X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Listerioza w 3 trymestrze
Odpowiedz

Listerioza w 3 trymestrze

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Aniaslonko77 Nowa

Wysłany: 22 grudnia 2024, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny. U mojej córeczki podczas 3 badań prenatalnych wykryto wadę - mega cisterna magna. Żadnych innych nieprawidłowości nie stwierdzono ani w neurosonografii, ani w rezonansie magnetycznym. Mam we wnioskach, że to wariant normy. Jednak zlecono dodatkowo badania na toksoplazmoze, cytomegalię, różyczkę i opryszczkę. Przez to, że praktycznie na każdym kroku ostrzega się też przed listeriozą w ciąży, zrobiłam dodatkowo przeciwciala IgM dla tej bakterii. Jakież było moje zdziwienie gdy po 3 tygodniach przyszedł pozytywny wynik dla obu badanych serotypów. Byłam zrozpaczona. Mój lekarz w sumie nie bardzo wiedział co z tym wynikiem zrobić. Nie mam żadnych objawów choroby. CRP ok. Dostałam jednak antybiotyk AMOTAX na wszelki wypadek na dwa tygodnie. Wyniki powtórzyłam natychmiast po otrzymaniu pierwszych wyników (po 3 tygodniach). I nadal to samo. Pozytywne tylko IgMy natomiast IgG oraz IgA ujemne. Zarówno diagnosta wykonujący badanie jak i lekarz interpretują te wyniki jako starą infekcję, jednak mam kontynuować antybiotykoterapię. Czy miałyście podobną sytuację? Jak się ona skończyła? Czy jest tu ktoś kto faktycznie przeszedł w ciąży listeriozę? Strasznie się boję o dziecko....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2024, 22:45

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ