X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Cukier w moczu - test obciążenia glukozą
Odpowiedz

Cukier w moczu - test obciążenia glukozą

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • mya Debiutantka

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie, zrobiłam niedawno test obciążenia glukozą (25 tc). Krew w porządku, cukier w moczu na czczo również negatywny, ale niestety po godzinie od wypicia glukozy zawartość wyniosła aż 183 mg/dl, po dwóch godzinach 58 mg/dl. Czy któraś z Forumowiczek miała podobną sytuację? Kilka miesięcy temu robiłam profilaktycznie OGTT (jeszcze przed ciążą) i we wszystkich fazach cukier w moczu nie był obecny. Stąd mój niepokój..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A skąd ty jesteś ze robiłaś do krzywej badanie moczu? ?
    Przyszłam w życiu 3 testy obciążenia glukoza 75 g ale o tym (badaniu moczu ) nie słyszałam

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • mya Debiutantka

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rzeczywiście nie robiłam testu oGTT w Polsce, ale czyżby tak się różniły europejskie standardy w tym zakresie? Dziwne..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie bada się moczu przy krzywej. W ogóle. Cukier w moczu na czczo to w badaniu ogólnym moczu

Ale -nie wiem czy cie to pocieszy- u ciężarnych cukier w moczu przy wysokim stężeniu glukozy we krwi może się pojawić. Niektóre dziewczyny zaobserwowaly to przy cukrze 140 (mierzone glulometrem )-paski do pomiaru ketonow i glukozy wychwycily

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • mya Debiutantka

Wysłany: 9 sierpnia 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za informację! :)
    Mam za tydzień wizytę kontrolną, także postaram się też wypytać lekarkę o wszystko.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ