X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Listerioza w 3 trymestrze
Odpowiedz

Listerioza w 3 trymestrze

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Aniaslonko77 Nowa

Wysłany: 22 grudnia 2024, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. U mojej córeczki podczas 3 badań prenatalnych wykryto wadę - mega cisterna magna. Żadnych innych nieprawidłowości nie stwierdzono ani w neurosonografii, ani w rezonansie magnetycznym. Mam we wnioskach, że to wariant normy. Jednak zlecono dodatkowo badania na toksoplazmoze, cytomegalię, różyczkę i opryszczkę. Przez to, że praktycznie na każdym kroku ostrzega się też przed listeriozą w ciąży, zrobiłam dodatkowo przeciwciala IgM dla tej bakterii. Jakież było moje zdziwienie gdy po 3 tygodniach przyszedł pozytywny wynik dla obu badanych serotypów. Byłam zrozpaczona. Mój lekarz w sumie nie bardzo wiedział co z tym wynikiem zrobić. Nie mam żadnych objawów choroby. CRP ok. Dostałam jednak antybiotyk AMOTAX na wszelki wypadek na dwa tygodnie. Wyniki powtórzyłam natychmiast po otrzymaniu pierwszych wyników (po 3 tygodniach). I nadal to samo. Pozytywne tylko IgMy natomiast IgG oraz IgA ujemne. Zarówno diagnosta wykonujący badanie jak i lekarz interpretują te wyniki jako starą infekcję, jednak mam kontynuować antybiotykoterapię. Czy miałyście podobną sytuację? Jak się ona skończyła? Czy jest tu ktoś kto faktycznie przeszedł w ciąży listeriozę? Strasznie się boję o dziecko....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2024, 22:45

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ