X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Bardzo niskie PAPPa
Odpowiedz

Bardzo niskie PAPPa

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Melodyjna Nowa

Wysłany: 13 stycznia, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    Znalazłam forum przez przypadek i chyba potrzebuję się wygadać, bo nerwy mi puszczają.
    Jakiś miesiąc termu (na początku grudnia) robiłam badania I trymestru - te na NFZ i i NIFTy (dla spokoju ducha). NIFTy dostałam po tygodniu i wszędzie miałam niskie ryzyko i żadnych dodatkowych wad - no, byłam w siódmym niebie, odetchnęłam z ulgą. Szczerze, o tych na NFZ zapomniałam i klinika, gdzie robiłam - też... Dopiero przypomniałam się po świętach i dostałam je dzisiaj.
    I o to okazuje się, że dobrze, że te NIFTy zrobiłam, bo wyszło mi bardzo niskie PAPPa (0,234 MoM), a ryzyko 21. trisomii 1:101. No, ale USG było w porządku i NIFTy też wykazało, że wszystko w porządku.
    Wyszło natomiast wysokie ryzyko preeklampsji przed 34tc (1:67) i wysokie ryzyko zahamowania wzrostu płodu przed 37tc (1:47). Mam teraz 18 tc + 4 dni, na ostatnim USG u swojej lekarki byłam w 17tc i wszystko było ok, machał rączkami, serduszko biło w normie - byłam happy, że wszystko w porządku i nie mam się czym martwić.
    Napisałam mojej lekarce i czekam na jej odpowiedź, więc oczywiście w międzyczasie sama zaczęłam czytać w internecie o niskim PAPPa i przeraża mnie, zwłaszcza, że nie natknęłam się na info o tak niskim jak to moje. Rozumiem, że jeśli NIFTy nie wykazało wad genetycznych (przynajmniej w 99%), to maluszek ma dużą szansę na hipotrofię? Boję się myśleć...
    Dodam tylko, że mam 28 lat, to moja pierwsza ciąża, w rodzinie żadnej preeklampsji czy nadciśnienia, cukrzycy też nie mam, przed ciążą miałam kilka kg więcej niż powinnam (ok 82kg przy 175cm) - czy to z tego mogło wyniknąć?

• asiun Autorytet

Wysłany: 14 stycznia, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powinien być włączony acard.
    Tak niski wynik pappa może sugerować późniejsze problemy z łożyskiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 11:16

Monia555 lubi tę wiadomość

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • Letycja Autorytet

Wysłany: 16 stycznia, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy pappa 0.36 dostałam acard 150 na noc
    Myślę, że też powinnaś brać. Na wynik nifty czekam..

preg.png
  • Asia444 Przyjaciółka

Wysłany: 17 stycznia, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melodyjna wrote:
    Dzień dobry,
    Znalazłam forum przez przypadek i chyba potrzebuję się wygadać, bo nerwy mi puszczają.
    Jakiś miesiąc termu (na początku grudnia) robiłam badania I trymestru - te na NFZ i i NIFTy (dla spokoju ducha). NIFTy dostałam po tygodniu i wszędzie miałam niskie ryzyko i żadnych dodatkowych wad - no, byłam w siódmym niebie, odetchnęłam z ulgą. Szczerze, o tych na NFZ zapomniałam i klinika, gdzie robiłam - też... Dopiero przypomniałam się po świętach i dostałam je dzisiaj.
    I o to okazuje się, że dobrze, że te NIFTy zrobiłam, bo wyszło mi bardzo niskie PAPPa (0,234 MoM), a ryzyko 21. trisomii 1:101. No, ale USG było w porządku i NIFTy też wykazało, że wszystko w porządku.
    Wyszło natomiast wysokie ryzyko preeklampsji przed 34tc (1:67) i wysokie ryzyko zahamowania wzrostu płodu przed 37tc (1:47). Mam teraz 18 tc + 4 dni, na ostatnim USG u swojej lekarki byłam w 17tc i wszystko było ok, machał rączkami, serduszko biło w normie - byłam happy, że wszystko w porządku i nie mam się czym martwić.
    Napisałam mojej lekarce i czekam na jej odpowiedź, więc oczywiście w międzyczasie sama zaczęłam czytać w internecie o niskim PAPPa i przeraża mnie, zwłaszcza, że nie natknęłam się na info o tak niskim jak to moje. Rozumiem, że jeśli NIFTy nie wykazało wad genetycznych (przynajmniej w 99%), to maluszek ma dużą szansę na hipotrofię? Boję się myśleć...
    Dodam tylko, że mam 28 lat, to moja pierwsza ciąża, w rodzinie żadnej preeklampsji czy nadciśnienia, cukrzycy też nie mam, przed ciążą miałam kilka kg więcej niż powinnam (ok 82kg przy 175cm) - czy to z tego mogło wyniknąć?

Ja przy 0,389 PAPPA dostalam Acard 150 od 12 tygodnia. Ryzyko Preeklampsji mialam 1:149, zahamowania wzrstatania przed 37 tc 1:300 prze

• milay_a Debiutantka

Wysłany: 17 stycznia, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, nadwaga podbija te ryzyka, mówię z własnego doświadczenia. I jak wyżej - acard mam włączony od 13tc, obecnie 27 tydzien i mała póki co rośnie bardzo ładnie, USG polowkowe też wypadło dobrze

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ