X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Poronienie Zabieg aspiracji próżniowej - późniejsze starania?
Odpowiedz

Zabieg aspiracji próżniowej - późniejsze starania?

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Winny_Lis Debiutantka

Wysłany: 30 lipca, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim!

29.07.2025 przeszłam zabieg aspiracji próżniowej- poronienie chybione. Jest to juz drugie pod rząd, wczesniej w czerwcu ciąża biochemiczna.

Chciałam zapytać dziewczyn, które przeszły podobne historię, co dalej? Czy po jednym cyklu (wg zaleceń lekarza) starać się ponownie? Czy zrobić jakies badania? Czy polować teraz na owulację?

age.png

07.2025 poronienie chybione (? 5 tydzień + OHSS bez stymulacji) aspiracja próżniowa 28.07.2025
  • Fox Znajoma

Wysłany: 4 sierpnia, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Trochę liczyłam, ze ktoś w Twoim wątku sie wypowiedział, bo sama jestem w podobnej sytuacji.
    Moj lekarz ma dość luźne podejście do wszystkiego mam wrażenie i wręcz rozważam zmianę, ale również powiedział, że po pierwszej miesiączce działać.

• Ania.x Koleżanka

Wysłany: 4 sierpnia, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! Przykro mi ze was to spotkało...
    Jeśli chodzi o ponowne starania ja również mialam zielone światło po zabiegu, nie zdecydowałam się na to ze względów psychicznych. Mówi się że organizm pamięta ciąże i jest łatwiej, ale nie wiem ile w tym prawdy. Mój pierwszy cykl po każdym poronieniu był bezowulacyjny, ale jak wiadomo każda kobieta jest inna.
    Kwestią badań to w zasadzie temat rzeka. Mi po pierwszym poronieniu mówiono ze zazwyczaj to statystka, wtedy też nie robiłam badań. Po drugim (cb) zaczęłam szukać i stopniowo sie badać, po trzecim zgłosiłam się do kliniki i tam wykonano dużo badań. Przyczyn nie znam do dzisiaj. Te badania które mialam nic nie wykazały.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia, 11:51

💔 06/23 10 tc
    💔12/23 cb
    💔06/24 8 tc
    🩵🌈 05/25
  • Mart0511 Koleżanka

Wysłany: 4 sierpnia, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Winny_Lis wrote:
    Cześć wszystkim!

29.07.2025 przeszłam zabieg aspiracji próżniowej- poronienie chybione. Jest to juz drugie pod rząd, wczesniej w czerwcu ciąża biochemiczna.

Chciałam zapytać dziewczyn, które przeszły podobne historię, co dalej? Czy po jednym cyklu (wg zaleceń lekarza) starać się ponownie? Czy zrobić jakies badania? Czy polować teraz na owulację?

Ja byłam u lekarza tydz po indukcji tabletkami, wg zaleceń że szpitala. Zrobił mi USG i powiedział, że praktycznie ładnie się już oczyściło i za miesiąc możemy zacząć starać się.
    Badań żadnych mi nie zlecił, bo stwierdził, że pierwsze ciążę często się tak kończą, że występuje wada genetyczna "matka natura wie co robi".
    Sama go poprosiłam, żeby mi dał badania na tarczycę, glukozę z insulina, ferrytyne, prolaktynę, witaminy i kwas foliowy. W moim przypadku wyszło tylko, że muszę witaminę D3 brać, bo wyszła do suplementacji, a reszta w sumie badań wyszła bardzo ładnie, więc przestałam szukać przyczyny.
    Teraz 13go mam lekarza i też się zastanawiam, czy według zaleceń poprzedniego już zaczynać próbę, miesiączka lada dzień się skończy, czy poczekać na decyzję drugiego

• Fox Znajoma

Wysłany: 5 sierpnia, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mart0511 wrote:
    Ja byłam u lekarza tydz po indukcji tabletkami, wg zaleceń że szpitala. Zrobił mi USG i powiedział, że praktycznie ładnie się już oczyściło i za miesiąc możemy zacząć starać się.
    Badań żadnych mi nie zlecił, bo stwierdził, że pierwsze ciążę często się tak kończą, że występuje wada genetyczna "matka natura wie co robi".
    Sama go poprosiłam, żeby mi dał badania na tarczycę, glukozę z insulina, ferrytyne, prolaktynę, witaminy i kwas foliowy. W moim przypadku wyszło tylko, że muszę witaminę D3 brać, bo wyszła do suplementacji, a reszta w sumie badań wyszła bardzo ładnie, więc przestałam szukać przyczyny.
    Teraz 13go mam lekarza i też się zastanawiam, czy według zaleceń poprzedniego już zaczynać próbę, miesiączka lada dzień się skończy, czy poczekać na decyzję drugiego

Jeśli będziesz sie czuła pewniej to poczekaj na zalecenia drugiego lekarza. Zawsze to utwierdzenie.

Ja mam np mętlik w głowie, bo bardzo bym nie chciała czekać aż do miesiączki, ale wiem że moze to buc skrajnie nieodpowiedzialne...

• Mart0511 Koleżanka

Wysłany: 5 sierpnia, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fox wrote:
    Jeśli będziesz sie czuła pewniej to poczekaj na zalecenia drugiego lekarza. Zawsze to utwierdzenie.

Ja mam np mętlik w głowie, bo bardzo bym nie chciała czekać aż do miesiączki, ale wiem że moze to buc skrajnie nieodpowiedzialne...

Też właśnie nie chce czekac na lekarza, jakby się przesunęła miesiączka bo owulacja może mi przejść koło nosa.
    Jeszcze pomyśle, do okresu to czekałam, bo jeszcze beta mi wtedy nie spadła

• Fox Znajoma

Wysłany: 5 sierpnia, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mart0511 wrote:
    Też właśnie nie chce czekac na lekarza, jakby się przesunęła miesiączka bo owulacja może mi przejść koło nosa.
    Jeszcze pomyśle, do okresu to czekałam, bo jeszcze beta mi wtedy nie spadła

Ale miałaś juz USG po zabiegu? Wszystko było ok?
    Ja na betę pojadę w sobotę- to bedzie dzien decydujący.

• Mart0511 Koleżanka

Wysłany: 5 sierpnia, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fox wrote:
    Ale miałaś juz USG po zabiegu? Wszystko było ok?
    Ja na betę pojadę w sobotę- to bedzie dzien decydujący.

Ja miałam indukcje tabletkami.
    USG miałam tydzień po szpitalu, lekarz powiedział, że wszystko jest ok

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ