Wysoka Prolaktyna !
-
Hej
Jestem po dwoch poronieniach i do tej pory nie mialam zadnych dodatkowych badan, od ostatniej straty minelo 9 miesiecy, tak tez zmienilam lekarza i zaczelam robic badania, celem podjecia kolejnej prob, dodam tylko ze co do poronien na wcześniej wykonanych badaniach nic nie wyszlo ...dzis popedzilam do poradni po me wyniki i co mnie zdziwilo, poziom PROLAKTYNY 2795 ulu/ml . Wizyte ma dopiero 15 go grudnia bo czekam na resztę wynikow by z kompletem udac sie do P.Doktor.
Chciałam dopytac bo klebia mi sie rozne mysli czy szybko mozna zbic lekami prolaktyne ? Cykle mam nawet regularne co 25-29 dni, testy owulacyjne pokazuja ze owulacja rzekomo wystepuje, tylko te nabrzmiale, powiekszone i bolesne piersi. Czy prolaktyna mogla byc powodem wczesnych poronien ?
Pozdrawiam Was i sciskam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2017, 15:08
Czekam z niecierpliwością na cud ... -
Bardzo duży poziom prolaktyny. Niby prolaktyna blokuje owulację, ale skoro u Ciebie ona jest to może być prolaktynemia czynnościowa czyli w chwilach stresu, po , przez przejedzenie może się podwyższać, ale nie ma wpływu na owulację. Mimo wszystko powinnaś dostać leki. Ja biorę bromergon a miałam coś ok 900. Ponoć szybko spada, ja jeszcze swojej nie badałąm bo biorę dopiero 3 tydzień bromka.2010 - misiu 💙🐻
Starania od I 2016
08.2016 - zaśniad całkowity
05.2019 IVF Kriobank - 1 x3BB 😭
beta <1.05
03.2020 😭 ciąża pozamaciczna/resekcja prawego jajowodu
07.2024 Invicta Wrocław
22.07 - start stymulacji (Menopur 225+ Orgalutran)
❄ 3.1.1 🙂
❄3.2.2
❄4.1.2 😞
❄4.2.2
👩🏻 '89
IO, hiperprolaktynemia
TSH- 1,4
Kariotyp ✅
👨🏻 '83
Nasienie ✅
Kariotyp ✅
30.09 ----> ❄ 4.1.2 💙
04.10 beta dla kliniki 6,7;prog 27;estradiol 1000
07.10 - beta 3,1 cb?
28.10 ----> ❄3.1.1 (+relanium)
5 dpt⏸
7 dpt - beta 57,4
9 dpt - beta 134
11dpt- beta 300,44 prog. 26
15dpt - 1660 prog. 28
17 dpt - plamienie
18 dpt - 5718
21 dpt - krwawienie, bez ustalonej przyczyny 2,1 CRL - miga ❤ -
nick nieaktualny
-
Co Was skłoniło do zrobienia badania prolaktyny?
Ja mam drugi cykl strasznie bolesne piersi, w pierwszym cyklu tylko po ovu, a w tym po miesiączce i nad, a mam połowę cyklu. W życiu mnie tak nie bolały. W dniu owu pojawiło się brunatne plamienie. Cykle mam regularne i zastanawiam się nad objawami za dużej prolaktyny.2013 Córka - największa miłość
7.04.2017 - 9tc [*] Aniołek
12.2017 cp
-
Ja badałam prolaktyne na początku starań. Trafiłam do dobrego lekarza. Jak powiedziałam Pani doktor o staraniach to sama dała mi skierowanie na zbadanie wszystkich hormonów. Początkowo wynik 26 później 63, ale wydaje mi się ze ten drugi wynik to trochę ze stresu bo wiedziałam z czym wiąże się ten hormon. Dla zbicia dostałam ziołowe tabletki Chasterberry Fruit z niepokalankiem i Bromergon co drugi dzień po pół tabletki. Chociaż inna gin stwierdziła że z takim wynikiem pewnie i tak bym w ciążę zaszła.
KatWomanDo lubi tę wiadomość
Aniołek 17.10.2017- 8t5d
-
AnnaZ wrote:Co Was skłoniło do zrobienia badania prolaktyny?
Ja mam drugi cykl strasznie bolesne piersi, w pierwszym cyklu tylko po ovu, a w tym po miesiączce i nad, a mam połowę cyklu. W życiu mnie tak nie bolały. W dniu owu pojawiło się brunatne plamienie. Cykle mam regularne i zastanawiam się nad objawami za dużej prolaktyny.
Ja zbadałam prolaktynę ponieważ tak zalecił ginekolog. Okazało się, że prolaktyna wynosiła u mnie 36. Ginekolog stwierdził, że za wysoka, przepisał bromergon 1/2 tabletki, ale jednocześnie miałam monitoring cyklu i owulacje miałam i w tym cyklu i poprzednim. Dodam, że mam także niedoczynność tarczycy a to może powodować problemy z protokolarną (aczkolwiek jestem pod kontrolą endokrynologa i moje tsh wynosi między 1,5 a 2 ) -
Dziewczyny a jakie dawki bromergonu zalecili Wam lekarze i przy jakiej wysokości prolaktyny ? Mi przy poziomie prolaktyny 36 przepisał 1/2 tabletki i po miesiącu poziom spadł tylko do 30 więc się zastanawiam czy dawka leku nie jest za mała ....?
Zefirka81 lubi tę wiadomość
-
Badając w maju prolaktynę miałam 40 ! Dostałam bromergon - 1 tabletka dziennie. po miesiącu spadła do 21, w kolejnym miesiącu było 17 i zaszłam w ciążę (ciąża zatrzymana w 13tygodniu). Pomimo wysokiej prolaktyny - owulację miałam. Teraz piję bromergon 1 tabletkę dziennie ale nie wiem jaki jest jej wyniki, badań jeszcze nie robiłam.JJ.
- 13tc [*] - ciąża obumarła - 27.10.2017
- grudzień 2020 - ciąża biochemiczna
- Endometrioza 1 stopnia
- Słabo drożony (niedrożny) lewy jajowód
- MTHFR 677-C / układ heterozygotyczny
- PAI- 1 4G / układ homozygotyczny
- Hashimoto
08.06.2022 - CUD !!! Ignaś
...Ponieważ znosiłaś chorobę z poddaniem się Woli Bożej , Bóg udzieli Ci tej łaski na Moją prośbę... -