X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Druga ciąża po komplikacjach w pierwszej
Odpowiedz

Druga ciąża po komplikacjach w pierwszej

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 1 lutego, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)
    Czy są tu może mamusie, które miały komplikacje w pierwszej ciąży i są teraz w kolejnej i wszystko przebiegło dobrze? U mnie była niewydolna szyjka i stan przedrzucawkowy. Do końca ciąży na lekach podtrzymujacych, ostatnie 7 tyg w szpitalu.
    Planuje kolejna ciąże ale mam wiele obaw. A lekarze postraszyli mnie, że w ewentualnej następnej ciąży będzie jeszcze gorzej niż teraz. Szukam jakiegoś pocieszenia, że może nie będzie tak źle (o ile się uda zajść w ciążę).
    Pozdrawiam :)

1 ivf i A na świecie ❤️🥰💓
    Czy będzie kolejny cud?

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w pierwszej ciąży niewydolna szyjka (od 20 tc), miałam pessar i progesteron. Teraz jest ryzyko powtórki, od drugiego trymestru będę mieć częstsze wizyty na sprawdzenie szyjki i jak zacznie się coś dziać to zakładamy od razu szew okrężny. Lekarz pociesza mnie, że fakt, że pierwsza ciążę donosiłam mimo szyjki poniżej 2.5cm w 20tc, dobrze rokuje na kolejna, jak będzie zobaczymy, wierzę, że uda się donosić do bezpiecznego terminu.

Saimi lubi tę wiadomość

• Saimi Autorytet

Wysłany: 1 lutego, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W którym tyg urodziłaś synka? Zaraz po ściągnięciu pessara?

1 ivf i A na świecie ❤️🥰💓
    Czy będzie kolejny cud?

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    W którym tyg urodziłaś synka? Zaraz po ściągnięciu pessara?
    Urodziłam 39+3, a pessar miałam ściągnięty 37+3, także jeszcze dwa tygodnie chodziłam z rozwarciem na 2cm, aż się akcja porodowa sama zaczęła.
    Teraz raczej lekarz mówi w moim przypadku o szwie, wtedy też chcieli zakładać szew, ale ja się nie chciałam zgodzić, bo jednak istnieje ryzyko przebicie pęcherza płodowego.
    Natomiast jeśli teraz też już w 20 tygodniu szyjka się skróci, to pewnie zgodzę się na szew, bo przy niespełna dwulatku, nie widzę możliwości leżenia. A pessar nie do końca ma udowodnione klinicznie działanie, plus niesie ryzyko infekcji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego, 13:43

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ