badanie DNA Toxo
-
nick nieaktualnywitajcie,
jestem tu nowa, ale od pewnego czasu skrupulatnie śledzę forum i wpisy dt. toksoplazmozy...jestem w 9tygodniu ciąży, a moje IgG toxo ciągle jest powyżej 400, IgM 16,2 (od kilku mcy) IgG awidność ciagle niska...specjalistka od zakaźnych zleciła mi wykonanie badania DNA Toxo metoda PCR (dość kosztowne, nie powiem) Moje pytanie brzmi: czy któraś z Was dziewczyny robiła to badanie (z krwi), czego mogę sie spodziewać? Dodam, że zachorowałam na toxo w październiku 2015, ciąża rozpoczęła się 20.06.2016 ... bardzo się boję, że pierwotniak jeszcze jest w organiźmie -
Pierwotniak juz zawsze bedzie z tobą w ciazy igm/igg skaczą czasami i nikt nie zna przyczyny. Jeśli faktycznie ja przeszłaś rok temu to dziecku to w żaden sposób nie zagraża.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2016, 22:45
-
nick nieaktualnyHej Tami,
dzięki za odpowiedź, jeszcze może uzupełnię, gdyby jakaś inna przyszła mama miała podobny problem jak ja.
Wczoraj miałam wizytę kontrolną w poradni chorób zakaźnych, i tak jak przypuszczałam: pomimo, że DNA Toxo wyszło następująco: nie wykryto DNA toksoplazmoza gondii w badanej próbce....to lekarka zleciła mi dalej zażywanie Rovamycine ... (seriami 20 dni antybiotyk) a potem 10 dni przerwy, lepiej dmuchać na zimne. Chociaż pierwotniak nie ma teraz wpływu na rozwijające się dziecko.
Awidność IgG Toxo jest już prawie wysoka, IgA toxo prawie ujemne. Będzie dobrze
W poniedziałek zaczynamy 12 tydzień
-