X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Glukoza w badaniu ogólnym moczu
Odpowiedz

Glukoza w badaniu ogólnym moczu

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • 18karo18 Koleżanka

Wysłany: 25 października 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć mam pytanie, mam stwierdzona cukrzycę, mierze cukru glukometrem i są ok, natomiast zrobiłam badanie ogólne moczu i nagle wyszla.mi glukoza w moczu około 300 mg/dl(17mmol/l), brak acetonow, badalam akurat tego samego dnia glukoze we krwi i była w normie 87. Czy glukoza w takiej ilości jest niebezpieczna? Mogę coś zrobić by jej uniknąć? Pierwszy raz mam taki wynik badania moczu, 10 dni temu było wszystko ok:o wizytę u diabetologa mam dopiero za dwa tygodni.

Cześć czy któraś z Was męczyła się w drugim trymestrze z nawracajaca candida i udało Wam się w końcu zaleczyc? Stosowalyscie jakieś diety? Eliminowalyscie cukier i owoce chleb coś? Będę wdzięczna za porady:)
  • Leira Autorytet

Wysłany: 25 października 2018, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Norma cukru w moczu wynosi 3,9–5,5 mmol/l, a Ty masz 17 mmol/l, więc prawie 3 razy więcej. Ja bym przyśpieszyła wizytę u diabetologa, cukrzyca w ciąży jest niebezpieczna.

Wiktoria2909 lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2018, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira wrote:
    Norma cukru w moczu wynosi 3,9–5,5 mmol/l, a Ty masz 17 mmol/l, więc prawie 3 razy więcej.

W badaniu ogólnym moczu glukoza jest mierzona półilościowo (najczęściej na pasku są 3 progi: brak glukozy, stężenie 300 lub 1000). Nie można porównywać otrzymanej wartości z zakresem dla ilościowego oznaczenia glukozy w moczu!

Zrób badanie glukozy w moczu - ilościowe biochemiczne oznaczenie, nie w badaniu ogólnym moczu.

• 18karo18 Koleżanka

Wysłany: 25 października 2018, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    W badaniu ogólnym moczu glukoza jest mierzona półilościowo (najczęściej na pasku są 3 progi: brak glukozy, stężenie 300 lub 1000). Nie można porównywać otrzymanej wartości z zakresem dla ilościowego oznaczenia glukozy w moczu!

Zrób badanie glukozy w moczu - ilościowe biochemiczne oznaczenie, nie w badaniu ogólnym moczu.

Dziękuję bardzo za radę. Zdziwił mnie wynik bo mierząc cukry 50 razy tylko dwa razy miałam skoki do 146 (ale po ponownym umyciu rąk i pomiarze miałam rzędu 114) krzywa też nie była straszna 93/122/86, a tu nagle takie coś. Tym bardziej że oddając mocz na badanie sprawdzałam również krew na czczo na glukometrze, a później z żyły i wyniki były 87,nie wiem czy miałam jakiś skok w nocy że taki dziwny wynik wyszedł. Nie wiem po czym bo trzymam się diety. Ale powtórzę badanie i sprawdzę ilościowo. Będę spokojniejsza, dziękuję bardzo za poradę :)

Cześć czy któraś z Was męczyła się w drugim trymestrze z nawracajaca candida i udało Wam się w końcu zaleczyc? Stosowalyscie jakieś diety? Eliminowalyscie cukier i owoce chleb coś? Będę wdzięczna za porady:)
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ