X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niska waga płodu a przepływy prawidlowe
Odpowiedz

Niska waga płodu a przepływy prawidlowe

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2024, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny jestem aktualnie w 33 tc i waga płodu 1700 gr. Wiem że mało. Przepływy są prawidłowe. Czy któraś miala z was tak miala.

• Roxie_eS Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta waga jest +/- więc równie dobrze rzeczywistą może być np. 2000. Poprzednie badania były ok?

Kir AA, MTHFR, wysokie NK maciczne i we krwi obwodowej, rozjechane cytokiny.

W latach 2022-2023 - 7 ciąż biochemicznych.
    03.23 - 8+6 poronienie chybione na etapie 6+1- synuś z trisomią chromosomu 3 🥺

Nowe rozdanie:
    Acard, Accofil, Hydroxychloroquine, Intralipidy

20.07.2024 - 40+1 Jerzy 🥰
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 16 stycznia 2024, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roxie_eS wrote:
    Ta waga jest +/- więc równie dobrze rzeczywistą może być np. 2000. Poprzednie badania były ok?
    Tak wszystko wporzadku było. Tylko teraz uwaza ze za mała waga a przepływy są prawidlowe. Roxie miałaś taka sytuację?

• Roxie_eS Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2024, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie, jestem dopiero w 14 tygodniu, natomiast na forum jestem aktywna od lat, przez historię porpnien i widziałam tu wiele przypadków dziewczyn, które nawet miały na którejś z wizyt mniej niż na wcześniejszej i to dopiero był stres :) na 33 TV to nie jest jakiś bardzo duży niedobór, skoro powinno był ok 2kg. Wiem też że ważenie dziecka przed porodem robi często różnice +/-500g. Mojej siostrze np. Mówili, że 2200 a urodziła dzień później 2650. Więc jeśli przepływu są dobre to trzeba być dobrej myśli :)

Kir AA, MTHFR, wysokie NK maciczne i we krwi obwodowej, rozjechane cytokiny.

W latach 2022-2023 - 7 ciąż biochemicznych.
    03.23 - 8+6 poronienie chybione na etapie 6+1- synuś z trisomią chromosomu 3 🥺

Nowe rozdanie:
    Acard, Accofil, Hydroxychloroquine, Intralipidy

20.07.2024 - 40+1 Jerzy 🥰
  • Krewetka04 Przyjaciółka

Wysłany: 17 stycznia 2024, 00:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak poszczególne wymiary? Czy są proporcjonalne? I jakiej Wy, jako rodzice jesteście budowy? Ja miałam tak, żeok 30t okazało się, że mała ma brzuszek mniejszy o 2 tygi też waga była niższa, o jakieś 200g. W 36t brzuszek nadrobił, a teraz, w 38 okazuje się, ze niby mała nic nie urosła (ale inny, gorszy sprzęt i główka jest bardzo nisko, więc ciężko było ją zmierzyć). Milekarka z prenatalnych, która to monitorowała, powiedziała, ze jak przepływy sa ok, to jest ok, bo w tym czasie dzieci już się różnicują pod względem wielkości i proporcji. Kazała dalej monitorować i tyle. Teraz myślę, że jest trochę większa niż z pomiarów, ok.38t dziecko przestaje roznąć, więc już to ten czas. Teraz ma ok2900-3000g, a z historii porodów to mój tata urodził się z wagą 2400, a ja 2600, więc najwyraźniej to u nas rodzinne. NAtomiast jak szukałam informacji, to własnie tak jak Roxie_eS pisze - wiele dzieci jest niedoszacowanych lub przeszacowanych , a granica błędy to własnie ok. 500g.

event.png
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2024, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inne wymiary sa ok. Nie nie mówił. Tylko o tej wadze. Ja jestem niska. Urodziłam się z waga 2600 a maz jest wysoka ale szczupły tylko nie wiem z jaką waga on się urodził. Nie pamiętam. Ale moja mama mówiła że ona bardzo małe dzieci rodziła.

Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ