X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Mamy z endometriozą piszcie że jesteście
Odpowiedz

Mamy z endometriozą piszcie że jesteście

Oceń ten wątek:
  • li.w.ka Debiutantka

Wysłany: 10 lutego 2016, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, ja też się zgłaszam.
    Wcześniej opisywałam swój przypadek na ovufriend.
    O endometriozie dowiedziałam się w lutym 2013r., wykryto niewielką torbiel na lewym jajniku. Lekarz od razu zalecił starania się o dziecko.
    Nie udawało się. Zrobiliśmy przerwę na podleczenie które też nic nie dało.
    Torbiel jeszcze bardziej urosła. W lipcu 2014 r. przeszłam laparoskopię i od razu wzięliśmy się do roboty.
    Po ponad 6 miesiącach kolejnych nieudanych, zapisaliśmy się do kliniki leczenia niepłodności.
    Podeszliśmy do inseminacji, pierwsza nieudana w lipcu 2015r, druga- jak najbardziej udana. Teraz leci już 18 tydzień ciąży i z grubsza wszystko jest w porządku, tylko jak na razie mam przodujące łożysko. Ale mam nadzieję, że się podniesie.
    Także, dziewczyny - głowa do góry. Wszystko jest możliwe, tylko może w naszym wypadku potrzeba trochę więcej czasu.

urocza lubi tę wiadomość

• LuckyMe Koleżanka

Wysłany: 13 marca 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja sie pochwalę. Laparoskopia w paździeniku,usunieta torbiel endo z jajnika, ogniska endo. Do tego mam ogniska endo w przegrodzie odbytniczo-pochwowej- choc to tylko strwierdzone podczas badania ginekologicznego- tam gdzie miałam laparoskopie -nie usuwali endo z tego miejsca. W ciąze zaszłam w pierwszym cyklu starań. Niestety poronienie. Teraz znowu jestem w ciąży. Narazie jest ok...Wczesniej długo sie staralismy i nic.

urocza lubi tę wiadomość

Aniołek 9/2014 [*]

3jgxe6hhf4nd2mmr.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, ja miałam zaplanowaną laparoskopie bo dr podejrzewala endometrioze. I na 2 tyg przed operacją zaszłam w ciążę (po długim czasie starań). Więc nie mamy diagnozy... dzis bylam na kolejnej wizycie i podczas badania dr zauważyła plamienie z guzka, który uważa właśnie za endo. Mimo ciąży chce mnie wysłać do szpitala na pobranie wycinków w 2 trymestrze. Przyznam, ze jestem przerażona bo boje sie o naszego Maluszka. Mialyscie taka sytuacje? Proszę o jakąkolwiek odpowiedź i z góry Wam Dziękuję! :*

3i49df9hbvw2ma7w.pngltdgegz2mf7j7ogg.png
  • Lincia Nowa

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Wirginia gratuluję Maleństwa! :)

Ja jestem aktualnie w 6 miesiącu ciąży. Kilka dni temu trafiłam do szpitala z ostrymi bólami brzucha i pleców.
    Okazało się, że są spowodowane endometriozą. W skutek rosnącej macicy naciągają się wszystkie blizny i zrosty które powodują bóle. Niestety trzeba to przecierpieć bo jedynym rozwiązaniem byłaby teraz następna operacja, jednak lekarz udzielił mi informacji, że żaden chirurg w ciąży się jej nie podejmie.

Na Twoim miejscu nie ryzykowałabym...przecież to tylko kilka miesięcy...
    Krwawienia też doświadczyłam około 11 tc.

Zacisnę zęby i wytrzymam :) Najważniejsze że z Malutką wszystko jest w porządku :)

Wirginia lubi tę wiadomość

• Zosia_wop Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia 2016, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja siostra ma endometriozę IV stopnia i dwoje dzieciaczków, także endo to nie wyrok :) Po pierwszej ciazy po 4 latach miała operacje po czym lekarz kazał szybko zachodzić w ciąże jesli jeszcze planują drugie i tez szybko sie udało :)

hchy0tc79jyv0psk.png

https://www.maluchy.pl/li-72379.png
    Niskie amh, endometrioza...
    Aniołek [*]12.2014
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie endo, 3 lata starań i 4 aniołki... ale w końcu tulę córeczkę :)

kinga1185 lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Joanna_N Debiutantka

Wysłany: 23 kwietnia 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też endo, po laparoskopii i koagulacji trzech ognisk endometriozy, które blokowały ciążę zaszlam w pierwszym cyklu. Stracilam ciążę w 5 tyg, równo pp dwóch miesiącach okazało się, że jestem w ciąży znowu. Aktualnie 10 tydzień...

20.01.2016- Aniołek. Walczymy o kolejną ciążę...
    22.03.2016- potwierdzenie drugiej ciąży... Walczymy o donoszenie...
  • hiacynta99. Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, tez mam Endo I stopnia miednicy mniejszej! Pcos i niedoczynność tarczycy! przeszłam laparoskopie!
    W pierwsza ciążę wpadliśmy :) 7 lat temu!! :P z druga 2 lata staram w tym jedno poronienie!

Obecnie czekamy na Mikusia <3

hsxq6uc.png
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ