X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukier w moczu - test obciążenia glukozą
Odpowiedz

Cukier w moczu - test obciążenia glukozą

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • mya Debiutantka

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie, zrobiłam niedawno test obciążenia glukozą (25 tc). Krew w porządku, cukier w moczu na czczo również negatywny, ale niestety po godzinie od wypicia glukozy zawartość wyniosła aż 183 mg/dl, po dwóch godzinach 58 mg/dl. Czy któraś z Forumowiczek miała podobną sytuację? Kilka miesięcy temu robiłam profilaktycznie OGTT (jeszcze przed ciążą) i we wszystkich fazach cukier w moczu nie był obecny. Stąd mój niepokój..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A skąd ty jesteś ze robiłaś do krzywej badanie moczu? ?
    Przyszłam w życiu 3 testy obciążenia glukoza 75 g ale o tym (badaniu moczu ) nie słyszałam

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • mya Debiutantka

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzeczywiście nie robiłam testu oGTT w Polsce, ale czyżby tak się różniły europejskie standardy w tym zakresie? Dziwne..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie bada się moczu przy krzywej. W ogóle. Cukier w moczu na czczo to w badaniu ogólnym moczu

Ale -nie wiem czy cie to pocieszy- u ciężarnych cukier w moczu przy wysokim stężeniu glukozy we krwi może się pojawić. Niektóre dziewczyny zaobserwowaly to przy cukrze 140 (mierzone glulometrem )-paski do pomiaru ketonow i glukozy wychwycily

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • mya Debiutantka

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za informację! :)
    Mam za tydzień wizytę kontrolną, także postaram się też wypytać lekarkę o wszystko.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ