X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Depresja w ciąży
Odpowiedz

Depresja w ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Kate95 Debiutantka

Wysłany: 3 lipca, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w swojej drugiej ciąży i jest to ciąża blizniacza.Wyczekana wymarzona ciąża po kilku miesiącach starania i 8 latach przerwy(pierwsze dziecko urodziłam w wieku 22 lat)W pierwszej ciąży od 25 tygodnia musiałam leżeć że względu na rozwarcie i skracającą się szyjkę.Była to dla mnie trauma ponieważ sama jestem póznym wcześniakiem z końca ósmego miesiąca a moja siostra nie miała tyle szczęścia,urodziła się 2,5 miesiące przed terminem i jest bardzo niepełnosprawna,wymaga opieki 24 h na dobę,nie chodzi krzyczy i ja całe życie się na to napatrzyłam.Teraz zaczęłam wmawiać sobie,że moje dzieci będą chore bo nie zasługuję na zdrowe dzieci tak jak inni.Nie umiem przestać boję się być szczęśliwa.

preg.png
  • Marmolada1990 Koleżanka

Wysłany: 3 lipca, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, no nie jesteś sama. Ja też mam obawy, jestem w swojej 1 ciąży (wcześniej poronienie i 1,5 roku walki o kolejny cud). Nie mamy na wszystko wpływu niestety... Ja bym chciała mieć tylko jedno dziecko zdrowe i wiecej nawet nie próbuje. Też się u siostry swojej napatrzyłam na jej córkę z autyzmem... Siostra miała normalnie ciążę książkowa, bez żadnych problemów przy porodzie, wszystko o czasie... A tu takie coś, bez żadnych chorób w czasie ciąży, normalnie do niczego nie idzie się przyczepić. Skąd się to wzięło nie wiadomo... Robią badania genetyczne, ja teraz będąc w ciąży też boje się takie mieć. Oni przeżywają dramat, bo ciągle są jakieś problemy z nią mimo że ma już 9 lat. Ma ADHD, ogromną wadę wzroku i jeszcze jakiś problem z zębami. Także niestety nawet jak wszystko idzie dobrze to i tak loteria co się urodzi. Mi też zaczęła się skracać szyjka od 22 t.c. i jestem pod obserwacją cotygodniowa, teraz już 30 t.c. też sie boję żeby za wcześnie nie urodzić, bo to to większe ryzyko o takie właśnie dziecko.... Tobie życzę zdrowia i częstych kontroli właśnie szyjki itp i powinno być dobrze ❤️

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ