Nawracajaca infekcje candida
-
Cześć, dziewczyny, w drugim trymestrze doszło u mnie do infekcji,(candida albicans) dostałam leki przeszło, ale po 2 tygodniach znów wróciło kolejna kuracja i zobaczymy. Czy mialyscie takie problemy? Istnieje światełko w tunelu że da się to zaleczyc czy będzie już tak ciągle wracać.. Boję się troszkę co będzie z dzidzia. Stosowalyscie jakieś diety, wykluczylyscie calkowicie cukry, owoce biała mąkę, nabiał makarony? Czy może tylko ograniczyliscie? Stosowalysxie jakieś płyny specjalne albo preparaty typu feminella c? PozdrawiamCześć czy któraś z Was męczyła się w drugim trymestrze z nawracajaca candida i udało Wam się w końcu zaleczyc? Stosowalyscie jakieś diety? Eliminowalyscie cukier i owoce chleb coś? Będę wdzięczna za porady:)
-
Odstawić cukry to na pewno. Zakwasić dietę: ogóreczki kwaszone, kapustka, sok z żurawiny i odstawić produkty mączne, jakbyś ciasto robiła: to co dodajesz, żeby urosły drożdże to musisz z diety wyeliminować, a rozszerzać dietę o to co powoduje zakalce
Dobry probiotyk też pomoże -
nick nieaktualny
-
W ciąży zmienia się PH, więc sprzyja to rozwojowi grzybicy.
Tak jak pisała Leira- grzyby żywią się cukrami. Odstaw cukier, bo inaczej problemu się nie pozbędziesz.
Dołóż do tego probiotyki (zwłaszcza naturalne- kefiry, ogórki kiszone, kapustę kiszoną, barszcz kiszony) i powinno być lepiej. Inaczej będzie ciągle wracać.
-
oo barszczyk polecam, zakwas codziennie rano zamiast kawy, brałam kiedys kwas kaprylowy i pomogło. Nie wiem,czy teraz można. A dieta, wszystko świeże,bez przetworzonych, u mnie drożdże pogarszały sprawę, a od pleśni alergia. A pleśnie moga byc we wszystkim np. keczupie.
-
Hej, mimo że wcześniej nigdy nie miałam problemów to w ciąży po antybiotyku w pierwszym trymestrze też mnie dopadły grzyby i nie chciały odpuścić. Lekarze twierdzą, że w ciąży ciężko to wyleczyć. U mnie było podobnie tzn. tydzień leczenia, tydzień spokój i znów wracało. Próbowałam różnych leków plus probiotyki i wracało. W końcu robiłam tak, że po zakończonym leczeniu, najpierw po 5 dniach brałam globulkę "podtrzymującą" potem jedną co tydzień i nie wracało. A po ciąży jak ręką odjął, bez leczenia.
Odstawienie cukru itp. nie pomagało, ale nie zaszkodzi.
Aniołek 13.09.2014 - 9 tc - cp
-
No właśnie ja też mam ten problem ze tydzień po leczeniu wraca. Nie jem cukrów, mąki, za to staram się jeść dużo kefirow, probiotykow i różnicy nie ma.. W głowę można dostać. Najbardziej boję się o poród, czy z tego powodu nie będzie komplikacji. No mam nadzieje ze za którymś razem wylecze już to cholerestwo:oCześć czy któraś z Was męczyła się w drugim trymestrze z nawracajaca candida i udało Wam się w końcu zaleczyc? Stosowalyscie jakieś diety? Eliminowalyscie cukier i owoce chleb coś? Będę wdzięczna za porady:)
-
Pogadaj z lekarzem i może spróbuj tak jak ja, tzn. 5 dni po całej kuracji weź tylko jedną globulkę, po 5 dniach kolejną, potem wydłużaj przerwę do tygodnia, mnie to pomogło. Co do porodu to raczej nie problem, choć nie dam sobie ręki uciąć, bo miałam cc. Powodzenia
Aniołek 13.09.2014 - 9 tc - cp
-