X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niepowściągliwe wymioty ciężarnych
Odpowiedz

Niepowściągliwe wymioty ciężarnych

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno choruje na nie 2% ciężarnych. Niestety mnie dopadło. Czy ktoś miał? Jakie leki na to badziewie można brać? :(

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Podobno choruje na nie 2% ciężarnych. Niestety mnie dopadło. Czy ktoś miał? Jakie leki na to badziewie można brać? :(

Co to znaczy "niepowściągliwe wymioty"?

Lanusia93 lubi tę wiadomość

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2014, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niepowściągliwe wymioty ciężarnych (łac. hyperemesis gravidarum, ang. hyperemesis gravidarum, HG) – najcięższa postać występujących w ciąży nudności i wymiotów. Lekkiego stopnia nudności nasilające się rano (łac. nausea gravidarum) są bardzo częste w ciąży i nie stanowią problemu klinicznego. Silne nudności i wymioty występują rzadko, dotyczą 0,3–2% ciężarnych. Przedłużające się niepowściągliwe wymioty rzadko wpływają na dobrostan płodu, natomiast są bardzo uciążliwe dla ciężarnych.

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • chucky Nowa

Wysłany: 14 lutego 2014, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim przypadku pomógł tylko czas. Żadna z polecanych metod choć troszkę nie pomogła.Piłam dużo choć i wodę zwracałam. Warto oczywiście kontrolować morfologię. Ja po tych ciężkich 2 miesiącach schudłam 5 kg oraz mocno pogłębiła mi się anemia (choć starałam się zażywać suplementy).

chucky
  • mama_z_groszkiem Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2014, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokladnie, mi tez nic nie pomagalo (chociaz czasami imbir do herbaty) wiec czekalam cierpliwie az ustanie wszystko. Doczekalam sie i z wybiciem 11tc wszystko ustalo NA SZCZESCIE. Wiec nie wiem czy sa sposoby, ale powodzenia :)

relgcwa1nrtfgkrw.png
  • Nati74 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2014, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w pierwszej ciaży rzygałam od pierwszego dnia po zapłodnieniu, zanim dowiedziałam się o ciąży, aż do dnia porodu. Nic nie pomagało.

drugą ciażę "tylko" mnie mdliło, nic nie mogłam jeść.

Podobno pomaga imbir. Wtedy nie próbowałam, a teraz mam nadzieję, że już wyrosłam ;)

94d248b7cf3fad2322c1c7b41d90ec96.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • kambel Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi równiez nic nie pomagało. Dopiero ok 18 tyg lekko ustapily i wymiotowalam ok 1 /2 razy na tydzień. A opuściły mnie dopiero w 23 tyg :)

relgio4pk3pt9z4w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 marca 2014, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z domowych sposobów nic nie pomagało lekarz przypisał mi czopki na wymioty bo zaczęłam sie odwadniac torecan sie nazywają ale najlepiej poinformować lekarza o wymiotach niech zleci badania moje wyniki były straszne wiec dlatego zdecydował ze czopki muszę brać

• beataa088 Koleżanka

Wysłany: 16 października 2014, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Również brałam czopki torecan, ale na wiele sie nie zdały i jakiś miesiąc , półtorej przeleżałam w szpitalu. Po powrocie do domu jeszcze męczyły koło tyg i potem ustały. Teraz będąc w 8mc zdarzają się, ale już to nie jest to co było. Także najlepiej od razu lekarz i coś z tym robić, żeby nie odwodnić się i nie zrobić sobie i dziecku krzywdy .

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ