X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Niski przyrost bety, a jednak zdrowa ciąża - miał ktoś taki przypadek?
Odpowiedz

Niski przyrost bety, a jednak zdrowa ciąża - miał ktoś taki przypadek?

Oceń ten wątek:
  • AP26 Znajoma

Wysłany: 12 lutego, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!! Przed chwilą dostałam wynik, beta wzrosła do 1982…

Ostatnie wyniki:
    06.02. (17 dpt) - 899
    10.02. (21 dpt) - 1719
    12.02. (23 dpt) - 1982

Powiem Wam szczerze, że jestem załamana i totalnie zmęczona tym wszystkim. Nie wiem co myśleć, czy to dobry przyrost czy zły ??, bo podobno powyżej 1000 te przyrosty są mniejsze. Jestem naprawdę rozgoryczona i wyczerpana - ilość leków, badań, stresu, lęku - zdecydowanie za duża dawka :(

Ada

Moja historia:
    Starania od 2021 roku
    2021 rok - torbiel prawego jajnika, laparoskopia
    2023 rok - torbiel lewego jajnika, laparoskopia, stwierdzona endometrioza
    od 2023 roku leczę się z mężem w przychodni niepłodności
    Mąż kiepskie parametry nasienia, po operacji podwrozka nasiennego
    2024 rok - 3 nieudane inseminacje
    11.2024 - decyzja o in vitro i punkcja
    11. 2024 - pierwszy transfer nieudany
    12.2024 - drugi transfer nieudany
    01.2025 - trzeci transfer - na razie udany, ale słaby przyrost bety
    obecnie 6 tydzień ciąży, zarodek z akcją serca w macicy.
  • Asia444 Koleżanka

Wysłany: 12 lutego, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AP26 wrote:
    Hej!! Przed chwilą dostałam wynik, beta wzrosła do 1982…

Ostatnie wyniki:
    06.02. (17 dpt) - 899
    10.02. (21 dpt) - 1719
    12.02. (23 dpt) - 1982

Powiem Wam szczerze, że jestem załamana i totalnie zmęczona tym wszystkim. Nie wiem co myśleć, czy to dobry przyrost czy zły ??, bo podobno powyżej 1000 te przyrosty są mniejsze. Jestem naprawdę rozgoryczona i wyczerpana - ilość leków, badań, stresu, lęku - zdecydowanie za duża dawka :(

Ale rośnie , ja bym czekala na usg spokojnie. W 6 tyg juz powinno byc widoczna akcja serca.

AP26 lubi tę wiadomość

• AP26 Znajoma

Wysłany: 12 lutego, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia444 wrote:
    Ale rośnie , ja bym czekala na usg spokojnie. W 6 tyg juz powinno byc widoczna akcja serca.

Akcja serca nawet przy tak niskiej becie? Dzisiaj wypada mi równo 6 tydzień ciąży.

Ada

Moja historia:
    Starania od 2021 roku
  • Asia444 Koleżanka

Wysłany: 12 lutego, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AP26 wrote:
    Akcja serca nawet przy tak niskiej becie? Dzisiaj wypada mi równo 6 tydzień ciąży.

Ja miałam zarodke z akcja serca 6+3 , ale nie wiem juz jaka byla beta wtedy bo nie badalam.
    Moj lekarz poprostu kazal poczekac tydzien zeby bylo wlasnie 6 tc i wtedy usg.

• AP26 Znajoma

Wysłany: 12 lutego, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po teleporadzie i znowu mam za 2 dni zmierzyć betę. Pani Doktor stwierdziła, że dziwne są te przyrosty i chcę wykluczyć ciaze pozamaciczna.
    Czy w in vitro jest to w ogóle możliwe?
    Być może moja ciąża po prostu jest jeszcze za młoda? Nie rozumiem tych skoków bety.

Ada

Moja historia:
    Starania od 2021 roku
  • Martiiii Koleżanka

Wysłany: 12 lutego, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co z wizytą w piątek? Czy ona się odbędzie? Ciążę pozamaciczną to się wyklucza chyba na usg? już przy tej becie ponad 1000 powinien być widoczny pęcherzyk w macicy. Trochę nie rozumiem po co kolejne badanie bety zamiast wizyty i usg 🥺

Martynka.98 lubi tę wiadomość

preg.png
  • 94Donia12 Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem lekarzem, ale bądźmy szczerzy wydaje mi się że coś jest nie tak. Ten ostatni przyrost już jest na prawdę niski, po 48h beta powinna wzrosnąć minimum te 60 procent, myślę że tu jedyną odpowiedzią będzie ta wizyta u gina i USG. Przy takiej becie na pewno nie będzie serca jedynie może być pęcherzyk, więc można by już wykluczyć tak jak napisała koleżanka wyżej ciążę pozamaciczną. Bądź nastawiona na wszystko, jednak bardzo mocno trzymam kciuki żeby wszystko jednak skończyło się dobrze :)

🙋🏻‍♀️94
    👨🏻‍🦱93

13.10.2016 🩵
    SN 41+4
    4100g 62cm ❤️

14.09.2024 ⏸️
    02.10.2024 💔🖤

29.11.2024 ⏸️💞
    30.11.2024 hcg 68 mlU/mL
    02.12.2024 hcg 188 mlU/mL
    09.12.2024 hcg 3814 mlU/mL
    19.12.2024 pierwsze USG ✊🏽 6+5 i 0,78 cm mamy serduszko 💗
    09.01.2025 9+5 i 2,3 cm dzieciątka 🫶🏽
    29.01. I prenatalne 🤞🏽 12+4, CRL 6,45 cm na 80% dziewczynka 🩷🤍
    24.02 16+2 potwierdzone mamy dziewczynkę 🩷
    🔜27.03. II badania prenatalne 🐣

preg.png
  • AP26 Znajoma

Wysłany: 13 lutego, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martiiii wrote:
    A co z wizytą w piątek? Czy ona się odbędzie? Ciążę pozamaciczną to się wyklucza chyba na usg? już przy tej becie ponad 1000 powinien być widoczny pęcherzyk w macicy. Trochę nie rozumiem po co kolejne badanie bety zamiast wizyty i usg 🥺

Mam wizytę w piątek i mimo to Pani Doktor kazała zrobić jeszcze raz betę z samego rana również w piątek. Jestem nie ukrywam troszkę skołowana i tak jak napisałyście - czekam na usg i mam nadzieję, że wszystko się poprawnie ułoży.

Ada

Moja historia:
    Starania od 2021 roku
  • AP26 Znajoma

Wysłany: 14 lutego, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Jestem po wizycie - jest zarodek w macicy, była nawet widoczna akcja serca. Pani Doktor nie jest optymistycznie nastawiona przez ten wzrost bety, ale myślała że będzie albo puste jajo, albo pozamaciczna. Nie kazała Nam się nastawiać, raczej szanse są 50%/50%, ale SĄ!
    Ale jest dzidziuś…walczymy dalej razem z Nim!
    Za 10 dni mam kolejną wizytę.

Dziękuję Wam za wszystkie słowa otuchy!

Patabr, Gosiaczek.prosiaczek, Martynka.98 lubią tę wiadomość

Ada

Moja historia:
    Starania od 2021 roku
  • Asia444 Koleżanka

Wysłany: 14 lutego, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AP26 wrote:
    Hej!

Jestem po wizycie - jest zarodek w macicy, była nawet widoczna akcja serca. Pani Doktor nie jest optymistycznie nastawiona przez ten wzrost bety, ale myślała że będzie albo puste jajo, albo pozamaciczna. Nie kazała Nam się nastawiać, raczej szanse są 50%/50%, ale SĄ!

Hej,
    Super.
    U mnie tez przez bete mowili ze moze byc roznie a jest jak narazie ok, 32 tydzien.
    Trzymam kciuki.

AP26, Janette lubią tę wiadomość

• Martiiii Koleżanka

Wysłany: 14 lutego, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AP26 wrote:
    Hej!

Super, trzymam bardzo mocno kciuki żeby było wszystko dobrze. Tylko jeśli możesz sobie pozwolić to zrób badania nipt. Nipt można już robić od 10tyg 💗

Asia444, AP26 lubią tę wiadomość

preg.png
  • Asia444 Koleżanka

Wysłany: 14 lutego, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martiiii wrote:
    Super, trzymam bardzo mocno kciuki żeby było wszystko dobrze. Tylko jeśli możesz sobie pozwolić to zrób badania nipt. Nipt można już robić od 10tyg 💗

Zgadzam się, też robilam w 10+2 tc, bardzi uspokaja po poczatkowych przygodach z beta

Martiiii lubi tę wiadomość

• AP26 Znajoma

Wysłany: 14 lutego, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia444 wrote:
    Hej,
    Super.
    U mnie tez przez bete mowili ze moze byc roznie a jest jak narazie ok, 32 tydzien.
    Trzymam kciuki.

Powiedz proszę, czy miałaś na pierwszej wizycie zakładaną kartę ciąży?

Gratuluję i trzymam kciuki za końcówkę upragnionej ciąży ❤️

Ada

Moja historia:
    Starania od 2021 roku
  • AP26 Znajoma

Wysłany: 15 lutego, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, spanikowałam…
    Miałam wczoraj wizytę u Pani Doktor, o której pisałam wyżej, a rano robiłam betę. Dopiero dzisiaj dostałam wyniki i beta jakby stanęła w miejscu. W ciągu 48 godzin wzrosła z 1982 na 1986… Kolejne USG mam za 10 dni.
    Nie wiem co robić, czy jest sens czekać i faszerować się lekami? Jestem skołowana. Cała radość jest taka ulotna… 😓😱

Ada

Moja historia:
    Starania od 2021 roku
  • Asia444 Koleżanka

Wysłany: 15 lutego, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AP26 wrote:
    Powiedz proszę, czy miałaś na pierwszej wizycie zakładaną kartę ciąży?

Gratuluję i trzymam kciuki za końcówkę upragnionej ciąży ❤️

Nie , ja karte ciąży miałam załozona chyba w 10/11 tyg.
    Dla lekarza taka ciaza jest jeszcze bardzo wczesna i jak wlasnie jest cokolwiek niepewnosci to mam wrazenie odwlekaja. Ja mialam wizyte 6+3 w klinice nieplodnosci, potem powtorke dla pewnosci w 7+3 , a potem juz poszlam do prowadzacej ciaze w 8 tyg. Te poczatki sa ciezkie bo wiadomo ze roznie moze byc. Potem chyba karte ciazy mialam zalozona po wyniku nifty bo bylam na wizycie. Czyli pewnie okolo 11 tyg.

• Asia444 Koleżanka

Wysłany: 15 lutego, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AP26 wrote:
    Miałam wczoraj wizytę u Pani Doktor, o której pisałam wyżej, a rano robiłam betę. Dopiero dzisiaj dostałam wyniki i beta jakby stanęła w miejscu. W ciągu 48 godzin wzrosła z 1982 na 1986… Kolejne USG mam za 10 dni.
    Nie wiem co robić, czy jest sens czekać i faszerować się lekami? Jestem skołowana. Cała radość jest taka ulotna… 😓😱

Mi lekarz dlatego nie pozwolił juz robić bety od 5 tygodnia, jak zobaczyl pecherzyk w macicy. Powiedzial ze na tym etapie interesuje juz go tylko obraz usg. Bo beta po invitro rosne bardzo roznie.

AP26, Martynka.98 lubią tę wiadomość

• promykk Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AP26 wrote:
    Póki jest czynność serca to i tak nic nie mogą zrobić, ale poszłabym za kilka dni. Niestety trzeba czekać. 🤞

AP26 lubi tę wiadomość

10.2024 💔 9tc.
    30.12.24 ⏸️ beta: 24,3 🤞
    08.01 beta: 1209 🌿
    09.01 pęcherzyk 3mm 🙏
    17.01 jest 💗 🥹
    14.02 3,2cm 🫛
    21.02 NIFTY pro niskie ryzyka 🩷👧
    03.03 ⏳prenatalne

cukrzyca ciążowa 🍬, letrox, acard
    preg.png
  • Saimi Autorytet

Wysłany: 15 lutego, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia444 wrote:
    Mi lekarz dlatego nie pozwolił juz robić bety od 5 tygodnia, jak zobaczyl pecherzyk w macicy. Powiedzial ze na tym etapie interesuje juz go tylko obraz usg. Bo beta po invitro rosne bardzo roznie.

Dokładnie tak. Bety na tym etapie sie nie bada. I tak bardzo długo nadałaś. Wszędzie mówią by zbadać max 3 razy. Teraz tylko usg się liczy. Nie rób sobie już krzywdy tymi badaniami. Tylko odsapnij i staraj się ciut uspokoić. Powodzenia!

AP26 lubi tę wiadomość

Starania od 2017 r.
    Ona - 36l, mthfr, hashimoto, b. niskie amh, b. duży problem z endo
    On - 36l, wszystko ok

1 ivf i A na świecie ❤️
    Troszkę komplikacji (niewydolność szyjki i stan przedrzucawkowy) ale w
    36+6 - zdrowiutka A. uszczęśliwiła rodziców ! 🥰💓

age.png
  • AP26 Znajoma

Wysłany: 25 lutego, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Jestem po drugim, kontrolnym badaniu USG u mojej Pani Doktor prowadzącej. Beta po 10 dnia wzrosła z 1986 na 2339. Na USG był zarodek w pęcherzyku, ale Pani Doktor nie widziała akcji serca, mówiła że pęcherzyk nie jest do końca prawidłowej budowy i ciążą wielkościowe zatrzymała się na 6 tygodniu, a w dniu dzisiejszym przypadał mi 7 tydzień + 5 dni.
    Dostałam skierowanie do szpitala. Pojechałam do pierwszego na Izbę Przyjęć, ponownie zweryfikowali przez USG, że rzeczywiście zarodek obumarł, nie ma żadnych czynności serca. Wypisali, że nie mają obecnie miejsca i mam się wstawić za 3 dni.
    Zdecydowaliśmy pojechać się z mężem do drugiego szpitala. Tam znowu badanie USG, trzecie w przeciągu 3 godzin i okazuje się, że zarodek rzeczywiście jest za mały jak na ten wiek ciąży, ale serce biło 73 uderzenia na minutę. Zatem nie dali mi leków tylko kazali przyjść za 5 dni i dalej przyjmować leki.
    Zadzwoniłam do swojej Pani Doktor prowadzącej i powiedziała, żebym lekko zmniejszyła dawkę leków, ale że ona nie widzi żadnych szans na powodzenie ciąży. Ale jeżeli jest akcja serca to nic nie możemy zrobić tylko czekać.
    Jestem przerażona… z jednej strony cieszę się, bo to cud, jednakże moja ciąża pod kątem medycznym nie ma szans przeżyć i według mojej Pani Doktor jest to ciąża z wadą genetyczna, która powinna obumrzeć samoistnie.

Jestem skołowana i moje serca dzisiaj dosłownie rozpadło się na kawałki, po czym zaczęło się sklejać i na nowo się psuć. Już nie wiem czy jest w tym nadzieja…

Ada

Moja historia:
    Starania od 2021 roku
  • Janette Ekspertka

Wysłany: 25 lutego, 00:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AP26 wrote:
    Hej!

Jestem po drugim, kontrolnym badaniu USG u mojej Pani Doktor prowadzącej. Beta po 10 dnia wzrosła z 1986 na 2339. Na USG był zarodek w pęcherzyku, ale Pani Doktor nie widziała akcji serca, mówiła że pęcherzyk nie jest do końca prawidłowej budowy i ciążą wielkościowe zatrzymała się na 6 tygodniu, a w dniu dzisiejszym przypadał mi 7 tydzień + 5 dni.
    Dostałam skierowanie do szpitala. Pojechałam do pierwszego na Izbę Przyjęć, ponownie zweryfikowali przez USG, że rzeczywiście zarodek obumarł, nie ma żadnych czynności serca. Wypisali, że nie mają obecnie miejsca i mam się wstawić za 3 dni.
    Zdecydowaliśmy pojechać się z mężem do drugiego szpitala. Tam znowu badanie USG, trzecie w przeciągu 3 godzin i okazuje się, że zarodek rzeczywiście jest za mały jak na ten wiek ciąży, ale serce biło 73 uderzenia na minutę. Zatem nie dali mi leków tylko kazali przyjść za 5 dni i dalej przyjmować leki.
    Zadzwoniłam do swojej Pani Doktor prowadzącej i powiedziała, żebym lekko zmniejszyła dawkę leków, ale że ona nie widzi żadnych szans na powodzenie ciąży. Ale jeżeli jest akcja serca to nic nie możemy zrobić tylko czekać.
    Jestem przerażona… z jednej strony cieszę się, bo to cud, jednakże moja ciąża pod kątem medycznym nie ma szans przeżyć i według mojej Pani Doktor jest to ciąża z wadą genetyczna, która powinna obumrzeć samoistnie.

Jestem skołowana i moje serca dzisiaj dosłownie rozpadło się na kawałki, po czym zaczęło się sklejać i na nowo się psuć. Już nie wiem czy jest w tym nadzieja…
    Rzeczywiscie akcja serduszka jest bardzo slaba a to dobrze nie rokuje. Ja rowniez mialam po zlych przyrostach bety odstawic leki na podtrzymanie,moj lekarz prowadzacy stwierdzil wtedy ze jesli ciaza jest siln i zdrowa to sie utrzyma i te leki tak na prawde nie sa potrzebne. Odstawilam duphaston i po trzech dniach bylo juz plamienie a potem krwawienie,moj organizm nie chcial trzymac tej ciazy. Bardzo trudne ale taka jest rola natury.teraz zaszlam niespodziewanie i nie bralam nic na podtrzymanie a ciaza sie rozwija.Nie sprawdzalam juz przyrostu bety bo jestem w UK a tu tego badania nie ma. Jedynie sprawdzalam na testach z tygodniami czy sie pokazuje wiecej i potem u lekarza juz od 8 tyg i serce bylo ok. W 12 tyg akcja serca to 164. Podobno na poczatku moze byc mniej ale te 70 wydaje mi sie za slabe:( Przykro mi ze taki ciezki czas masz. To jest ogromnie ciezkie pezezycie zwlaszcza jesli jest to pierwsza ciaza. Ja uslyszalam straszne wiesci w 12 tyg przy plamieniu ze dzidzius sie zatrzymal a wczesniej wszystko bylo dobrze.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ