X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Bardzo niskie PAPPa
Odpowiedz

Bardzo niskie PAPPa

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Melodyjna Nowa

Wysłany: 13 stycznia, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    Znalazłam forum przez przypadek i chyba potrzebuję się wygadać, bo nerwy mi puszczają.
    Jakiś miesiąc termu (na początku grudnia) robiłam badania I trymestru - te na NFZ i i NIFTy (dla spokoju ducha). NIFTy dostałam po tygodniu i wszędzie miałam niskie ryzyko i żadnych dodatkowych wad - no, byłam w siódmym niebie, odetchnęłam z ulgą. Szczerze, o tych na NFZ zapomniałam i klinika, gdzie robiłam - też... Dopiero przypomniałam się po świętach i dostałam je dzisiaj.
    I o to okazuje się, że dobrze, że te NIFTy zrobiłam, bo wyszło mi bardzo niskie PAPPa (0,234 MoM), a ryzyko 21. trisomii 1:101. No, ale USG było w porządku i NIFTy też wykazało, że wszystko w porządku.
    Wyszło natomiast wysokie ryzyko preeklampsji przed 34tc (1:67) i wysokie ryzyko zahamowania wzrostu płodu przed 37tc (1:47). Mam teraz 18 tc + 4 dni, na ostatnim USG u swojej lekarki byłam w 17tc i wszystko było ok, machał rączkami, serduszko biło w normie - byłam happy, że wszystko w porządku i nie mam się czym martwić.
    Napisałam mojej lekarce i czekam na jej odpowiedź, więc oczywiście w międzyczasie sama zaczęłam czytać w internecie o niskim PAPPa i przeraża mnie, zwłaszcza, że nie natknęłam się na info o tak niskim jak to moje. Rozumiem, że jeśli NIFTy nie wykazało wad genetycznych (przynajmniej w 99%), to maluszek ma dużą szansę na hipotrofię? Boję się myśleć...
    Dodam tylko, że mam 28 lat, to moja pierwsza ciąża, w rodzinie żadnej preeklampsji czy nadciśnienia, cukrzycy też nie mam, przed ciążą miałam kilka kg więcej niż powinnam (ok 82kg przy 175cm) - czy to z tego mogło wyniknąć?

• asiun Autorytet

Wysłany: 14 stycznia, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powinien być włączony acard.
    Tak niski wynik pappa może sugerować późniejsze problemy z łożyskiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 11:16

Monia555 lubi tę wiadomość

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • Letycja Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy pappa 0.36 dostałam acard 150 na noc
    Myślę, że też powinnaś brać. Na wynik nifty czekam..

7.11.2024 II
    9.11.2024 BHCG 20
    12.11.2024 BHCG 135
    16.11.2024 BHCG 1028
    26.11.2024 pierwsza wizyta
    10.12.2024 ❤️
    preg.png
  • Asia444 Znajoma

Wysłany: 17 stycznia, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melodyjna wrote:
    Dzień dobry,
    Znalazłam forum przez przypadek i chyba potrzebuję się wygadać, bo nerwy mi puszczają.
    Jakiś miesiąc termu (na początku grudnia) robiłam badania I trymestru - te na NFZ i i NIFTy (dla spokoju ducha). NIFTy dostałam po tygodniu i wszędzie miałam niskie ryzyko i żadnych dodatkowych wad - no, byłam w siódmym niebie, odetchnęłam z ulgą. Szczerze, o tych na NFZ zapomniałam i klinika, gdzie robiłam - też... Dopiero przypomniałam się po świętach i dostałam je dzisiaj.
    I o to okazuje się, że dobrze, że te NIFTy zrobiłam, bo wyszło mi bardzo niskie PAPPa (0,234 MoM), a ryzyko 21. trisomii 1:101. No, ale USG było w porządku i NIFTy też wykazało, że wszystko w porządku.
    Wyszło natomiast wysokie ryzyko preeklampsji przed 34tc (1:67) i wysokie ryzyko zahamowania wzrostu płodu przed 37tc (1:47). Mam teraz 18 tc + 4 dni, na ostatnim USG u swojej lekarki byłam w 17tc i wszystko było ok, machał rączkami, serduszko biło w normie - byłam happy, że wszystko w porządku i nie mam się czym martwić.
    Napisałam mojej lekarce i czekam na jej odpowiedź, więc oczywiście w międzyczasie sama zaczęłam czytać w internecie o niskim PAPPa i przeraża mnie, zwłaszcza, że nie natknęłam się na info o tak niskim jak to moje. Rozumiem, że jeśli NIFTy nie wykazało wad genetycznych (przynajmniej w 99%), to maluszek ma dużą szansę na hipotrofię? Boję się myśleć...
    Dodam tylko, że mam 28 lat, to moja pierwsza ciąża, w rodzinie żadnej preeklampsji czy nadciśnienia, cukrzycy też nie mam, przed ciążą miałam kilka kg więcej niż powinnam (ok 82kg przy 175cm) - czy to z tego mogło wyniknąć?

Ja przy 0,389 PAPPA dostalam Acard 150 od 12 tygodnia. Ryzyko Preeklampsji mialam 1:149, zahamowania wzrstatania przed 37 tc 1:300 prze

• milay_a Debiutantka

Wysłany: 17 stycznia, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, nadwaga podbija te ryzyka, mówię z własnego doświadczenia. I jak wyżej - acard mam włączony od 13tc, obecnie 27 tydzien i mała póki co rośnie bardzo ładnie, USG polowkowe też wypadło dobrze

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ