Listerioza w 3 trymestrze
-
Cześć Dziewczyny. U mojej córeczki podczas 3 badań prenatalnych wykryto wadę - mega cisterna magna. Żadnych innych nieprawidłowości nie stwierdzono ani w neurosonografii, ani w rezonansie magnetycznym. Mam we wnioskach, że to wariant normy. Jednak zlecono dodatkowo badania na toksoplazmoze, cytomegalię, różyczkę i opryszczkę. Przez to, że praktycznie na każdym kroku ostrzega się też przed listeriozą w ciąży, zrobiłam dodatkowo przeciwciala IgM dla tej bakterii. Jakież było moje zdziwienie gdy po 3 tygodniach przyszedł pozytywny wynik dla obu badanych serotypów. Byłam zrozpaczona. Mój lekarz w sumie nie bardzo wiedział co z tym wynikiem zrobić. Nie mam żadnych objawów choroby. CRP ok. Dostałam jednak antybiotyk AMOTAX na wszelki wypadek na dwa tygodnie. Wyniki powtórzyłam natychmiast po otrzymaniu pierwszych wyników (po 3 tygodniach). I nadal to samo. Pozytywne tylko IgMy natomiast IgG oraz IgA ujemne. Zarówno diagnosta wykonujący badanie jak i lekarz interpretują te wyniki jako starą infekcję, jednak mam kontynuować antybiotykoterapię. Czy miałyście podobną sytuację? Jak się ona skończyła? Czy jest tu ktoś kto faktycznie przeszedł w ciąży listeriozę? Strasznie się boję o dziecko....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia, 22:45
-