Skrócony urlop macierzyński po poronieniu krótszy niż 8 tygodni
-
Cześć Dziewczyny,
czy któraś z Was wnioskowała o krótszy czas urlopu niż 8 tygodni i pracodawca wyraził zgodę?
Chciałabym zamienić dwutygodniowe zwolnienie lekarskie na urlop macierzyński, ale boję się, że pracodawca nie wyrazi zgody i by nie podpaść PIPowi wyśle mnie na pełne osiem tygodni.
Macie jakieś doświadczenia?👩 1994 🧔1990
🌪 PCOS, endometrioza -
Nie może chyba nie wyrazić zgody, składasz po prostu u pracodawcy rezygnację z reszty. Ale jeśli już masz L4 to nie wiem jak wygląda taka zamiana09/2017 (2cs) ⏸️ -> 06/2018 💙
03/2020 (2cs) ⏸️ -> 11/2020 💙
05/2026 (1cs) ⏸️❤️ -> 💔😭 9tc 👼
09/2026 (2cs) ⏸️ zostań z nami nasza Kropeczko 🌈 -
Ja miałam wystawione l4 do końca czerwca, a 17.06 miałam wywoływane poronienie i wzięłam zaświadczenie o martwym urodzeniu do skróconego urlopu macierzyńskiego. W momencie w którym złożyłam wniosek u pracodawcy, l4 automatycznie się skończyło i zaczął się skrócony urlop macierzyński liczony od dnia poronienia (czyli jeśli złożyłam wniosek 25.06 to już od 8 dni byłam na skróconym urlopie macierzyńskim). Możesz wnioskować o ile chcesz czasu, jest chyba tylko jakieś minimum typu 7 dni, ale to Ty wybierasz w jakim wymiarze chcesz z niego skorzystać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września, 22:28
Starania od 09.2024
👼🏼👼🏼👼🏼👼🏼👼🏼
5+5, 3x cb, 7+1 puste jajo
💁♀️98’, 🤵♂️93’
❌kariotyp żeński zrównoważony z translokacją wzajemną (6;12), KIR Bx (2DS2) + mąż c2c2, podwyższone CD3/CD56 w endometrium, dodatnie CD138 (wyleczone), podejrzenie APS (dodatnie przeciwciała IgM p. beta-2-glikoproteinie), hashimoto (hormony w normie), morfologia nasienia 1% (poprawiona na 4%)
08.26 -> powrót do starań (euthyrox, metformina, acard, cyclogest, encorton, accofil, heparyna) -
Wiecie co, ja też myślałam parę msc temu że można wziąć mniej, ale ostatnio się gdzieś natknęłam na info że musi być całość. Ja wybierałam całość więc aż tak w to nie wchodziłam.
https://www.poronilam.pl/twoje-prawa/urlop-macierzynski-po-poronieniu/ Tutaj też jest że całość.
Może jeszcze to skonsultuj z jakąś fundacją która ma ten temat przemielony, np Ronic po ludzku. -