X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Drętwienie rąk
Odpowiedz

Drętwienie rąk

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Karolaamaa90 Nowa

Wysłany: 28 maja, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, to moja pierwsza ciąża, mam 35lat. Jest to 17tc. Od ok.1,5 miesiąca męczę się z bardzo silnym drętwieniem dłoni. W nocy jest ból nie do opisania. Ortopeda twierdzi, że to cieśni nadgarstka, lekarz rodzinny że rwa barkowa, a ginekolog że przejdzie po ciąży. Dwa palce mam non stop drętwiałe ledwo co coś czuję. Czy któraś z Was miała podobnie?

• Po_prostu_Ola Przyjaciółka

Wysłany: 28 maja, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też drętwieją dłonie i też głównie w nocy. Szczerze mówiąc nie mówiłam o tym żadnemu lekarzowi, bo mam wrażenie, że u mnie wynika to z niskiego ciśnienia (nasila się to im niższe mam ciśnienie). Ale nie wiem, czy odczuwam to samo co Ty, ból owszem jest, ale nie bardzo silny - natomiast czuję czasem taką słabość dłoni lub całych rąk, odczucie, jakbym nie była w stanie zacisnąć dłoni w pięści...

Myślę, że najwięcej racji ma Twój ginekolog - z czegokolwiek to drętwienie wynika, to przejściowy stan związany z ciążą. W ciąży bardzo zmienia się cały układ krążenia, co u różnych kobiet może się manifestować bardzo różnie, u jednych opuchlizną na nogach, u innych pogorszeniem wzroku... Sama w drugiej ciąży miałam "ciekawy" epizod, bo nagle na początku trzeciego trymestru zaczęłam słyszeć jak przez mgłę 🙄 Trochę tak, jakbym miała przytkane uszy po lądowaniu samolotu, ale dużo mocniej 🥲 Laryngolog wypisał mi jakieś leki (ale chyba sam nie miał do nich zaufania, bo komentował, że nie ma mi czego przepisać w ciąży), koniec końców nie wzięłam ich uznając, że to musi być ucisk na jakiś nerw czy zmiana ciśnienia w czaszce (lub cokolwiek pokrewnego 😉) i miałam rację, po porodzie przeszło 😊 Wiem, że to pewnie marne pocieszenie dla Ciebie gdy jesteś na początku drugiego trymestru, ale niestety niewiele kobiet przechodzi ciążę naprawdę lekko 😔

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Julian ♥️ cc - ułożenie miednicowe
    2.2021 Witold ♥️ cc - stan po pierwszym cc
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
    14.02.2025 walentynkowe plamienie implementacyjne ♥️
    26.03.2025 CRL 2,7cm, FHR 174
    15.04.2025 I badanie prenatalne - trzeci chłopiec ♥️♥️♥️
    12.05.2025 kolejna wizyta
    04.06.2025 II badanie prenatalne
    22.10.2025 TP

_______
    Trombofilia wrodzona, czwarta ciąża na Clexanie
  • Ania89gdynia Nowa

Wysłany: 29 maja, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, u mnie obecnie 27 tydzień i od dwóch miesięcy męczę się z drętwieniem dłoni. Ortezy na noc przestały pomagać, zainwestowałam w tens i robię sobie dwie sesje dziennie. Palce dalej drętwieją, ale już nie tak mocno jak wcześniej. Mam nadzieję, że po urodzeniu przejdzie...

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ