Niepowściągliwe wymioty ciężarnych
-
Niepowściągliwe wymioty ciężarnych (łac. hyperemesis gravidarum, ang. hyperemesis gravidarum, HG) – najcięższa postać występujących w ciąży nudności i wymiotów. Lekkiego stopnia nudności nasilające się rano (łac. nausea gravidarum) są bardzo częste w ciąży i nie stanowią problemu klinicznego. Silne nudności i wymioty występują rzadko, dotyczą 0,3–2% ciężarnych. Przedłużające się niepowściągliwe wymioty rzadko wpływają na dobrostan płodu, natomiast są bardzo uciążliwe dla ciężarnych.
-
W moim przypadku pomógł tylko czas. Żadna z polecanych metod choć troszkę nie pomogła.Piłam dużo choć i wodę zwracałam. Warto oczywiście kontrolować morfologię. Ja po tych ciężkich 2 miesiącach schudłam 5 kg oraz mocno pogłębiła mi się anemia (choć starałam się zażywać suplementy).chucky
-
w pierwszej ciaży rzygałam od pierwszego dnia po zapłodnieniu, zanim dowiedziałam się o ciąży, aż do dnia porodu. Nic nie pomagało.
drugą ciażę "tylko" mnie mdliło, nic nie mogłam jeść.
Podobno pomaga imbir. Wtedy nie próbowałam, a teraz mam nadzieję, że już wyrosłam -
nick nieaktualnyZ domowych sposobów nic nie pomagało lekarz przypisał mi czopki na wymioty bo zaczęłam sie odwadniac torecan sie nazywają ale najlepiej poinformować lekarza o wymiotach niech zleci badania moje wyniki były straszne wiec dlatego zdecydował ze czopki muszę brać
-
Również brałam czopki torecan, ale na wiele sie nie zdały i jakiś miesiąc , półtorej przeleżałam w szpitalu. Po powrocie do domu jeszcze męczyły koło tyg i potem ustały. Teraz będąc w 8mc zdarzają się, ale już to nie jest to co było. Także najlepiej od razu lekarz i coś z tym robić, żeby nie odwodnić się i nie zrobić sobie i dziecku krzywdy .
-