Obrzęk główki dziecka
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej! W którym tygodniu ciąży jesteś? Jakie dziecko ma NT? U naszego skarba był obrzęk główki od 11tc na pewno. Cała reszta super. W 17tc mieliśmy mieć amniopunkcje, ale po obrzęku nie było ani śladu więc nie ryzykowalismy. Później na badaniach polowkowych nadal wszystko w porządku. Tak więc mamy nadzieję, że to nie było nic poważnego... do porodu będę żyła w strachu,ale to że obrzęk się wchlonal dobrze rokuje.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 10:29
-
Hej, jestem w 19 tc.
W 11 tc. wszystko było super, NT nawet nie zbliżyło się do normy,a teraz takie coś !
Cieszę się, że z Twoim maulszkiem wszystko dobrze, my mamy kontrolę za 2 tygodnie i też chciałabym usłyszeć, że po obrzęku nie ma śladu... cholerka ! tyle dni w niepewności
Skąd taki obrzęk się bierze ? może Wasz lekarz coś mądrego powiedział ? -
Doskonale Cię rozumiem, bo to masakra takie czekanie. My zrobiliśmy wszystkie badania: zakaźne (TORCH), konflikty krwi,plytkowe itp i wszystko jest okej. Nie wiadomo skąd był obrzęk. Wad genetycznych wykluczyć nie można, ale badania krwi wyszły super i usg też idealne, więc mam nadzieję, że obrzęk to jakieś późniejsze wykształcenie układu limfatycznego czy coś tego rodzaju. Konsultowałam się z kilkoma lekarzami - jeden mi zlecił badania i kazał czekać po połówkowych-uspokajał, odradzał amnio; drugi (ten który mial robić amnio) kazał czekać jak pisałam i jak obrzęk znikął, to odradził amniopunkcję, ale to była nasza decyzja. Trzeci lekarz powiedział, że jego zdaniem nie ma powodu do niepokoju... Także noo..dwóch z tych lekarzy to cenieni docenci więc im jakoś zaufałam. A, jeden doktor mnie nastraszył, że może to być zespół Noonan natomiast chorobę się diagnozuje najczęściej po porodzie, a nie na 5,5cm płodzie+są wady serca wtedy często, a na usg nasza dzidzia wypadła super... Także mam nadzieję, że nigdy się nie dowiemy co było przyczyną. Daj znać koniecznie za 2 tygodnie co z Twoim maluszkiem.
-
Hej.Moj Synek tez mial obrzęk karku i za karkiem i wyszlo to na usg w 13tyg.dodatkowo byl wtedy okrecony pepowina,przeziernosc 4nt,zle przeplywy i niskie tętno i kość hypoplastyczna zdecydowaliśmy sie na amniopunkcje bo chcieliśmy miec pewność co się dzieje.
Po 4 tyg karoryp prawidłowy i wszystkie objawy ustapily i Maly rozwija sie prawidłowo:)
Takze trzymam kciuki za Twojego Maluszka i obys nie przechodziła tyle co my bo 1,5mies mieliśmy wyjęte z życiorysu:(
-
jeeny, tak bardzo bym chciała, żeby skończyło się jak u Was dziewczyny ! ciężko myśleć pozytywnie skoro już ziarno niepewności zostało zasiane
Oczywiście dam znać, co wykazała kontrola dzidziola.
mmalibu - cieszę się, że to już za Tobą i nie ma co myśleć nad tym
Agness27 - odkryłam, że jesteś z Trójmiasta ! tak jak ja może polecisz jakiegoś 'speca', u którego warto skontrolować ten obrzęk ? -
Ja jestem z Malborka.
A chodziłam w ramach nfz ze względu na obrzek itp do dr Karon Małgorzaty.Przyjmuje w Nowym Dworze Gdanskim i w Gdansku.
Jezeli byś chciała do Niej to najlepiej załatwic skierowanie od swojego gin do poradni specjalistycznej i wtedy idzie sie na fundusz:)
Bardzo dobry sprzęt ma i bardzo dokladnie wszystko mierzy.ja tydzien temu juz miałam ostatnia wizyte u Niej bo Synkowi odpukac nic nie dolega ale co przeżyliśmy to tylko My wiemy..
Ja chcesz do Nowego Dworu to dam Ci nr do przychodni.ja szybko ze skierowaniem sie dostałam.Dzwoniłam w piatek a we wtorek czy poniedziałek juz miałam wizyte
-
mmalibu ja żadnych badań oceny ryzyka wad genetycznych nie miałam robionych. Wszystkie usg do tej pory były wzorowe... ostatnio nam zaproponowano amniopunkcję albo biopsję, ale odmówiliśmy.
Dodam, że z mężem mamy konflikt krwi, jutro idę zrobić badania. Mam nadzieję, że się nie uaktywnił...
-
haha to ładnie Wasz Franek się zaprezentował, zobaczymy co nasz gagatek pokaże
Co do obrzęku to kontrola za 4 tygodnie, ale lekarz mówi, że nie ma się czym martwić (oni chyba zawsze tak mówią). Ważne, że się nie powiększa i przepływy nie są zakłócone. Dodatkowo mam zrobić badanie na toksoplazmozę, jeżeli infekcja była świeża - ponoć mogą określić kiedy miała miejsce - to podadzą antybiotyk, bo może obrzęk od tego był.
No, ale dla nas i tak ogromny kamień z serca ! -
Ja robiłam na toxo i nie miałam. No na pewno ogromna radość, pamiętam naszą radość po wyjściu z gabinetu. Ja w tym szoku zamiast wyjść z gabinetu to weszłam do toalety doktora, haha Niech Wasz synek zdrowo rośnie Czekam na kolejne dobre wieści. My mamy kolejną konsultację u docenta 1 czerwca i mam nadzieję ze będzie to wspaniały dzień dziecka Franka;)