X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Dziecko z wadą genetyczną w rodzinie a ciąża
Odpowiedz

Dziecko z wadą genetyczną w rodzinie a ciąża

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 19 października 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny postanowiłam założyć ten wątek, ponieważ może któraś z Was miała lub ma taki sam problem jak ja... Otóż zaczęliśmy z mężem myśleć o dzidziusiu, wiem, że u mnie może nie być tak łatwo, ponieważ mam bardzo nieregularne cykle, co jakiś czas pojawia się torbiel na jajniku i zbyt wysoka prolaktyna, ale to nie o tym... Moja siostra ma niepełnosprawnego synka, wykryto u niego bardzo rzadką wadę genetyczną, ciąża przebiegła prawidłowo, poród przez cc, ale wszystko okej, dopiero po kilku miesiącach okazało się, że coś jest nie tak... no i po szeregu poszukiwań, lekarzach, badań okazało się, że to wada genetyczna. Dodam, że w rodzinie nie było wcześniej takich przypadków, moja siostra i jej mąż również się zbadali - kariotyp i mikromacierze, jednak z badań wyszło, że są zdrowi. Cały czas o tym myślę i boję się zajść w ciąże, a bardzo pragniemy mieć dziecko. Napiszcie proszę co o tym myślicie i czy powinnam iść do genetyka lub jakiegoś innego lekarza? Może ktoś był w takiej sytuacji gdzie w najbliższej rodzinie ujawniła się jakaś wada genetyczna (mojej siostrze lekarz powiedział, że to po prostu taki przypadek) ale mimo wszystko mam obawy :(

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• Camilia Autorytet

Wysłany: 24 października 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córeczka ma neurofibromatoze. Jest to choroba genetyczna. Nikt w rodzinne u nas jej nie ma. Jak to określił lekarz- świeża mutacja. Czasami nie mamy wpływu na różne sprawy...
    A na co choruje synek Twojej siostry?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2017, 13:47

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ