X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Listerioza w 3 trymestrze
Odpowiedz

Listerioza w 3 trymestrze

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Aniaslonko77 Nowa

Wysłany: 22 grudnia 2024, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. U mojej córeczki podczas 3 badań prenatalnych wykryto wadę - mega cisterna magna. Żadnych innych nieprawidłowości nie stwierdzono ani w neurosonografii, ani w rezonansie magnetycznym. Mam we wnioskach, że to wariant normy. Jednak zlecono dodatkowo badania na toksoplazmoze, cytomegalię, różyczkę i opryszczkę. Przez to, że praktycznie na każdym kroku ostrzega się też przed listeriozą w ciąży, zrobiłam dodatkowo przeciwciala IgM dla tej bakterii. Jakież było moje zdziwienie gdy po 3 tygodniach przyszedł pozytywny wynik dla obu badanych serotypów. Byłam zrozpaczona. Mój lekarz w sumie nie bardzo wiedział co z tym wynikiem zrobić. Nie mam żadnych objawów choroby. CRP ok. Dostałam jednak antybiotyk AMOTAX na wszelki wypadek na dwa tygodnie. Wyniki powtórzyłam natychmiast po otrzymaniu pierwszych wyników (po 3 tygodniach). I nadal to samo. Pozytywne tylko IgMy natomiast IgG oraz IgA ujemne. Zarówno diagnosta wykonujący badanie jak i lekarz interpretują te wyniki jako starą infekcję, jednak mam kontynuować antybiotykoterapię. Czy miałyście podobną sytuację? Jak się ona skończyła? Czy jest tu ktoś kto faktycznie przeszedł w ciąży listeriozę? Strasznie się boję o dziecko....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2024, 22:45

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ