X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje ciąża pozamaciczna METOTREKSAT
Odpowiedz

ciąża pozamaciczna METOTREKSAT

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Olka_91 Koleżanka

Wysłany: 14 lipca 2015, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was moje dziewuszki, jak w temacie, szukam wsparcia osób które przeszły to, co ja oraz potrzebuje odpowiedzi na pytanie kiedy zaczyna działaś Metotreksat w szczepionkach?
    Ja dostała pierwszą dawkę 9 lipca i bynajmniej do wczoraj beta rosła nadal.... boję się, że czeka mnie laparoskopia, a lekarze czekają.

Ciąża pozamaciczna 07.2015 [*]

14.12.2016 fasolka <3
  • nudemakeup Nowa

Wysłany: 15 lipca 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Olka,

Przechodziłam przez to 1,5 roku temu i też szukałam wszędzie możliwie jak najwięcej informacji na ten temat, więc postaram się pomóc. U mnie sytuacja była dosyć skomplikowana, lekarze nie mogli długo znaleźć zarodka ani w macicy ani poza nią. Finalnie miałam podany metotreksat dożylnie w kroplówce przy becie na poziomie ok 2500. Po podaniu dawki beta skoczyła kilku dniach na poziom 3000. Czytając wtedy dużo na ten temat również w zagranicznych źródłach, znajdowałam informację ze tego typu skoki bhcg po pierwszej dawce zdarzają się dość często i należy podać drugą dawkę. Tak też było w moim przypadku, pod drugiej dawce bhcg spadło w 48h połowe i utrzymywało tendencje spadkową aż do zera co trwało ok miesiąca. Musisz jednak pamiętać, ze na mozliwość czekania i podania drugiej dawki można sobie pozwolić tylko w szczególnych wypadkach, kiedy obraz usg jest czysty, zatoka douglasa wolna od płynu, a jajowody nie poszerzone.

Wiem jak ciężki jest to dla Ciebie teraz moment, więc gdybyś potrzebowała wsparcia lub miała więcej pytań- daj znać, chętnie pomogę

• Olka_91 Koleżanka

Wysłany: 15 lipca 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak więc już wiem dużo więcej :)
    9 lipca dostałam pierwszą dawkę w szczepionce (beta 3900) aniołek 18mm :(
    11 beta (4050) i druga dawka taka sama aniołek 13,5mm :(
    15 lipca beta już 3500 :D aniołek 12mm :(

I teraz mam zbadać betę 20 lipca
    Bardzo mi ciężko, ale z drugiej strony cieszę się, że to ginie, że trauma się kończy :(

14.12.2016 fasolka <3
  • alciak Autorytet

Wysłany: 29 lipca 2015, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi za miesiąc mija magiczne pół roku po metotreksacie, betę miałam niską, więc wystarczyła jedna dawka i w ciągu dwóch tygodni wróciło do normy.

JULIA - godz. 7:27; 19.12.2016 r.
    57 cm, 3750 g szczęścia <3
    TYMON - godz. 9:16; 19.02.2020 r.
    57 cm, 3700 g szczęścia <3
  • Olka_91 Koleżanka

Wysłany: 2 sierpnia 2015, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a kiedy zaczęłyście się starać na nowo?
    Cykl? Dwa?
    Udało się?

14.12.2016 fasolka <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 sierpnia 2015, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja cp wykryta byla między 5/6 tc w październiku operacja , w styczniu dwie kreski :)
    Nie mam lewych narządów , moja historia opisana na OF w poronieniach temat ku przestrodze.
    Życzę wam abyście szybko zaszły w ciąże.
    Mi kazali czekać do pół roku,nie czekałam i sie udało odrazu :)
    Pozdrawiam

• alciak Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2015, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olka ja słyszałam o dwóch wersjach, czasem lekarze mówią, żeby odczekać 3 miesiące, a czasem 6 miesięcy, ja stosuję drugą teorię, właśnie jestem po hsg, 11 sierpnia mija mi pół roku od podania dawki metotreksatu i przy kolejnym cyklu podejmujemy próby.

JULIA - godz. 7:27; 19.12.2016 r.
    57 cm, 3750 g szczęścia <3
    TYMON - godz. 9:16; 19.02.2020 r.
    57 cm, 3700 g szczęścia <3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ