Badania prenatalne w I trymestrze
-
Witam Mamusie!
Mam pytanie odnosnie terminu USG genetycznego i testu podwojnego.
Ginekolog powiedzial, ze test podwojny powinnam zrobic do 10 tyg, a USG do 12.
Jak zadzwonilam do Laboratorium Diagnostyki Prenatalnej (bo tam mamy skierowanie) to Pani powiedziala, ze oba badania wykonuje sie w 12tyg. Pytala kiedy wychodzi 12 tyd, sprawdzilam szybko w kalendarzu - 3 marca - i umowila nas na ten termin.
I tutaj pojawia sie moj dylemat, bo nie wiem czy dobrze podalam termin. 3 marca bedzie 12t + 0d, ale niby mowi sie na to 13 tydzien. I teraz sie zastanawiam jak powinno to byc liczone, czy nie powinnam wykonac badania tydzien wczesniej.
Prosze doradzcie! -
Liczy się zawsze skończone tygodnie, więc zapisałaś się idealnie. Wcześniej nie ma sensu, bo dziecko może być za malutkie. Ja byłam 12t5d i lekarz mowił, że jeszcze spokojnie mogłam poczekać tydzień.
Co do krwi to mi kazał zrobić kilka dni przed, najpóźniej w dniu USG. Na pewno nie po USG.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyJa miałam robione w 13t0d-tak mnie zapisał lekarz od prenatalnych.
Po zrobieniu tych badan powiedzial,ze zupełnie nie ma potrzeby,żeby robila kolejne badania,czyli test z krwi...Ja widzę,ze prawie wszystkie przyszle mamy robią jedno i drugie badanie i teraz nie wiem czy to dobrze,ze mi powiedzial,ze jest niepotrzebne... -
Dddodiii, ja nie robiłam PAPPA ani żadnych dodatkowych - one zawsze pokazują ryzyko i prawie zawsze rodzą się zdrowe dzieci. Jak poczytałam w necie o tym, to wyszło na to, że testów nie ma sensu robić i dziewczyny żałują, że się zdecydowały, bo tylko to był stres. Ja, pomimo, że miałabym je za darmo, zrezygnowałam.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyAaa...no to pasuje No wlasnie czytałam,ze często dziewczyny robią z krwi i mimo,ze na usg wychodzi ok,to z krwi wychodzi ryzyko..Dziwne,ze tak jest,nie?
Wg mnie powinno sie robic jak faktycznie na USG wyjdzie cos nie tak..polkosia lubi tę wiadomość
-