Cholestaza w 2 ciazy
-
Czesc dziewczyny. Jestem teraz w 17 t 5d ciazy. Od kilku dni zaczynaja swedziec mnie dłonie i nogi. W 1 ciazy mialam lekka cholestaze, ktora pojawila sie na okolo 3 tygodnie przed porodem, szpital tez wtedy mnie ominal. Mam pytanie, czy u Was w drugiej i kolejnych ciazach pojawila sie cholestaza, jesli tak to kiedy?
-
nick nieaktualny
-
hejka, mnie nic nie swędzi, ale na wynikach wyszło, że AIAT mam podwyższony. diabetolog powiedziała na to, że pewno będę mieć zatrucie ciążowe i mam robić kolejne badania. ginekolog zleciła badania AIAT, ASPAT i bilirubinę i było wszystko ok, więc mnie uspokoiła- ona nie widzi problemu. z tymi wynikami poszłam do diabetolog a ona na to, że pewno i tak będę mieć zatrucie i mam się kontrolować do końca ciąży i latać na badania. masakra z tą przewrażliwioną diabetolog, bo ja naprawdę objawów zatrucia nie mam a podobno w ciąży AIAT zawsze wychodzi podwyższony...
-
nick nieaktualnyCinilla super, że spokój, mi ta bilirubin spokoju nie daje a jest tak wcześnie:( czekam na wynik kwasów żólciowych a tak pozostałe parametry mam w normie, w pierwszej ciąży pod konieć też miałam lekko podwyższoną bilirubine i nie wiem czy to była cholestaza
mam uczucie igiełek na ciele tak że chce mi się drapać -
Dziewczyny ja popołudniu odbieram wyniki ASPAT, ALAT, GGTP i bilirubiny.
Kiedyś z innego powodu często badałam bilirubinę i zawsze miałam podwyższoną. Przy normach 1.1 miałam zawsze wynik między 1.8 a 2.4. Raz próby wątrobowe wyszły wszystkie nieco powyżej normy, ale lekarz nic nie kazał robić.
Teraz zmagam się z łupieżem różowym Gilberta, ale zaniepokoiła mnie swędząca wysypka która nie do konca jest współzależna z tym lupieżem i pomyślałam że mogą to być objawy cholestazy.
Do kogo w pierwszej kolejności powinnam się udać gdyby wyniki wyszły źle? Do ginekologa? Do lekarza ogólnego?
Czy cholestaza zawsze konczy się szpitalem? -
Paolaaa a kiedy masz wizyte u gina?
U mnie w 1 ciazy obylo sie bez szpitala, ale ja mialam delikatnie podwyzszone badania, wiec lykalam sylimarol i musialam zmienic diete. Mowilam mojej gin,ze ja.do szpitala nie chce, ale powiedziala,ze jak zobaczy wyniki i bedzie nie halo to nie ma wyjscia.
Ogolnie cholestaza pojawia sie w trzecim trymestrze. Na.poczatku zmien diete i zobaczysz czy beda w normie, bo byc moze po prostu za tlusto jesz
-
Ola31 a moze to po.prostu brzuch rosnie i sie rozciaga? Smarujesz czyms brzuch? Sprobuj smarowac olwika, mi pomoga na.swedzenie.
W 1 ciazy tylko bilirubine mialas podwyzszona? A Aspat, Alat i kwasy zolciowe?Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2016, 16:48
-
nick nieaktualnyz racji, ze była to końcówka i miałam planowaną cesarkę z powodów neurologicznych nie badali mi kwasów żółciowych, jedynie bilirubina była podwyższona, alat aspat w normie lekko swedziały mnie wtedy nogi
natomiast teraz te igiełki są w róznych miejscach tak jakby mrówki mi chodziły, że chce się podrapać ale nie jest to okropny świąd
zmieniłam już dietę i piję dużo wody z cytryną - planowaną wizytę mam 11 kwietnia - niestety moj lekarz jest jeszcze na urlopie ale mam nadzieję jutro choć na chwilkę pokażę wyniki
kiedyś miałam przeboje z wątroba po serii antybiotyków, próby alat aspat dochodziły do 300 pomógł proursan ( nie byłam wtedy w ciąży) niedawno ginekolog wykrył kamienie na pęcherzyku żółciowym - ( na badaniu prenatalnym) może to one powoduja wzrost bilirubiny z drugiej strony martwię się, ze przez kamienie zaostrzy się cholestaza -
Odebrałam wyniki i ... jestem w szoku bo wyszły rewelacyjnie. O wiele lepiej niż przed ciążą. Bilirubiny nigdy nie miałam poniżej 1,8 a tu nagle 0,86. ASPAT, ALAT w połowie normy. GGTP niskie. Czyli moja swędząca wysypka spowodowana była tylko łupieżem różowym.
Kamień z serca. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Ogólnie staram się zdrowo odżywiać chociaż przed ciążą też nie powiem aby odżywiała się źle. Zdarza mi się zgrzeszyć. Nie zrobiłam więc nic specjalnego czemu mogłabym przypisywać polepszone wyniki dlatego bylam w dużym szoku.
-
nick nieaktualny
-
hej, a czy któraś z Was miała cholestazę przez nacisk dziecka na przewody żółciowe? Czy jest tu ktoś, kto miał rekonstrukcję dróg żółciowych (pętla Roux), kilka zapaleń dróg żółciowych i później udało się zajść w ciążę? Jak przebiegała/przebiega? Pojawiła się cholestaza?
-
Widzę, że wątek jakoś przysnal. Ja miałam cholestaze w ciąży. Tylko że to moje pierwsze dziecko. Choroba wyszła nagle i jeszcze tego samego dnia miałam cc. Alt na poziomie 1200, Ast kolo 400, kwasy zolciowe 96. Za głowę się lekarze lapali. Potem nas trzymali tydzień w szpitalu i robili badania, ale wszystko ok .
-