Łożysko dwupłatowe
-
Tak, ja miałam w pierwszej ciąży, poproś lekarza, żeby przebadał Cię pod kątem naczyń przodujących(vasa previa), ja przez to leżałam w szpitalu od 30 tc. https://pytania.rodzice.pl/temat/vasa-previa-naczynia-przodujace-smiertelne-zagrozenie-podczas-porodu-sn/
Ale pytałam forumowiczek w innym wątku i u nich łożysko dwuplatowe niczego nie zmieniło, jeżeli urodzisz naturalnie to ważne, żeby się upewnić, ze urodziłaś całe łożysko, przy cc nie ma to znaczeniaCóreczka 13.03.2020
Jest i on 💕 24.06.2021r.
Mutacja czynnika V Leiden hetero. -
Alunis wrote:Tak, ja miałam w pierwszej ciąży, poproś lekarza, żeby przebadał Cię pod kątem naczyń przodujących(vasa previa), ja przez to leżałam w szpitalu od 30 tc. https://pytania.rodzice.pl/temat/vasa-previa-naczynia-przodujace-smiertelne-zagrozenie-podczas-porodu-sn/
Ale pytałam forumowiczek w innym wątku i u nich łożysko dwuplatowe niczego nie zmieniło, jeżeli urodzisz naturalnie to ważne, żeby się upewnić, ze urodziłaś całe łożysko, przy cc nie ma to znaczenia
Alunis, i jak zakończyła sie u Ciebie historia z vasa previa? U mnie zdiagnozowano niestety i łożysko centralnie przodujące, i vasa previa...Bardzo się martwię 😔.Ona: AMH 1,32, FSH: 5,82, LH: 3,47
43 lata
PAI hetero, MTHFR a1298c hetero, dwurożna macica, hipoglikemia reaktywna, niedoczynność tarczycy, wygasające PCOS?
On: wyniki nasienia w miarę ok
5IVF - Kriobank Białystok (8.2020) - lekka stymulacja lamettą - 2 komórki, 1 morulka 💝:
7dpt - 21,9; 9 dpt - 100,7; 12 dpt - 392; 16dpt - 3927; 26 dpt - jest ❤️!
-
Kla_Mum wrote:Alunis, i jak zakończyła sie u Ciebie historia z vasa previa? U mnie zdiagnozowano niestety i łożysko centralnie przodujące, i vasa previa...Bardzo się martwię 😔.
Kla_Mum lubi tę wiadomość
Córeczka 13.03.2020
Jest i on 💕 24.06.2021r.
Dziękuję za radę, we wtorek mam lekarza to poproszę o przebadanie pod kątem tych naczyń przodujących.
Wyglada na to, że na usg III trym. nie miałam tego badanego ...tylko stwierdzone łożysko dwupłatowe i tyle.02.03.2021 - Weronisia jest już z nami ❤
Czekamy na Adusie ❤️ -
Martina123 wrote:Dziękuję za radę, we wtorek mam lekarza to poproszę o przebadanie pod kątem tych naczyń przodujących.
Wyglada na to, że na usg III trym. nie miałam tego badanego ...tylko stwierdzone łożysko dwupłatowe i tyle.
Teraz większość ginekologów posiada usg „kolorowe” i badają to rutynowo, szczególnie robiąc usg danego trymestru, aczkolwiek warto o to poprosić dodatkowo. Bardzo możliwe, że lekarz to zbadał, ale nie uszczegółowił tego 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2020, 18:10
Córeczka 13.03.2020
Jest i on 💕 24.06.2021r.
Alunis wrote:Byłam w szpitalu i obserwowali mnie, zrobili cięcie najpóźniej jak się dało, dziecko 10/10 😊 Jeżeli masz opcję, to polecam szpital z 3 stopniem referencyjności. I napewno trzeba wcześniej tam poleżeć, żeby akcja się niedaj Boże nie zaczęła, trzymam kciuki za pomyślne rozwiązanie, ogromnie mnie cieszy, że wiesz już teraz, to jest bezwzględne wskazanie do cc
Oj, dziękuję za te informacje, są bardzo pocieszające 💗. U mnie lekarz zdiagnozował vasa previa w 17tc, w zasadzie zaraz po tym, jak wytworzyło się łożysko. Powiedział o leżeniu od 30tc w szpitalu i zaproponował od razu właśnie szpital 3. stopnia referencyjności. I cc w 35tc najpóźniej.
A jak wyglądało Twoje funkcjonowanie do czasu pójscia do szpitala?
Gratuluję też kolejnej ciązy! 💗 Nie bałas się zaczynać tak szybko po cc? ☺️ Życzę dużo zdrowia i spokojnej ciąży do samego końca ✊🏻.Ona: AMH 1,32, FSH: 5,82, LH: 3,47
43 lata
PAI hetero, MTHFR a1298c hetero, dwurożna macica, hipoglikemia reaktywna, niedoczynność tarczycy, wygasające PCOS?
On: wyniki nasienia w miarę ok
5IVF - Kriobank Białystok (8.2020) - lekka stymulacja lamettą - 2 komórki, 1 morulka 💝:
7dpt - 21,9; 9 dpt - 100,7; 12 dpt - 392; 16dpt - 3927; 26 dpt - jest ❤️!
-
Kla_Mum wrote:Oj, dziękuję za te informacje, są bardzo pocieszające 💗. U mnie lekarz zdiagnozował vasa previa w 17tc, w zasadzie zaraz po tym, jak wytworzyło się łożysko. Powiedział o leżeniu od 30tc w szpitalu i zaproponował od razu właśnie szpital 3. stopnia referencyjności. I cc w 35tc najpóźniej.
A jak wyglądało Twoje funkcjonowanie do czasu pójscia do szpitala?
Gratuluję też kolejnej ciązy! 💗 Nie bałas się zaczynać tak szybko po cc? ☺️ Życzę dużo zdrowia i spokojnej ciąży do samego końca ✊🏻.
Prowadziłam oszczędny tryb życia, leżałam i chodziłam tylko po domu, nie przemęczałam się. Miałam ten komfort, bo to była pierwsza ciąża
Dziękuję, oczywiście, że się bałam, ciąża nie była planowana, zawiodła antykoncepcja, co jest zabawne, bo o pierwsze dziecko staraliśmy się 2 lata Ale ciąża jest zagnieżdżona zdala od blizny, wszystko ładnie zagojone, wiec jestem dobrej myśli. ❤️
Masz dobrego lekarza, zrób tak jak radzi i wszystko będzie ok, nie taki diabeł straszny, jak go malują. Jak lekarze wiedzą co jest na rzeczy, to tez jest inaczej Trzymam kciuki za szczęśliwe rozważanie ❤️Kla_Mum lubi tę wiadomość
Córeczka 13.03.2020
Jest i on 💕 24.06.2021r.