X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Nieprawdiłowy wynik PAPP-A
Odpowiedz

Nieprawdiłowy wynik PAPP-A

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Aisza91 Debiutantka

Wysłany: 16 maja 2018, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w 14 tygodniu ciąży i do tej pory wszystko przebiegało w porządku do czasu otrzymania wyników z testu PAPP-a.
    Wiek: 26 lat i ryzyko podstawowe: 1:879, natomiast kiepsko wyszły markery biochemiczne:
    wolne beta hcg - 3,873 mom i papp-a 0,595.
    Usg nie wykazało żadnych nieprawidłowści: NT 1,5 mm, fhr przy górnej granicy 174 ud/min i to wszystko wpłynęło na ryzyko skrygowane 1:270.

Załamałam się, bo takiego wyniki się nie spodziewałam. Otrzymałam skierowanie na konsultację genetyczną i amniopunkcję i termin dopiero na rozmowę na 28 maja. Czy to nie za późno na amnipunkcję jeżeli odbyłaby się w czerwcu? ? Jestem teraz w 14 tyg. ciąży.

• Leira Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przejdź na wątek o amniopunkcji - znajdziesz tam milion informacji, a tak tyko powielasz istniejący wątek. Dziewczyny Ci wszystko wytłumaczą - nie takie historie były jak Twoja i się świetnie kończyły. PAPPA to nie wyrok tylko statystyka - często błędna zresztą.

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • MamaTuśka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze pytanie jakie markery z usg lekarz brał pod uwagę. Niektòrzy np. wliczają do szacowannia ryzyka obecność kości nosowej i przepływy, inni nie. I tak różnice w statystyce mogą się wahać w setkach. Wg mnie dobre usg to podstawa. Pappa często wychidzi fałszywe. Jak już ktoś chce to może nieinwazyjne badanie sobie zrobić. Bądź dobrej myśli. Pozdr

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 maja 2018, 19:40

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ