Pośrednie ryzyko trisomii 13 w teście PAPP-A
-
Odebrałam właśnie wyniki testu PAPPA. Miałam nie zaglądać przed wizytą u lekarza, ale niestety były w foliowej koszulce. W opisie mam wk prawidłowy w zakresie trisomii 21 i 18 i niestety pośredni dla trisomii 13 (podstawowe ryzyko 1:3871, a skorygowane 1:709).
Na usg parametry miałąm według lekarza w porządku ( NT 1,4 mm, kość nosowa obecna, FHR 184 ud/min)
Wiem, że to statystyka i jakby ktoś mi powiedział, że ma taki wynik to bym mu kazała się nie martwić, bo na 709 dzieci 708 będzie zdrowe, ale zaczęłam się stresować, a mój lekarz jest na urlopie.
Na wyniku mam napisane brak wskazań do amniopunkcji, można rozważyć badanie DNA płodowego z krwi matki.
Czy któraś z was z takim wynikiem robiła NIFTY? -
Basha nie jedna dziewczyna marzy o takim wyniku! Ja sama po biochemii mam 1:269 no i idę w czwartek na amniopunkcję.
Nie martw się na zapas. Poczekaj na swojego lekarza i z nim porozmawiaj
Pamiętaj, że test z krwii jest bardzo drogi -
Rybka a możesz podać jaki miałaś? Ja ze względu na powiększone ryzyko (większe niż 1:300) najpierw zostałam skierowana na konsultacje z genetykiem. Też nie sądzę, że jest coś źle ale ziarno strachu zostało zasilane i padła decyzja że chcemy to zweryfikować a nifty sobie odpuacilisny bo po prostu nie mamy ochoty tyle płacić za to badanie.
-
nick nieaktualny
-
Miałam zły wynik Pappa. Nie zgodziłam się na amniopunkcję ponieważ kochaliśmy maluszka od początku,bez względu na ewentualne wady, bałam się też powikłań po amnio. Maleństwo urodziło się zdrowe.
Żałuję, że zrobiłam to badanie,wprowadza wiele zamętu. Gdybym poczytała wcześniej na czym polega to badanie, nie robiłabym go na pewno.mamania -
Hej dziewczyny
u mnie ryzyko t21 1:586, (ryzyko podstawowe 1:600)
usg ok, crl 62mm, nt 2,2 fhr 172 uderz/min
zastanawiam się nad kolejnymi badaniami a dokładnie nad nifty. Obawiam się jedynie że wynik z Nifty również nie będzie jednoznaczny:/
Czy któraś z Was miała podobne ryzyko i czy dalej diagnozowała malucha pod kątem badań genetycznych czy dać sobie spokój tak jak lekarz radzi?
-
Hej. fo09czka, nie wiem czy pocieszę...moje ryzyko podstawowe wynosiło chyba 1:336, po USG zmniejszyło się do 1:7652, nt1,6. Nie zakwalifikowano mnie do dalszej diagnostyki bo jak stwierdzili lekarze "nie ma wskazań". Dziecko urodziło się z zespołem Downa. Ja nie zrobiłam PAPP-A, ale znam dziewczynę, młodszą ode mnie, której po zrobieniu PAPP-y ryzyko jeszcze się zmniejszyło względem tego z USG a dziecko urodziło się z zespołem Downa. Te badania to tylko statystyka, moga się mylić i wprowadzać niepotrzebny stres. Moim zdaniem mają one sens, jeżeli w przypadku wady dziecka będziesz chciała je usunąć, jeżeli wiesz, że i tak nie usuniesz to tylko przyprawi cię o niepotrzebny stres.
fo09czka lubi tę wiadomość
-
Dziękuę milmarta za podzielenie się swoją historią, Dużo myślałam, czytałam i zagłębiałam się w temat ZD i postanowiliśmy z mężem że nie będziemy robić nifty. Niezależnie od wyniku chcę tego dziecka i nic tego nie zmieni także decyzja jest dla nas jedna. Jedyne będziemy robić bardziej szczegołowe badania które mają na celu pomoc maluszkowi. Nifty nie daje informacji dzięki której możesz wyleczyć swoje dziecko, nie ma żadnych środków zaradczych także każdy sam decyduje czy jest sens je robić.
-