Hej, no nie jesteś sama. Ja też mam obawy, jestem w swojej 1 ciąży (wcześniej poronienie i 1,5 roku walki o kolejny cud). Nie mamy na wszystko wpływu niestety... Ja bym chciała mieć tylko jedno dziecko zdrowe i wiecej nawet nie próbuje. Też się u siostry swojej napatrzyłam na jej córkę z autyzmem... Siostra miała normalnie ciążę książkowa, bez żadnych problemów przy porodzie, wszystko o czasie... A tu takie coś, bez żadnych chorób w czasie ciąży, normalnie do niczego nie idzie się przyczepić. Skąd się to wzięło nie wiadomo... Robią badania genetyczne, ja teraz będąc w ciąży też boje się takie mieć. Oni przeżywają dramat, bo ciągle są jakieś problemy z nią mimo że ma już 9 lat. Ma ADHD, ogromną wadę wzroku i jeszcze jakiś problem z zębami. Także niestety nawet jak wszystko idzie dobrze to i tak loteria co się urodzi. Mi też zaczęła się skracać szyjka od 22 t.c. i jestem pod obserwacją cotygodniowa, teraz już 30 t.c. też sie boję żeby za wcześnie nie urodzić, bo to to większe ryzyko o takie właśnie dziecko.... Tobie życzę zdrowia i częstych kontroli właśnie szyjki itp i powinno być dobrze ❤️