X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Problemy i komplikacje podwyższony androstendion w ciąży (I trymestr, PCOS)
Odpowiedz

podwyższony androstendion w ciąży (I trymestr, PCOS)

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
Oceń ten wątek:
  • Karolka Przyjaciółka

Wysłany: 7 lutego 2013, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam! Jestem obecnie w 6 tygodniu ciąży. Jest to moja druga ciąża, pierwszą poroniłam w czerwcu 2012 (w 10 tygodniu ciąży). Przyczyną poronienia najprawdopodobniej była infekcja bakteryjna (Mycoplasma/ureaplasma), która zostala nastęnie wyleczona antybiotykami (ja i mąż).
    Ponieważ mam stwierdzony zespół policysycznych jajników i cykle bezowulacyjne, obecna ciąża (zarówno jak i poprzednia) udała nam się za pomocą stymulacji owulacji (Clostilbegyt 3-7dc; Estrofem mite 9-13dc; duphaston 20-26dc). W pierwszą ciążę zaszłam już w pierwszym stymulowanym cyklu, z kolei w obecną - w trzecim.
    Aby zminimalizować ryzyko kolejnego poronienia, od 5tc jestem w domu na zwolnieniu lekarskim oraz otrzymalam skierowanie na badanie androstendionu (przy pierwszej ciąży wynik mieścił się w normie). Niestety wynik wyszedł bardzo wysoki, aż 10,2ng/ml przy normie 0,4-4,1ng/ml. Mój ginekolog twierdzi, że jedyne co można zrobić to podawać gestageny obniżające ryzyko poronienia, czyli duphaston, który i tak od 5tc biorę w dawce 3x1.
    Zrobiłam również badanie przyrostu Beta-HCG, i oto wyniki: 1) 9511mIU/ml; 2) po 48h 16830mIU/ml. Daje oto przyrost prawie 80% w ciągu 48h, co, wg mojej wiedzy, na tym etapie ciąży jest w normie. Jednak bardzo martwi mnie wysoki poziom androstendionu, czy zagraża on rozwojowi mojej ciąży? Czy może jednak jest sposób aby obniżyć jego poziom bez ryzyka poronienia?
    Bardzo proszę o informację. Wizytę u ginekologa mam dopiero za niecałe 2tygodnie, chciałabym wyjaśnić wątpliwości do tego czasu bądź móc wcześniej jakoś zareagować... z góry dziękuję za pomoc!

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2014, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam podwyzszony testosteron ;/ czytalam dzis, ze przez to dziecko moze miec mala mase urodzeniowa... Ciekawa jestem takze jakie leki ewentualnie kobieta moze przyjmowac na obnizenie tego hormonu, w trakcie trwania ciazy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2014, 20:43

• madiiiii Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co mi wiadomo w ciąży nie można stosować żadnych leków estrogenowych (obniżają poziom androstendionu i testosteronu), gdyż mają one działanie teratogenne. Ale wydzielanie estrogenów jest naturalną konsekwencją ciąży, więc teoretycznie powinny one trochę powstrzymywać androstendion przed wzrostem. Ja bym spokojnie czekała na wizytę :)

Anna255 lubi tę wiadomość

♥ Liwia ur. 05.09.2014, 3300g, 51cm
    ♥ Laura ur. 23.08.2016, 3720g, 55cm
    ♥ Tymuś ur. 6.02.2021, 4030g, 55cm
  • Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 17 lipca 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponawiam pytanie. Czy któraś z Was przyjmuje coś na podwyższony poziom androstendionu w ciąży? Dopiero w przyszłym tygodniu mam wizytę u lekarza, a wolałabym się trochę zorientować w temacie.
    Mam 4,69 a norma to 0,3 - 3,7 ;/

f2wle6ydyez5rsng.png
  • Emma1985 Ekspertka

Wysłany: 17 lipca 2015, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja mam poziom 7 i nic nie dostalam bedac w ciazy...ciaze poronilam...nie wiem czy z tego powodu ale teraz tez bede badac temat.

• Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2015, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie:

zbicie androstendionu przy staraniach o dziecko jak najbardziej tak, natomiast w trakcie ciąży mój endokrynolog powiedział: "zostawiamy jak jest i nic nie kombinujemy"-mam nadzieje, że wie co robi. On nie jest za tym żeby nie tyle zbijać androstendion w ciąży co żeby nie faszerować się lekami zbijającymi, bo one więcej szkód niż pożytku mogą zrobić.

f2wle6ydyez5rsng.png
  • Ewela87 Ekspertka

Wysłany: 9 września 2015, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczytajcie o encortonie lub pabi- dexamethasonie.

f2w3rjjgkoi890wn.png
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ