X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Trzecie poronienie
Odpowiedz

Trzecie poronienie

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Lukrecja// Nowa

Wysłany: 17 kwietnia, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
Nie wiem już, co robić. Piszę ten post z ciężkim sercem, bo czekam już na trzecie poronienie i czuję się po prostu rozbita.
    Pierwsze było trzy lata temu – ciąża prawdopodobnie bezzarodkowa. Mówię „prawdopodobnie”, bo moja ginekolog mówiła, że widziała zarodek, ale nie było akcji serca. Dostałam skierowanie z diagnozą: ciąża obumarła. W szpitalu jednak powiedzieli, że to puste jajo płodowe. Miałam wywoływane poronienie tabletkami w 9 tc.
    Dwa miesiące temu poroniłam ciążę biochemiczną – beta najpierw rosła książkowo, a potem nagle zaczęła spadać.
    A teraz? Zrobiłam progesteron – był niski (6,33),więc dostałam Duphaston i Luteinę. Myślałam że może tu leży problem. Brałam te leki z tydzień, ale po badaniu ginekologicznym zaczęłam krwawić, więc zrobiłam betę. Wczoraj było 420, dziś już 280. Czekam na kolejne poronienie.
    Chyba czas zacząć robić jakieś badania, ale kompletnie nie wiem, od czego zacząć. Czy możecie mnie pokierować? To trzecie poronienie dobiło mnie bardzo. Mam 25 lat, zawsze marzyłam o własnej rodzinie, ale czuję teraz, że chyba nie jest mi to dane :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia, 17:37

• Dotipik Ekspertka

Wysłany: 17 kwietnia, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukrecja// wrote:
    Dziewczyny,
Nie wiem już, co robić. Piszę ten post z ciężkim sercem, bo czekam już na trzecie poronienie i czuję się po prostu rozbita.
    Pierwsze było trzy lata temu – ciąża prawdopodobnie bezzarodkowa. Mówię „prawdopodobnie”, bo moja ginekolog mówiła, że widziała zarodek, ale nie było akcji serca. Dostałam skierowanie z diagnozą: ciąża obumarła. W szpitalu jednak powiedzieli, że to puste jajo płodowe. Miałam wywoływane poronienie tabletkami w 9 tc.
    Dwa miesiące temu poroniłam ciążę biochemiczną – beta najpierw rosła książkowo, a potem nagle zaczęła spadać.
    A teraz? Zrobiłam progesteron – był niski (6,33),więc dostałam Duphaston i Luteinę. Myślałam że może tu leży problem. Brałam te leki z tydzień, ale po badaniu ginekologicznym zaczęłam krwawić, więc zrobiłam betę. Wczoraj było 420, dziś już 280. Czekam na kolejne poronienie.
    Chyba czas zacząć robić jakieś badania, ale kompletnie nie wiem, od czego zacząć. Czy możecie mnie pokierować? To trzecie poronienie dobiło mnie bardzo. Mam 25 lat, zawsze marzyłam o własnej rodzinie, ale czuję teraz, że chyba nie jest mi to dane :(
    Cześć Kochana. Tak szczerze to lepiej żeby Cię jakiś lekarz poprowadził. Zrob wywiad w środowisku, który jest fajny, konkretny i zaangażowany. Jak nie wykonywałaś żadnych badan wcześniej, to możesz zacząć od jakiś podstawowych, np. TSH, glukoza, insulina. Badań jest mnóstwo, lepiej żeby zlecił je lekarz. Nie każdy potem chce interpretować, jak czegoś nie zlecił (choc to jest rzadkość, ale tacy się też znajdą). Może będą musieli Ci zrobić histeroskopie, jakieś dobre USG. Zobacz też, co "podpowiada" Ci Twoja intuicja czy organizm. Powiem Ci, że ja mam mało kobiet w swoim otoczeniu, które nie straciły ciąży albo nie poroniły. Wiem, że to jest małe pocieszenie ale jesteś młoda i to jest Twoim atutem. W sensie, że nie masz wyścigu z czasem. Pozbieraj się, odpocznij i powalcz. Różne mogą być przyczyny poronień, każda inna. Albo każda ta sama. Czasami trzeba powalczyć o swoje szczęście. Możesz sobie jeszcze zrobić ATPO, celiakie.
    A i jeszcze zrob sobie podstawowe wymazy, zrob sobie chlamydie, mycoplazme i ureaplazme. Wymaz z szyjki na posiew.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia, 18:03

• Ania1985 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia, 01:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukrecja// wrote:
    Dziewczyny,

Czesc, przede wszystkim trzeba znalezc dobrego lekarza i nie oszczedzac na badaniach.
    Koniecznie przebadaj sie w kierunku zespolu antyfosfolipidowego/trombofilii.

Ja miałam pierwsza ciaze biochemiczna, kolejna skonczyla sie brakiem tetna w 10tc, trzeci raz juz nie chcialam ryzykowac. U mnie wyszedl jeden parametr nieprawidłowy wsrod wszystkich prawodlowych parametrow badajac sie w kierunku zespolu antyfosfolipidowego. Ale ja robilam bardzo rozszerzone badania, nie takie podstawowe, które mozna kupic np na testdna. Ale to musialby ciebie poprowadzić dobry lekarz.

Jak zaszlam w ciaze trzeci raz, to od razu mialam zaleconą heparynę.

Dzis tule synka…

Na pewno sie uda, jestes mloda! Masz czas. Tylko znajdz dobrego lekarza i sie nie poddawaj!

Ja moge z czystym sumieniem polecic moja pania doktor, jezeli nie masz daleko do Krakowa.

age.png

1.2023 - cb [*]
    4.2023 - 10tc [*]
    👶 - 10.07.2024 - synek (CC)
    Nabyty zespół anyfosfolipidowy, heparyna w ciąży. 💉
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ