X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Łozysko w dnie macicy
Odpowiedz

Łozysko w dnie macicy

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Lubka Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny
    W poprzedniej ciąży miałam łożysko centralnie przodujące. Mega komplikacje. Cudem przeżyłam ja i córka.
    Wczoraj byłam na I prenatalnych. Pani doktor powiedziała że łożysko jest w dnie macicy, bardzo nisko na ścianie przedniej. Na szczęście nie nachodzi na ujście szyjki.
    Mam to wnikliwie obserwować ale dopiero w 20 tc powiedzą coś więcej
    Bardzo się martwię. Mam mega wielki szew po poprzedniej cesarce
    W domu poleguje, robiąc tylko podstawowe czynności jak posiłki dla dziecka i drobne porządki.
    Czy któraś tak miała? Kiedy wam się podniosło
    Jestem przerażona bo w poprzedniej ciąży od 4 mca leżałam w szpitalu
    Je

2002 rozpoczynamy starania
    2004-2008 - 6 x inseminacja
    12.2008 - ISCI - 5 zarodków (4 zamrożone)
    11.09.2009 - Córcia
    09.2015 - rozpoczynamy kolejne starania
    07.06.2016 - transfer 2 mrozaków, ciąża obumarła w 7 tyg
    23.01.2017 - transfer 2 ostatnich mrozaków
    Beta 0
    16.05.2017 ISCI - transfer + 7 mrozaków
    01.01.2018 - córka
    06.2023 decyzja o rodzeństwie
    08.2023 - endo tylko 5 mm ☹️☹️
    05.2024 - criotransfer przy endo 6,5 - beta 0
    10.20204- criotransfer przy endo 7 mm
    5 dpt - Ii kreski
    7 dpt - 46,30
    11 dpt - 403,6
  • NovaS Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubka wrote:
    Cześć dziewczyny
    W poprzedniej ciąży miałam łożysko centralnie przodujące. Mega komplikacje. Cudem przeżyłam ja i córka.
    Wczoraj byłam na I prenatalnych. Pani doktor powiedziała że łożysko jest w dnie macicy, bardzo nisko na ścianie przedniej. Na szczęście nie nachodzi na ujście szyjki.
    W domu poleguje, robiąc tylko podstawowe czynności jak posiłki dla dziecka i drobne porządki.
    Je
    Hey Lubka,

Ja od początku miałam stwierdzone placenta previa - łożysko przodujące - zakrywali ujście szyjki - po bardzo mału się jednak przesuwało- wczoraj na wizycie powiedziano mi że przesunęło się na przednią ścianę macicy. A długość od ujścia szyjki do łożyska wzrosła do 15mm. Obecnie jestem w 30tc. Sama w to nie wierzyłam jak nie usłyszałam. Więc jest duże prawdopodobieństwo podniesienia. Ja jednak cały czas leżę w domu i odpoczywam. Wstaje do łazienkę lub po herbatę tylko. Zalecałabym odpoczynek bo jednak wtedy macica ma większą możliwość że się podniesie. Ja bym odpuściłam porządki domowe… żeby nie uciskać abolsitnie macicy - nie schylać się… mi to bardzo pomogło - ja pozatym miałam krwawienia więc w ogóle.

• Lubka Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi niby wczoraj też pani doktor powiedziała, że wraz z kolejnymi tygodniami i rosnieciem macicy łożysko może się podnieść.
    Liczę na to bo nie wyobrażam sobie kolejnej cesarki.
    Tak się zastanawiam czy wybrać jakiegoś lekarza gdzieś w dużym mieście typu Białystok, Warszawa, Lublin bo tu u siebie obawiam się o rozwój sytuacji

2002 rozpoczynamy starania
    2004-2008 - 6 x inseminacja
    12.2008 - ISCI - 5 zarodków (4 zamrożone)
    11.09.2009 - Córcia
    09.2015 - rozpoczynamy kolejne starania
    07.06.2016 - transfer 2 mrozaków, ciąża obumarła w 7 tyg
    23.01.2017 - transfer 2 ostatnich mrozaków
    Beta 0
    16.05.2017 ISCI - transfer + 7 mrozaków
    01.01.2018 - córka
    06.2023 decyzja o rodzeństwie
    08.2023 - endo tylko 5 mm ☹️☹️
    05.2024 - criotransfer przy endo 6,5 - beta 0
    10.20204- criotransfer przy endo 7 mm
    5 dpt - Ii kreski
    7 dpt - 46,30
    11 dpt - 403,6
  • NovaS Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chcesz rodzić naturalnie po wcześniejszej cesarce chyba powinnaś najpierw dobrze obczytac się w tym temacie i uzgodnić z lekarzem z uwagi że to nie jest takie proste i nie zawsze się udaje - tak czytałam w książkach. Może też prowadzić do komplikacji itd. Info poniżej..

U mnie powiedzieli że jeżeli odległość od szyjki a łożyska jest conajmniej 20mm wtedy można rodzić naturalnie - znaczy próbować .

Rodzenie naturalne po cesarskim cięciu nazywa się VBAC (ang. Vaginal Birth After Cesarean), czyli poród drogami natury po cesarskim cięciu. W Polsce stosuje się również określenie TOLAC (Trial of Labor After Cesarean), co oznacza próbę porodu naturalnego po wcześniejszym cięciu cesarskim.

Decyzję o VBAC podejmuje lekarz po ocenie stanu zdrowia matki i dziecka oraz uwzględnieniu wcześniejszych historii porodowych i obecnego przebiegu ciąży.

• Marmiz Znajoma

Wysłany: 9 stycznia, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubka wrote:
    Cześć dziewczyny
    Je

Hej, rozumiem Twój strach, zwłaszcza, że znasz z autopsji czym może grozić za niskie położenie łożyska.

Ja miałam łożysko brzeżnie przodujące, z zatoką brzeżną (z tego co się dowiedziałam to jest taka unaczyniona błona odchodzącą od łożyska) dochodząca do wew. Ujścia szyjki. Na badaniach w 29 tygodniu lekarz stwierdził, że położenie łożyska jest już ok - w dnie macicy (dno to wbrew nazwie to góra macicy - chodzę do 2 lekarzy i obaj tak powiedzieli). Skoro na Twoim prenatalnym badaniu lekarz powiedział, że łożysko jest w dnie, a potem, że nisko (z tego co piszesz), to podał sprzeczne ze sobą informacje.

Ok. 27 tygodnia krwawilam jednorazowo i niezbyt intensywnie - obserwacja na patrologii. Powtórka ok. 28 tygodnia o podobnym natężeniu. Lekarz powiedział, że z łożyska idzie krew ciemno Wiśniowa. U mnie była czerwona. W szpitalu nie dochodzili przyczyny krwawienia, uznali chyba, że winnne jest łożysko.

Od tego wydarzenia dużo leżę, żadnego kucania, podnoszenia, szybkich ruchów. Minął miesiąc i nie było powtórki, choć z tyłu głowy jest strach, zwłaszcza, że teraz muszę być bardziej mobilna, bo 2 dzieci na pokładzie, a mąż po świętach skończył urlop.

U Ciebie jeszcze wszystko może się zmienić, czego Tobie życzę. Na pewno starałabym się oszczędzać, tak jak piszesz. Lekarz pozwolił mi brać cyclo3 forte, Rutinoscorbin na wzmocnienie naczyń, magnez b6 forte i no-spę przeciwko napięciom macicy (codziennie kilka napięć jest).

• eeemakarena Autorytet

Wysłany: 19 stycznia, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy przy łożysku centralnie przodującym zdarzały Wam się brązowe plamienia połączone z bólem brzucha ?
    biorę acard

po ostatnim niewielkim, jednorazowym plamieniu wyladowalam w szpitalu, bo doszły bóle takie okresowe o niezbyt dużym nasileniu
    ale w sumie 4 dni, nospa magnez i puscili mnie do domu

teraz mialam badanie w piatek, echo serca, i lekarz zrobil tez badanie przezpochwowe, bo nie podobalo mu się to łożysko i
    po południu już było jednorazowe brazowe plamienie tylko na papierze, lekki bol brzucha
    wczoraj po nospie minal bol, plamien nie bylo - z tym ze wczoraj byl bardzo intensywny dzien, mialam lezec ale niestety nie mialam takiej mozliwosci i w gratisie sporo nerwów ;/

a dzisiaj rano z powrotem plamienie brazowe, jednorazowe ale troche wieksze niz poprzednio i bol brzucha powrocil
    planuje nastepne kilka dni spedzic w lozku, ale czy któraś z Was też tak miała ?

💑

21.02.2024 ⏸

12.04.2024 💔

〰️

02.10.2024 ⏸

02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏

04.10 BHCG 136, PROG 49

07.10 BHCG 488

03.04.2025 1500g <3
  • Patabr Przyjaciółka

Wysłany: 23 lutego, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubka wrote:
    Cześć dziewczyny
    Je

Hejka, ja na pierwszych prenatalnych mialam łożysko całkowicie zakrywajace szyjkę. Zalecenie: brak współżycia i nic więcej. Przestraszyłam się jak zaczęłam czytać, ale nie prowadziłam absolutnie leżącego trybu, nie byłabym w stanie + leżenie odłogiem też niby nie jest do końca wskazane. Aleeee alee z dobrych wieści, 3 tygodnie po prenatalnych u mojej prowadzącej już było widoczne delikatne podniesienie się łożyska i lekarka mi wspomniała, że 80% się podniesie do II prenatalnych, także Trzymam kciuki mocno żebyś też była w tej grupie 💚🤞💙
    Statystka mowi, że są większe szanse, że się podniesie niz że zostanie tak nisko. Oby tak było. Oby też Twoja historia nie wpływała na przebieg obecnej ciąży, ale nie wiem w sumie jak to jest, czy to ma wpływ

31 lat

Przedwczesne wygasanie czynności jajników

AMH 0,8
    FSH średnio 26-28

Klinika Bocian
    ET 07.2024 ciąża biochemiczna
    FET 09.2024 ciąża biochemiczna
    FET 25.11.2024 4.1.1
    5 dpt pozytywny test
    7 dpt beta 110
    9 dpt beta 280
    11 dpt beta 850
    14 dpt beta 3950
    20 dpt zarodek 6mm i serduszko
    10w0d test sanco - wszystko prawidłowe, chłopiec
    11w3d ziomeczek ma 4,7 cm, nadgonił 3 dni
    13w2d (04.02) prenatalne
    18w6d połówkowe w mojej przychodni: 300g bobasa (77 percentyl, będzie duuuży chłop)
  • Nati12131 Przyjaciółka

Wysłany: 22 marca, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja miałam łożysko przodujące nisko ułożone. Nie podniosło mi się do góry, krwawiłam od 17 tygodnia ciąży i miałam bóle brzucha, ponoć przy łożysku przodujący ból brzucha jest “normalny” ..

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ