WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niedoczynność tarczycy w ciąży i silne wymioty.
Odpowiedz

Niedoczynność tarczycy w ciąży i silne wymioty.

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • fasolkarośnie Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie drogie mamy,
    dosyć szybko udało mi się zajść w ciążę :) Niestety, albo i stety od Nowego Roku męczą mnie silne mdłości, czasem wymioty... Zrobiłam także badania krwi i okazało się, że mam niedoczynność tarczycy. Wczoraj lekarz przepisał mi Letrox 50, dawka 1,5 tab. rano na czczo. Trochę się przestraszyłam jak zaczęłam czytać o wpływie niedoczynności na fasolkę, ale staram się być dobrej myśli. Natomiast pojawił się pewien problem. Wzięłam dziś dawkę Letroxu na czczo i wymiotowałam bardzo. Zazwyczaj poprawiało mi się po zjedzeniu owsianki, ale dziś i owsianka zwrócona razem z lekami. Już wiem, że przy moich mdłościach nie będę w stanie brać tego leku na czczo :( Wizytę u endokrynologa mam w ten piątek, ale nie wiem co robić? Czy któraś także się taką przypadłością borykała? Dodam, że to 8 tydzień, ostatnia miesiączka 21.11.2015. Do tej pory poza mdłościami żadnych nieprawidłowości nie było. Buziaki, m.

3d283efdb5040aa00d3bbd0ddc5d012d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • mylola Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2016, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bierz Letrox na noc, przed snem, koniecznie trzy godziny po ostatnim posiłku.

fasolkarośnie lubi tę wiadomość

8p3o3e3kdmy2lofu.png
  • Sadalia Nowa

Wysłany: 19 stycznia 2016, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również mam niedoczynność tarczycy i biorę Letrox 50 naprzemienne z Letrox 25. Cały czas biorę tabletki rano przed śniadaniem. W I trymestrze również miałam problem z porannymi wymiotami, ale moje wyniki TSH/FT4 są cały czas w jak najlepszym porządku. Jeśli bardzo męczą cię wymioty może powinnaś zmienić godzinę przyjmowania. Moim zdaniem lepiej wziąć w późniejszych godzinach niżeli zwymiotować tabletkę.

f2w39jcgmmbqufjg.png
  • fasolkarośnie Ekspertka

Wysłany: 19 stycznia 2016, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sadalia wrote:
    Ja również mam niedoczynność tarczycy i biorę Letrox 50 naprzemienne z Letrox 25. Cały czas biorę tabletki rano przed śniadaniem. W I trymestrze również miałam problem z porannymi wymiotami, ale moje wyniki TSH/FT4 są cały czas w jak najlepszym porządku. Jeśli bardzo męczą cię wymioty może powinnaś zmienić godzinę przyjmowania. Moim zdaniem lepiej wziąć w późniejszych godzinach niżeli zwymiotować tabletkę.

Byłam już u lekarza i zalecił stosowanie leków w nocy. Ja niestety silne mdłości i wymioty odczuwam cały dzień... Czasem jest trochę lepiej, ale generalnie odliczam dni do końca pierwszego trymestru z nadzieją, że minie... Także od tygodnia biorę leki w nocy bo i tak wstaję siusiu i mam nadzieję, że wyniki się poprawią bo były bardzo złe :(

3d283efdb5040aa00d3bbd0ddc5d012d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • KTB Znajoma

Wysłany: 20 stycznia 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyszło, że mam niedoczynność tarczycy wynik 2,739 przy normie dla ciąży 2,5. Wizytę mam dopiero za tydzień. Orientujecie się czy można tyle czekać, czy może to zaszkodzić?

ckailhb8ez7m7qlw.png
  • agatia Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2017, 13:30

fasolkarośnie lubi tę wiadomość

• antoszka Znajoma

Wysłany: 2 maja 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam TSH=2,63 i gin zalecił brać Euthyrox 25 1x1 rano, jak zapytałam czy jest sens robić fT4 to powiedział, że to nic nie wniesie...

Anetka :D 18.07.2016
    dqpr9vvjts2l1zsu.png
  • mylola Ekspertka

Wysłany: 2 maja 2016, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pogryzłabym endokrynologa, który leczy patrząc na samo tsh (pomijam już w tym momencie, ze tsh to hormon przysadki mózgowej a nie tarczycy, ale to sprawa do głębszego rozważenia plus do tego jego poziom reaguje z opóźnieniem nawet kilkutygodniowym). Koniecznie trzeba badać ft4, a najlepiej komplet czyli tsh, ft3, ft4. te dwa ostatnie to wolne hormony tarczycy i one pokazują, czy hormonów tarczycowych jest w organizmie wystarczająco dużo i czy dziecko jest bezpieczne.

8p3o3e3kdmy2lofu.png
  • k878 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2016, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 6 tc wyszło mi TSH 4,48. Endo przepisał mi Euthyrox 50. Po dwóch tygodniach TSH spadło do 3,25. Endo zdziwiony, że spadło tak mało. Podwyższył dawkę do 75.

Z tarczycą nic nie mam - ft3 w porządku, przeciwciała też, USG czyste - po prostu jest mała i podobno stąd wyższe TSH.

Zastanawiam się, dlaczego kazał mi zbadać ft3 a nie ft4 - endo powiedział, że podczas brania leków ft4 nie wyjdzie miarodajne, a ft3 tak, że musiałabym odstawić na trochę leki, żeby dobrze zbadać ft4. A jak tak czytam internet, to wszystkie dziewczyny, które coś mają z tarczycą badają oprócz TSH właśnie ft4. Dorobić sobie prywatnie FT4 czy endo ma rację i nie ma sensu?

Córeczka 12.2017 <3
    Córeczka 08.2019 <3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ