Alergia na leki znieczulające
-
Cześć dziewczyny!
Nie widziałam podobnego tematu, więc założyłam ten.
Powiedzcie, czy któraś z Was robiła sobie testy alergiczne na znieczulenie, które podawane jest przy porodzie?
Ja mam dość sporo alergii i mój lekarz zasugerował żebym zrobiła takie testy przed porodem... Bo jeśli jestem uczulona i dostanę znieczulenie przy porodzie sn (albo nawet to, które się daje przy cc, jeśli będzie konieczność wykonania cc u mnie), to może wystąpić szok anafilaktyczny...
Jeśli któraś z Was robiła takie testy, dajcie znać ile to mniej więcej kosztuje i gdzie robiłyście.
Ja mam problem w Krakowie - wydzwaniam do potencjalnych placówek i szpitali, ale nie robią albo robią tylko na 1 substancję, a ja mam wypisane 4...
Jak trzeba będzie to pojadę do Katowic lub Warszawy... -
Mam alergie wziewne (głównie pyłki traw), kontaktowe i pokarmowe.
U dentysty kiedyś miałam problem - przy chirurgicznym usuwaniu ósemek - dostałam wtedy równocześnie przez wenflon antybiotyk i znieczulenie takie bardziej zaawansowane, bo to było cięcie dziąsła - i odpłynęłam na fotelu, a miałam być przytomna. No i anestezjolog musiał coś mi podać żebym wróciła do świata żywych. -
nick nieaktualnyDeidre, ja też mam uczulenie na sporo leków, głównie antybiotyki i mocniejsze leki, za to żadnych wziewnych czy pokarmowych.
Na szczęście podczas porodu córki jak dostałam ZZO to nic się nie stało, ale nie słyszałam wtedy nawet o tym, że są wykonywane badania na znieczulenie.deidre lubi tę wiadomość
-
Ja też bym pewnie nie miała pojęcia o testach alergicznych na środki znieczulające, gdyby nie mój lekarz pulmonolog... To ona mi powiedziała żebym je sobie zrobiła (byłam już wtedy w ciąży). Dała mi nawet namiar na placówkę gdzie je mogę zrobić. Tylko jak tam zadzwoniłam to się okazało że od roku ich już nie robią (nie opłacało im się ).
No więc obdzwoniłam cały Kraków... udało mi się w końcu sensownie porozmawiać z pewną pielęgniarką w prywatnej poradni alergologicznej i mi powiedziała że prawdopodobnie i tak nikt się nie podejmie robienia testów ciężarnej...
Ostatnia i jedyna szansa to przy przyjęciu do porodu, mam naciskać na zrobienie mi choćby tych testów na ręce. -