Dziecko z wadą genetyczną w rodzinie a ciąża
-
Dziewczyny postanowiłam założyć ten wątek, ponieważ może któraś z Was miała lub ma taki sam problem jak ja... Otóż zaczęliśmy z mężem myśleć o dzidziusiu, wiem, że u mnie może nie być tak łatwo, ponieważ mam bardzo nieregularne cykle, co jakiś czas pojawia się torbiel na jajniku i zbyt wysoka prolaktyna, ale to nie o tym... Moja siostra ma niepełnosprawnego synka, wykryto u niego bardzo rzadką wadę genetyczną, ciąża przebiegła prawidłowo, poród przez cc, ale wszystko okej, dopiero po kilku miesiącach okazało się, że coś jest nie tak... no i po szeregu poszukiwań, lekarzach, badań okazało się, że to wada genetyczna. Dodam, że w rodzinie nie było wcześniej takich przypadków, moja siostra i jej mąż również się zbadali - kariotyp i mikromacierze, jednak z badań wyszło, że są zdrowi. Cały czas o tym myślę i boję się zajść w ciąże, a bardzo pragniemy mieć dziecko. Napiszcie proszę co o tym myślicie i czy powinnam iść do genetyka lub jakiegoś innego lekarza? Może ktoś był w takiej sytuacji gdzie w najbliższej rodzinie ujawniła się jakaś wada genetyczna (mojej siostrze lekarz powiedział, że to po prostu taki przypadek) ale mimo wszystko mam obawy4 cs - 29 marca II kreseczki
heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G
-
Moja córeczka ma neurofibromatoze. Jest to choroba genetyczna. Nikt w rodzinne u nas jej nie ma. Jak to określił lekarz- świeża mutacja. Czasami nie mamy wpływu na różne sprawy...
A na co choruje synek Twojej siostry?Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2017, 13:47
-