X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Drętwienie rąk
Odpowiedz

Drętwienie rąk

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Karolaamaa90 Nowa

Wysłany: 28 maja, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, to moja pierwsza ciąża, mam 35lat. Jest to 17tc. Od ok.1,5 miesiąca męczę się z bardzo silnym drętwieniem dłoni. W nocy jest ból nie do opisania. Ortopeda twierdzi, że to cieśni nadgarstka, lekarz rodzinny że rwa barkowa, a ginekolog że przejdzie po ciąży. Dwa palce mam non stop drętwiałe ledwo co coś czuję. Czy któraś z Was miała podobnie?

• Po_prostu_Ola Przyjaciółka

Wysłany: 28 maja, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też drętwieją dłonie i też głównie w nocy. Szczerze mówiąc nie mówiłam o tym żadnemu lekarzowi, bo mam wrażenie, że u mnie wynika to z niskiego ciśnienia (nasila się to im niższe mam ciśnienie). Ale nie wiem, czy odczuwam to samo co Ty, ból owszem jest, ale nie bardzo silny - natomiast czuję czasem taką słabość dłoni lub całych rąk, odczucie, jakbym nie była w stanie zacisnąć dłoni w pięści...

Myślę, że najwięcej racji ma Twój ginekolog - z czegokolwiek to drętwienie wynika, to przejściowy stan związany z ciążą. W ciąży bardzo zmienia się cały układ krążenia, co u różnych kobiet może się manifestować bardzo różnie, u jednych opuchlizną na nogach, u innych pogorszeniem wzroku... Sama w drugiej ciąży miałam "ciekawy" epizod, bo nagle na początku trzeciego trymestru zaczęłam słyszeć jak przez mgłę 🙄 Trochę tak, jakbym miała przytkane uszy po lądowaniu samolotu, ale dużo mocniej 🥲 Laryngolog wypisał mi jakieś leki (ale chyba sam nie miał do nich zaufania, bo komentował, że nie ma mi czego przepisać w ciąży), koniec końców nie wzięłam ich uznając, że to musi być ucisk na jakiś nerw czy zmiana ciśnienia w czaszce (lub cokolwiek pokrewnego 😉) i miałam rację, po porodzie przeszło 😊 Wiem, że to pewnie marne pocieszenie dla Ciebie gdy jesteś na początku drugiego trymestru, ale niestety niewiele kobiet przechodzi ciążę naprawdę lekko 😔

👩‍❤️‍👨 35 lat

1.2017 Julian ♥️ cc - ułożenie miednicowe
    2.2021 Witold ♥️ cc - stan po pierwszym cc
    2.2024 9tc poronienie zatrzymane, serduszko przestało bić w 8tc 💔😭
    14.02.2025 walentynkowe plamienie implementacyjne ♥️
    26.03.2025 CRL 2,7cm, FHR 174
    15.04.2025 I badanie prenatalne - trzeci chłopiec ♥️♥️♥️
    12.05.2025 kolejna wizyta
    04.06.2025 II badanie prenatalne
    22.10.2025 TP

_______
    Trombofilia wrodzona, czwarta ciąża na Clexanie
  • Ania89gdynia Nowa

Wysłany: 29 maja, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, u mnie obecnie 27 tydzień i od dwóch miesięcy męczę się z drętwieniem dłoni. Ortezy na noc przestały pomagać, zainwestowałam w tens i robię sobie dwie sesje dziennie. Palce dalej drętwieją, ale już nie tak mocno jak wcześniej. Mam nadzieję, że po urodzeniu przejdzie...

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ