X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje Obrzęk główki dziecka
Odpowiedz

Obrzęk główki dziecka

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • mpc Znajoma

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    czy któraś z Was zetknęła się z tym pojęciem ? wczoraj na badaniu usg lekarz nie powiedział nic jak tylko, że obrzęk jest lecz nie wiadomo dlaczego. Wszystkie przepływy są w normie. Co robić ? Co myśleć ? :(

• mmalibu Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! W którym tygodniu ciąży jesteś? Jakie dziecko ma NT? U naszego skarba był obrzęk główki od 11tc na pewno. Cała reszta super. W 17tc mieliśmy mieć amniopunkcje, ale po obrzęku nie było ani śladu więc nie ryzykowalismy. Później na badaniach polowkowych nadal wszystko w porządku. Tak więc mamy nadzieję, że to nie było nic poważnego... do porodu będę żyła w strachu,ale to że obrzęk się wchlonal dobrze rokuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2016, 10:29

relg6iyem5hi69f7.png
  • mpc Znajoma

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jestem w 19 tc.
    W 11 tc. wszystko było super, NT nawet nie zbliżyło się do normy,a teraz takie coś !
    Cieszę się, że z Twoim maulszkiem wszystko dobrze, my mamy kontrolę za 2 tygodnie i też chciałabym usłyszeć, że po obrzęku nie ma śladu... cholerka ! tyle dni w niepewności :(
    Skąd taki obrzęk się bierze ? może Wasz lekarz coś mądrego powiedział ?

• mmalibu Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doskonale Cię rozumiem, bo to masakra takie czekanie. My zrobiliśmy wszystkie badania: zakaźne (TORCH), konflikty krwi,plytkowe itp i wszystko jest okej. Nie wiadomo skąd był obrzęk. Wad genetycznych wykluczyć nie można, ale badania krwi wyszły super i usg też idealne, więc mam nadzieję, że obrzęk to jakieś późniejsze wykształcenie układu limfatycznego czy coś tego rodzaju. Konsultowałam się z kilkoma lekarzami - jeden mi zlecił badania i kazał czekać po połówkowych-uspokajał, odradzał amnio; drugi (ten który mial robić amnio) kazał czekać jak pisałam i jak obrzęk znikął, to odradził amniopunkcję, ale to była nasza decyzja. Trzeci lekarz powiedział, że jego zdaniem nie ma powodu do niepokoju... Także noo..dwóch z tych lekarzy to cenieni docenci więc im jakoś zaufałam. A, jeden doktor mnie nastraszył, że może to być zespół Noonan natomiast chorobę się diagnozuje najczęściej po porodzie, a nie na 5,5cm płodzie+są wady serca wtedy często, a na usg nasza dzidzia wypadła super... Także mam nadzieję, że nigdy się nie dowiemy co było przyczyną. Daj znać koniecznie za 2 tygodnie co z Twoim maluszkiem.

relg6iyem5hi69f7.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.Moj Synek tez mial obrzęk karku i za karkiem i wyszlo to na usg w 13tyg.dodatkowo byl wtedy okrecony pepowina,przeziernosc 4nt,zle przeplywy i niskie tętno i kość hypoplastyczna zdecydowaliśmy sie na amniopunkcje bo chcieliśmy miec pewność co się dzieje.
    Po 4 tyg karoryp prawidłowy i wszystkie objawy ustapily i Maly rozwija sie prawidłowo:)
    Takze trzymam kciuki za Twojego Maluszka i obys nie przechodziła tyle co my bo 1,5mies mieliśmy wyjęte z życiorysu:(

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • mpc Znajoma

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeeny, tak bardzo bym chciała, żeby skończyło się jak u Was dziewczyny ! ciężko myśleć pozytywnie skoro już ziarno niepewności zostało zasiane :/

Oczywiście dam znać, co wykazała kontrola dzidziola.

mmalibu - cieszę się, że to już za Tobą i nie ma co myśleć nad tym :)

Agness27 - odkryłam, że jesteś z Trójmiasta ! tak jak ja :) może polecisz jakiegoś 'speca', u którego warto skontrolować ten obrzęk ?

• Agness27 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem z Malborka.
    A chodziłam w ramach nfz ze względu na obrzek itp do dr Karon Małgorzaty.Przyjmuje w Nowym Dworze Gdanskim i w Gdansku.
    Jezeli byś chciała do Niej to najlepiej załatwic skierowanie od swojego gin do poradni specjalistycznej i wtedy idzie sie na fundusz:)
    Bardzo dobry sprzęt ma i bardzo dokladnie wszystko mierzy.ja tydzien temu juz miałam ostatnia wizyte u Niej bo Synkowi odpukac nic nie dolega ale co przeżyliśmy to tylko My wiemy..
    Ja chcesz do Nowego Dworu to dam Ci nr do przychodni.ja szybko ze skierowaniem sie dostałam.Dzwoniłam w piatek a we wtorek czy poniedziałek juz miałam wizyte

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodatkowo byłam ale juz na płatnej wizycie w Gdansku w Invicta na echo serduszka by wyjaśnic wszystkie wątpliwościi.dr Chojnicki Maciej badal Synka.Bardzo dobry specjalista tak uważa tez mój ginekolog:)

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • mpc Znajoma

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach to coś pomyliłam :P
    ten obrzęk właśnie dr Karoń zdiagnozowała...
    wszystko inne jest w normie więc może rzeczywiście lepiej przeczekać, w miarę spokojnie kolejne 2 tygodnie i iść na kontrolę... ech :/

• mmalibu Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mpc chyba i tak nie masz wyboru, jak poczekać... Jakie miałaś wyniki ryzyka wad genetycznych?

relg6iyem5hi69f7.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 12 kwietnia 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bym też poczekała .2 tygodnie to duzo czasu i wszystko może sie na dobre zmienić:))

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • mpc Znajoma

Wysłany: 14 kwietnia 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu ja żadnych badań oceny ryzyka wad genetycznych nie miałam robionych. Wszystkie usg do tej pory były wzorowe... ostatnio nam zaproponowano amniopunkcję albo biopsję, ale odmówiliśmy.
    Dodam, że z mężem mamy konflikt krwi, jutro idę zrobić badania. Mam nadzieję, że się nie uaktywnił... :/

• mmalibu Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mpc co u Was?

Agness27 lubi tę wiadomość

relg6iyem5hi69f7.png
  • mpc Znajoma

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mmalibu ! właśnie miałam się chwalić :) obrzęk się zmniejszył, wszystkie przepływy prawidłowe :) skaczemy ze szczęścia :)
    i dodatkowo się pochwalę, że tak jak Ty - czekam na synka :P

• mmalibu Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super wiadomość!:) Bardzo się cieszę;) Czyli mamy taką samą sytuację :D Teraz byłaś na badaniach polowkowych czy kolejnym usg po prostu ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 09:34

mpc lubi tę wiadomość

relg6iyem5hi69f7.png
  • mpc Znajoma

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, połówkowe mam już teraz w czwartek. Jestem ich bardzo ciekawa... to ponoć najprzyjemniejsze - do oglądania - badanie :P :)

• mmalibu Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owszem:) Choć nasz uparciuch obrócił się plecami więc buźki nie pokazał ; ( Ale naogladamy się za 3 miesiące :) Daj znać jak wrażenia po badaniach. Lekarz powiedział coś jeszcze w związku z tym obrzękiem czy już nic?

relg6iyem5hi69f7.png
  • mpc Znajoma

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haha :) to ładnie Wasz Franek się zaprezentował, zobaczymy co nasz gagatek pokaże :P

Co do obrzęku to kontrola za 4 tygodnie, ale lekarz mówi, że nie ma się czym martwić (oni chyba zawsze tak mówią). Ważne, że się nie powiększa i przepływy nie są zakłócone. Dodatkowo mam zrobić badanie na toksoplazmozę, jeżeli infekcja była świeża - ponoć mogą określić kiedy miała miejsce - to podadzą antybiotyk, bo może obrzęk od tego był.
    No, ale dla nas i tak ogromny kamień z serca !

• mmalibu Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam na toxo i nie miałam. No na pewno ogromna radość, pamiętam naszą radość po wyjściu z gabinetu. Ja w tym szoku zamiast wyjść z gabinetu to weszłam do toalety doktora, haha :D Niech Wasz synek zdrowo rośnie :) Czekam na kolejne dobre wieści. My mamy kolejną konsultację u docenta 1 czerwca i mam nadzieję ze będzie to wspaniały dzień dziecka Franka;)

relg6iyem5hi69f7.png
  • mpc Znajoma

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haha :) na pewno nasze maluchy jeszcze nie raz pokażą na co je stać i dadzą nam wiele radości :)

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ