X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Ciąża starsza niż z daty OM
Odpowiedz

Ciąża starsza niż z daty OM

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Śnieżka87 Debiutantka

Wysłany: 9 maja, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mam takie pytanie, czy któraś z Was miała taką sytuację, że podczas badań w 6 i 8 tc wiek ciąży pokrywał się idealnie z obliczeniami z daty OM a podczas badania w trakcie 11 tc okazało się, że dziecko jest starsze prawie o tydzień? Przyznam szczerze zmartwiłam się czy Dzidziuś rozwija się prawidłowo, skoro rośnie szybciej niż powinien. Znam dokładnie datę owulacji, w czasie której staraliśmy się z mężem o dziecko. Był to nasz pierwszy stosunek w tym cyklu i nie ma szans żebym zaszła w ciążę wcześniej niż w tej konkretnej dacie (ewentualnie do zaplodnienia mogło dojść później). Na podstawie daty owulacji podczas której musiało dojść do zaplodnienia dodałam 266 dni żeby wyliczyć przewidywaną datę porodu. Tymczasem z ostatniego usg wynika że dziecko powinno urodzić się prawie tydzień przed ta datą w 260 dniu od dnia owulacji... o czym może świadczyć aż takie przesunięcie tej przewidywanej daty porodu i taki szybki wzrost dziecka, który przewyższa wiek ciąży liczony od OM? Macie jakieś pomysły? A może któraś z Was też tak miała? Z góry dziękuję Wam za każdą odpowiedź. Do lekarza na bad. prenatalne idę dopiero za dwa tygodnie i dopiero wtedy będę mogła o to dopytać, ale tak bardzo mnie to stresuje

• Marta.R. Autorytet

Wysłany: 11 maja, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to normalne 🤷 w sensie, może dziecko być większe i nie ma niepokoju, u mnie było tak e 1 ciąży i jest teraz też, z OMZ termin mam na 12.10 z USG jakie bym nie zrobiła termin wypada na 6.10. dzidziol jest większy 🙂

🧑 1985 🧒 1980
    Czerwiec 2022 piękny chłopiec, 10 apgar
    Marzec 2023 🫄
    Kwiecień 2023 💔
    15.02 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
    21.02 8.2mm bije ❤️
    05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
    26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
    17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
    28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
    13.06 waga 540g 🙂
    01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
    14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234 🙂
    preg.png
  • Śnieżka87 Debiutantka

Wysłany: 12 maja, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Ci za pocieszającą odpowiedź. Martwiłam się, bo czytałam że do któregoś tam tygodnia wszystkie dzieci rozwijają się tak samo i na podstawie CRL można właśnie dokładnie określić wiek ciąży. Z tego wywnioskowałam, że skoro mój Dzidziuś jest o tydzień starszy niż mogłoby to wynikać z daty zaplodnienia to pewnie coś jest nie tak... jeszcze raz dziękuję Ci za odpowiedź, kamień spadł mi z serca.

• Marta.R. Autorytet

Wysłany: 12 maja, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też o tym czytalam nawet pytałam ginekologa, powiedzial tylko że synek może po prostu być większy i tyle, oni to liczą przy tradycyjnych cyklach 28 dni, a ja np mam krótsze i owu mam 10dc czasem 9dc, stąd już starszy bywa, serio bez paniki, wszystko jest oki, no i czas implantacji itp.

🧑 1985 🧒 1980
    Czerwiec 2022 piękny chłopiec, 10 apgar
    Marzec 2023 🫄
    Kwiecień 2023 💔
    15.02 6.5mm dziecka 😍 bije serduszko
    21.02 8.2mm bije ❤️
    05.03 28.2mm bije ❤️ rusza głową i rączkami 😍
    26.03 badanie prenatalne, dzidzia zdrowa, 5.8cm, mamy chłopczyka 🙂 niskie ryzyka 💪
    17.04 poczułam pierwszy raz twoje ruchy ❤️
    28.05 synek 20cm i 413g, idealny ❤️
    13.06 waga 540g 🙂
    01.08 Nikodem waży 1525 gr zdrowy ❤️
    14.08 szpital i patologia ciąż, wszystko jest dobrze podobno ważysz 2234 🙂
    preg.png
  • IzzPaw Znajoma

Wysłany: 6 września, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po transferze, także dokładnie wiadomo kiedy co i jak, a w 8 tygodniu się okazało ze bobas jest większy o jakieś 5 dni. Lekarz powiedział że to zupełnie normalne.

Starania ponad 5 lat.
    Ona: '90 hashimoto, brak jajowodów
    On: '93 słabe parametry nasienia

11.2022r. rezonans - wodniak jajowodu
    01.2023r. laparoskopia - plastyka jajowodów
    08.2023r pierwsza wizyta w klinice
    wszystkie badania. wodniaki na obu jajowodach, słabe wyniki nasienia (morfologia 0%), reszta badań ok.
    01.2024r. punkcja, mamy 3 pięciodniowe śnieżynki.
    ❄️ ❄️ ❄️ (4AA, 3BB, 3BB)
    04.2024r. laparoskopia - wycięcie jajowodów
    06.2024r. przygotowania do transferu - odroczony, słabe endometrium
    07.2024r. przygotowania do transferu

12.07.2024r. Transfer (4AA)
    9 dpt - dwie kreski na teście
    10 dpt - 338 beta
    13 dpt - 1377 beta
    17 dpt - 6523,3 beta
    20 dpt - 17534,2 beta
    21 dpt - ❤
    8+0 - 17mm ❤ 🙏
    10+2 - 4,1cm, 161bm ❤ (z usg wychodzi 11tydz)
    12+2 - 6cm, prenatalne OK, nifty nieskie ryzyka, chłopak ❤💙
    17+1 - rośnie!
    20+2 - pierwsze ruchy, wiercisz się :D
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ