ciąża pozamaciczna METOTREKSAT
-
Witam was moje dziewuszki, jak w temacie, szukam wsparcia osób które przeszły to, co ja oraz potrzebuje odpowiedzi na pytanie kiedy zaczyna działaś Metotreksat w szczepionkach?
Ja dostała pierwszą dawkę 9 lipca i bynajmniej do wczoraj beta rosła nadal.... boję się, że czeka mnie laparoskopia, a lekarze czekają.Ciąża pozamaciczna 07.2015 [*]
14.12.2016 fasolka -
Witaj Olka,
Przechodziłam przez to 1,5 roku temu i też szukałam wszędzie możliwie jak najwięcej informacji na ten temat, więc postaram się pomóc. U mnie sytuacja była dosyć skomplikowana, lekarze nie mogli długo znaleźć zarodka ani w macicy ani poza nią. Finalnie miałam podany metotreksat dożylnie w kroplówce przy becie na poziomie ok 2500. Po podaniu dawki beta skoczyła kilku dniach na poziom 3000. Czytając wtedy dużo na ten temat również w zagranicznych źródłach, znajdowałam informację ze tego typu skoki bhcg po pierwszej dawce zdarzają się dość często i należy podać drugą dawkę. Tak też było w moim przypadku, pod drugiej dawce bhcg spadło w 48h połowe i utrzymywało tendencje spadkową aż do zera co trwało ok miesiąca. Musisz jednak pamiętać, ze na mozliwość czekania i podania drugiej dawki można sobie pozwolić tylko w szczególnych wypadkach, kiedy obraz usg jest czysty, zatoka douglasa wolna od płynu, a jajowody nie poszerzone.
Wiem jak ciężki jest to dla Ciebie teraz moment, więc gdybyś potrzebowała wsparcia lub miała więcej pytań- daj znać, chętnie pomogę
-
Tak więc już wiem dużo więcej
9 lipca dostałam pierwszą dawkę w szczepionce (beta 3900) aniołek 18mm
11 beta (4050) i druga dawka taka sama aniołek 13,5mm
15 lipca beta już 3500 aniołek 12mm
I teraz mam zbadać betę 20 lipca
Bardzo mi ciężko, ale z drugiej strony cieszę się, że to ginie, że trauma się kończyCiąża pozamaciczna 07.2015 [*]
14.12.2016 fasolka -
Mi za miesiąc mija magiczne pół roku po metotreksacie, betę miałam niską, więc wystarczyła jedna dawka i w ciągu dwóch tygodni wróciło do normy.JULIA - godz. 7:27; 19.12.2016 r.
57 cm, 3750 g szczęścia
TYMON - godz. 9:16; 19.02.2020 r.
57 cm, 3700 g szczęścia -
nick nieaktualnyMoja cp wykryta byla między 5/6 tc w październiku operacja , w styczniu dwie kreski
Nie mam lewych narządów , moja historia opisana na OF w poronieniach temat ku przestrodze.
Życzę wam abyście szybko zaszły w ciąże.
Mi kazali czekać do pół roku,nie czekałam i sie udało odrazu
Pozdrawiam -
Olka ja słyszałam o dwóch wersjach, czasem lekarze mówią, żeby odczekać 3 miesiące, a czasem 6 miesięcy, ja stosuję drugą teorię, właśnie jestem po hsg, 11 sierpnia mija mi pół roku od podania dawki metotreksatu i przy kolejnym cyklu podejmujemy próby.JULIA - godz. 7:27; 19.12.2016 r.
57 cm, 3750 g szczęścia
TYMON - godz. 9:16; 19.02.2020 r.
57 cm, 3700 g szczęścia -