X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Druga ciąża po komplikacjach w pierwszej
Odpowiedz

Druga ciąża po komplikacjach w pierwszej

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 1 lutego, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)
    Czy są tu może mamusie, które miały komplikacje w pierwszej ciąży i są teraz w kolejnej i wszystko przebiegło dobrze? U mnie była niewydolna szyjka i stan przedrzucawkowy. Do końca ciąży na lekach podtrzymujacych, ostatnie 7 tyg w szpitalu.
    Planuje kolejna ciąże ale mam wiele obaw. A lekarze postraszyli mnie, że w ewentualnej następnej ciąży będzie jeszcze gorzej niż teraz. Szukam jakiegoś pocieszenia, że może nie będzie tak źle (o ile się uda zajść w ciążę).
    Pozdrawiam :)

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w pierwszej ciąży niewydolna szyjka (od 20 tc), miałam pessar i progesteron. Teraz jest ryzyko powtórki, od drugiego trymestru będę mieć częstsze wizyty na sprawdzenie szyjki i jak zacznie się coś dziać to zakładamy od razu szew okrężny. Lekarz pociesza mnie, że fakt, że pierwsza ciążę donosiłam mimo szyjki poniżej 2.5cm w 20tc, dobrze rokuje na kolejna, jak będzie zobaczymy, wierzę, że uda się donosić do bezpiecznego terminu.

Saimi lubi tę wiadomość

• Saimi Autorytet

Wysłany: 1 lutego, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W którym tyg urodziłaś synka? Zaraz po ściągnięciu pessara?

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Saimi wrote:
    W którym tyg urodziłaś synka? Zaraz po ściągnięciu pessara?
    Urodziłam 39+3, a pessar miałam ściągnięty 37+3, także jeszcze dwa tygodnie chodziłam z rozwarciem na 2cm, aż się akcja porodowa sama zaczęła.
    Teraz raczej lekarz mówi w moim przypadku o szwie, wtedy też chcieli zakładać szew, ale ja się nie chciałam zgodzić, bo jednak istnieje ryzyko przebicie pęcherza płodowego.
    Natomiast jeśli teraz też już w 20 tygodniu szyjka się skróci, to pewnie zgodzę się na szew, bo przy niespełna dwulatku, nie widzę możliwości leżenia. A pessar nie do końca ma udowodnione klinicznie działanie, plus niesie ryzyko infekcji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lutego, 13:43

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ