
    https://www.poronilam.pl/twoje-prawa/urlop-macierzynski-po-poronieniu/ Tutaj też jest że całość.
    Może jeszcze to skonsultuj z jakąś fundacją która ma ten temat przemielony, np Ronic po ludzku.

🙎‍♀️ 36 | 👨 34
    ⌛ od 08.2024

08.2025 • IUI ❌
    02.2026 • IUI (L + Ovi) ✅ ⏸️
    04.2026 • 💔 9 tc
    06.2026 • ⏸️

preg.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ