NT, trochę to dziwne..
-
3.10 byłam na badaniach prenatalnych u lekarza genetyka, przeziernosc wyszła w górnej granicy ale mimo wszystko dobra tj. 2.2mm, CRL 62mm. Nie kazal robic testu z krwi, powiedzial, ze wedlug niego jest wszystko dobrze, tymbardziej, ze mam 20lat. Dzisiaj miałam wizytę kontrolną u prowadzacego, lekarz badal mnie przez brzuch i nie za bardzo coś widział, strasznie dociskal. NT wyszło 2.9, a CRL 68mm. Kazał mi zrobić test z krwi. Skoro 5dni temu wszystko było dobrze, to raptownie może wyjść wada genetyczna? To możliwe, żeby NT tak dużo urosło? Sama nie wiem co o tym myśleć.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2018, 17:28
-
nick nieaktualny
-
Skoro to było usg na dwóch różnych aparatach może być równie dobrze błąd w pomiarze. Ja miałam kiedyś w przeciągu dwóch tygodniu usg na trzech aparatach: w szpitalu i u dwóch lekarzy prowadzących. Z każdym usg niektóre pomiary dziecka były mniejsze. Usg nie jest bardzo dokładne. Jeden aparat może pokazać tak a drugi inaczej. Ja bym bardziej trzymała się tego pomiaru od genetyka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2018, 18:24
Inesja lubi tę wiadomość
08.02.2019 ❤ Julka 39t i 1d 2645g 51 cm
-
Inesja wrote:PAPP-A, a prawda jest taka, że 100% da tylko amniopunkcja, na którą przy takim NT i tak się nie zgodzę.
Też bym Ci to odradzała. Natomiast na tym forum były nawet przypadki NT 5 i było OK. Jeśli jednak bardzo się stresujesz to może warto zrobić testy genetyczne z krwi, czyli właśnie NIFTY albo HARMONY? Tyle, że to duży koszt - ponad 2000 pln -
Leira wrote:Też bym Ci to odradzała. Natomiast na tym forum były nawet przypadki NT 5 i było OK. Jeśli jednak bardzo się stresujesz to może warto zrobić testy genetyczne z krwi, czyli właśnie NIFTY albo HARMONY? Tyle, że to duży koszt - ponad 2000 pln
Najpierw zobaczę co powie inny lekarz. Ten który prowadzi mi ciążę, to też niezły naciagacz. Z resztą lekarz wykonał tylko jeden pomiar i od razu wpisał NT 2.9. -
Inesja wrote:Najpierw zobaczę co powie inny lekarz. Ten który prowadzi mi ciążę, to też niezły naciagacz. Z resztą lekarz wykonał tylko jeden pomiar i od razu wpisał NT 2.9.
Pewnie, jak masz możliwość to skonsultuj się z innym. Trzymam kciuki! -
Byłam u innego lekarza genetyka, przez 20min mierzył tylko NT, maksymalna wartość, która mu wyszła, to 2.1, średnia wszystkich 1.8. Chyba czas zmienić lekarza prowadzącego
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2018, 14:28
Ania0306 lubi tę wiadomość
-
SiSi111 wrote:Inesja dobrze ze poszlas do innego lekarza, taka różnica ma ogromnre znaczenie szczegolnie dla twojego spokoju, zmien lekarza i ciesz sie ciaza:)
Miałam nieprzespane 3 noce, a lekarz dzisiaj mnie uspokoił, że ten pierwszy ma za dobry sprzęt i za dużo doświadczenia, żeby moglo dojść do pomyłki. W końcu mogę spać spokojnieLubieswieczki lubi tę wiadomość
-