Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Wysoka Prolaktyna !
Odpowiedz

Wysoka Prolaktyna !

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Cinkusia Debiutantka

Wysłany: 17 listopada 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Jestem po dwoch poronieniach i do tej pory nie mialam zadnych dodatkowych badan, od ostatniej straty minelo 9 miesiecy, tak tez zmienilam lekarza i zaczelam robic badania, celem podjecia kolejnej prob, dodam tylko ze co do poronien na wcześniej wykonanych badaniach nic nie wyszlo ...dzis popedzilam do poradni po me wyniki i co mnie zdziwilo, poziom PROLAKTYNY 2795 ulu/ml . Wizyte ma dopiero 15 go grudnia bo czekam na resztę wynikow by z kompletem udac sie do P.Doktor.

Chciałam dopytac bo klebia mi sie rozne mysli czy szybko mozna zbic lekami prolaktyne ? Cykle mam nawet regularne co 25-29 dni, testy owulacyjne pokazuja ze owulacja rzekomo wystepuje, tylko te nabrzmiale, powiekszone i bolesne piersi. Czy prolaktyna mogla byc powodem wczesnych poronien ?

Pozdrawiam Was i sciskam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2017, 15:08

Czekam z niecierpliwością na cud ...
  • Kingulla Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2017, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo duży poziom prolaktyny. Niby prolaktyna blokuje owulację, ale skoro u Ciebie ona jest to może być prolaktynemia czynnościowa czyli w chwilach stresu, po <3, przez przejedzenie może się podwyższać, ale nie ma wpływu na owulację. Mimo wszystko powinnaś dostać leki. Ja biorę bromergon a miałam coś ok 900. Ponoć szybko spada, ja jeszcze swojej nie badałąm bo biorę dopiero 3 tydzień bromka.

2010 - misiu 💙🐻

Starania od I 2016
    08.2016 - zaśniad całkowity
    05.2019 IVF Kriobank - 1 x3BB 😭
    beta <1.05
    03.2020 😭 ciąża pozamaciczna/resekcja prawego jajowodu
    07.2024 Invicta Wrocław
    22.07 - start stymulacji (Menopur 225+ Orgalutran)
    ❄ 3.1.1 🙂
    ❄3.2.2
    ❄4.1.2 😞
    ❄4.2.2
    👩🏻 '89
    IO, hiperprolaktynemia
    TSH- 1,4
    Kariotyp ✅
    👨🏻 '83
    Nasienie ✅
    Kariotyp ✅
    30.09 ----> ❄ 4.1.2 💙
    04.10 beta dla kliniki 6,7;prog 27;estradiol 1000
    07.10 - beta 3,1 cb?
    28.10 ----> ❄3.1.1 (+relanium)
    5 dpt⏸
    7 dpt - beta 57,4
    9 dpt - beta 134
    11dpt- beta 300,44 prog. 26
    15dpt - 1660 prog. 28
    17 dpt - plamienie
    18 dpt - 5718
    21 dpt - krwawienie, bez ustalonej przyczyny 2,1 CRL - miga ❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2017, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prolaktyne zbijalam dostinexem. Warto zrobić rezonans przysadki mózgowej w celu wykluczenia gruczolaka. W ciąży prolaktyna rośnie tak czy siak wiec wpływu na poronienie chyba nie powinna mieć.

• Bogusia Bogusia Koleżanka

Wysłany: 26 listopada 2017, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja 3 miesiace po poronieniumam prolaktynę 20, kiedy zaszłam w ciążę, miałam około 12. Jak czytam że macie owulację przy takich wielkich prolaktynach, to się dziwie, bo ja przy 20 nie mam :-(

Aniołeczek 7 tydz [*] 18.08.2017
    8p3os65gn0in465r.png
    mhsvzbmhns0y9x3z.png
    19.02.2019 [*]
  • AnnaZ Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2017, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co Was skłoniło do zrobienia badania prolaktyny?
    Ja mam drugi cykl strasznie bolesne piersi, w pierwszym cyklu tylko po ovu, a w tym po miesiączce i nad, a mam połowę cyklu. W życiu mnie tak nie bolały. W dniu owu pojawiło się brunatne plamienie. Cykle mam regularne i zastanawiam się nad objawami za dużej prolaktyny.

2013 Córka - największa miłość
    7.04.2017 - 9tc [*] Aniołek
    12.2017 cp
  • Bogusia Bogusia Koleżanka

Wysłany: 29 listopada 2017, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zmierzyłam prolaktynę bo zbyt wysoka blokuje owulację. No i chciałam sprawdzić, czy po poronieniu nie wariuje.

Aniołeczek 7 tydz [*] 18.08.2017
    8p3os65gn0in465r.png
    mhsvzbmhns0y9x3z.png
    19.02.2019 [*]
  • marcela123 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja badałam prolaktyne na początku starań. Trafiłam do dobrego lekarza. Jak powiedziałam Pani doktor o staraniach to sama dała mi skierowanie na zbadanie wszystkich hormonów. Początkowo wynik 26 później 63, ale wydaje mi się ze ten drugi wynik to trochę ze stresu bo wiedziałam z czym wiąże się ten hormon. Dla zbicia dostałam ziołowe tabletki Chasterberry Fruit z niepokalankiem i Bromergon co drugi dzień po pół tabletki. Chociaż inna gin stwierdziła że z takim wynikiem pewnie i tak bym w ciążę zaszła.

KatWomanDo lubi tę wiadomość

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • antubis84 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2017, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaZ wrote:
    Co Was skłoniło do zrobienia badania prolaktyny?
    Ja mam drugi cykl strasznie bolesne piersi, w pierwszym cyklu tylko po ovu, a w tym po miesiączce i nad, a mam połowę cyklu. W życiu mnie tak nie bolały. W dniu owu pojawiło się brunatne plamienie. Cykle mam regularne i zastanawiam się nad objawami za dużej prolaktyny.

Ja zbadałam prolaktynę ponieważ tak zalecił ginekolog. Okazało się, że prolaktyna wynosiła u mnie 36. Ginekolog stwierdził, że za wysoka, przepisał bromergon 1/2 tabletki, ale jednocześnie miałam monitoring cyklu i owulacje miałam i w tym cyklu i poprzednim. Dodam, że mam także niedoczynność tarczycy a to może powodować problemy z protokolarną (aczkolwiek jestem pod kontrolą endokrynologa i moje tsh wynosi między 1,5 a 2 )

• antubis84 Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2017, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jakie dawki bromergonu zalecili Wam lekarze i przy jakiej wysokości prolaktyny ? Mi przy poziomie prolaktyny 36 przepisał 1/2 tabletki i po miesiącu poziom spadł tylko do 30 więc się zastanawiam czy dawka leku nie jest za mała ....?

Zefirka81 lubi tę wiadomość

• marcela123 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy wyniku 63 miałam po połowie tab co drugi dzień i dodatkowo niepokalanek Chasterberry Fruits od Swansona. Nie badalam jej później bo w trzecim cyklu brania tych leków zaszłam w ciążę.

antubis84 lubi tę wiadomość

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • JJ. Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badając w maju prolaktynę miałam 40 ! Dostałam bromergon - 1 tabletka dziennie. po miesiącu spadła do 21, w kolejnym miesiącu było 17 i zaszłam w ciążę (ciąża zatrzymana w 13tygodniu). Pomimo wysokiej prolaktyny - owulację miałam. Teraz piję bromergon 1 tabletkę dziennie ale nie wiem jaki jest jej wyniki, badań jeszcze nie robiłam.

JJ.

- 13tc [*] - ciąża obumarła - 27.10.2017
    - grudzień 2020 - ciąża biochemiczna

- Endometrioza 1 stopnia
    - Słabo drożony (niedrożny) lewy jajowód
    - MTHFR 677-C / układ heterozygotyczny
    - PAI- 1 4G / układ homozygotyczny
    - Hashimoto

08.06.2022 - CUD !!! Ignaś

...Ponieważ znosiłaś chorobę z poddaniem się Woli Bożej , Bóg udzieli Ci tej łaski na Moją prośbę...
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ