X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Wady losowe
Odpowiedz

Wady losowe

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Syla30 Znajoma

Wysłany: 8 września, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ☺️

Szukam pomocy a może przeczytania podobnych historii tak jak moja gdzie może nakieruje mnie wraz z mężem na podjęcie różnych decyzji .
    Mianowicie chodzi o wady losowe .
    Pierwsza ciąża zakończyła się przez wadę T18( dziewczynka).
    Druga ciąża była to ciąża pozamaciczna szyjkowa, zarodek zagnieździł się w szyjce . Bardzo rzadkie zjawisko. Nie został przebadany więc nie wiemy czy był zdrowy.
    Trzecia ciąża zakończona przez wadę T21( dziewczynka)
    Dodam że mamy dopiero 30,31 lat . Kariotypy ok, nasienie też . Myślę że może być problem u mnie z jakością komórki .
    I teraz nie wiemy czy starać się naturalnie i znowu jakby nie wyszło przechodzić przez to wszystko 4 raz i znowu chować następne dziecko . Czy iść już w in vitro z badaniem zarodków . Ten koszmar trwa od 2023 roku . Nie mamy dzieci .
    Dlatego szukam par z podobnymi problemami aby poczytać i jakoś ułożyć sobie plan .

• Nessie Autorytet

Wysłany: 8 września, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie wszystkie zarodki da się przebadać i nie wszystkie kliniki robią badania. Ja nie mogłam badać bo mój zarodek był CC (3.3.) mimo że miałam IVF.

A w których tygodniach kończyła się ciąża i czy robiłaś inne badania oprócz kariotypu? Np. badania DNA pod kątem trombofilii, biopsję endometrium?

👩🏻36 lat
    👨🏻 33 lata - zdrowy ✅
    Starania od 2022 roku

Kariotypy OK ✅
    FraX OK ✅
    AMH 1,5 (10.24) -> 0,3 (01.25) -> 0,7 (03.25) -> 0,4 (06.25) -> 1,2 (09.25)

Mięśniaki, torbiel endometrialna (endometrioza III bądź IV stopnia), niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50)

Od 11.2024 r. program MZ IVF
    1 IVF
    Od 11.2024 - dieta przeciwzapalna, zdrowe jedzenie
    03.12 (4dc) - 09.12.2024 stymulacja Menopur, Orgalutran, Ovitrelle. 10.12 - punkcja, pobrana 1 komórka, padła w 2 dobie, 0❄️
    02.2025 - mezoterapia jajników
    Od 02.2025 do 06.2025 - akupunktura

2 IVF
    27.04 (2dc) - 11.05.2025 stymulacja Gonapeptyl daily, Gonal, Menopur, Ovitrelle. 12.05 - punkcja, pobrana 1 komórka -> 1❄️ 4.3.3. (6 doba) -> 16.06 - transfer FET -> 8t 💔 poronienie
    08.2025 - biopsja endometrium -> zapalenie -> antybiotyk
    Od 08/09.2025 - komora normobaryczna, akupunktura, siłownia, suplementacja

3 IVF
    2026? Czekamy na 💵
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ